Obiteljsko zdravlje - 8. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Blagodati aromaterapije: osnažite dišni sustav pomoću eteričnih ulja

U sezoni prehlada, gripe i drugih viroza dobro je imati pri ruci eterična ulja – prirodne „istjerivače“ štetnih mikroba

etericna ulja

Svojim protuvirusnim i protubakterijskim djelovanjem eterična ulja pridonose jačanju imuniteta, a istodobno su odlični osvježivači i pročistači zraka – što je posebno važno u zimskim mjesecima kada mnogi provode većinu vremena u zatvorenom.

Preporučena eterična ulja

Za osnaživanje dišnog sustava, a ujedno i za pročišćavanje zraka, aromaterapeuti obično preporučuju sljedeća eterična ulja:

 • ravensara,
 • eukaliptus globulus i eukaliptus radiata,
 • mirta cineol,

Faze prehlade i načini na koje možete ublažiti simptome

 • ružmarin cineol,
 • bijeli bor,
 • crna smreka,
 • kanadska i sibirska jela,
 • lovor,
 • čajevac,
 • klinčićevac,
 • paprena metvica i
 • kajeput.

Navedena eterična ulja mogu se kombinirati s onima dobivenim iz citrusa (npr. bergamot, naranča, limun, grejp, limeta) koja također povoljno djeluju na dišni sustav. 

Mješavine spomenutih ulja koriste se za ublažavanje kašlja, prekomjernog nakupljanja sluzi u dišnim putovima, kod iscrpljenosti i drugih tegoba izazvanih prehladom odnosno virozama. Ujedno mirisi eteričnih ulja djeluju kao prirodni „antidepresivi“, smanjujući napetost i tjeskobu, a povećavajući koncentraciju i motivaciju. Takav povoljan učinak na raspoloženje itekako je dobrodošao u pandemijsko doba.

Mjere opreza

Premda se eterična ulja doimaju jednostavnim rješenjem, prvo je pravilo njihove uporabe – oprez. Riječ je o vrlo jakim biljnim koncentratima (u jednoj kapi može se nalaziti esencija nekoliko desetaka kilograma bilja) pa nemojte s njima eksperimentirati nego se savjetujte s iskusnim aromaterapeutom. Budite posebno oprezni s primjenom eteričnih ulja ako u prostoru borave djeca.

Uvijek koristite samo eterična ulja provjerene kvalitete – moraju biti stopostotno čista i kemotipizirana; dobivena od divlje izraslih ili ekološki uzgojenih biljaka, jer samo takva eterična ulja imaju terapijsko djelovanje.

Zašto i kako koristiti difuzore ili nebulizatore

Takozvane aroma lampe nisu poželjne zato što se u njima eterična ulja zagrijavaju, uslijed čega se kemijski mijenjaju i smanjuje se njihov učinak. Kao najbolji način primjene eteričnih ulja u prevenciji i tretiranju dišnih infekcija (te općenito u mirisnom oplemenjivanju zraka) preporučuje se raspršivanje putem ultrazvučnih difuzora ili nebulizatora. U njima se eterična ulja ne zagrijavaju, pa im svojstva i djelovanje ostaju u potpunosti očuvani.

U nebulizator (klasičan difuzor koji raspršuje eterična ulja bez dodavanja vode) stavljaju se čista eterična ulja ili mješavine eteričnih ulja. Prema preporukama aromaterapeuta obično se koristi dva do tri puta dnevno po 15 – 20 minuta u zatvorenoj prostoriji. Petnaest do 20 minuta nakon isključivanja nebulizatora, dobro prozračite prostoriju.

Ultrazvučni difuzori imaju spremnike za vodu, pa raspršuju eterična ulja zajedno s vodom u obliku fine maglice koja ovlažuje zrak, što je poželjno u sezoni grijanja. Načelna je preporuka da se difuzor koristi dva do tri puta dnevno po pola sata, a 15 do 20 minuta nakon isključivanja difuzora treba dobro prozračiti prostoriju.

ljekovite biljke protiv virusa

Jače od infekcija: biljke koje pomažu kod napada virusa

Ljekovita moć biljaka poznata je od davnina, a tijekom zimskih mjeseci posebice raste interes. Mnoge od njih pod povećalom...

SAZNAJTE VIŠE

Difuzore treba redovito čistiti alkoholom, alkoholnim octom ili blagim prirodnim deterdžentom (jednom tjedno ako ih često koristite) kako se ne bi nakupila smolasta „patina“ zbog koje uređaj može prestati raditi.

Nemate li difuzor, zrak se može prožeti i mješavinom eteričnih ulja u obliku prirodnog spreja, odnosno raspršivača na bazi vode – možete ih pripraviti prema uputama aromaterapeuta, ili nabaviti kao već gotove pripravke u ljekarnama i aromaterapijskim centrima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button