Muško zdravlje - 4. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Muškarci i inkontinencija: gubitak kontrole ne podnosi se lako

Istraživanja pokazuju da muškarci kasnije od žena traže pomoć liječnika, a posebno je teško kada je riječ o tegobi koja izaziva sram i neugodu poput inkontinencije. No važno je reagirati čim ranije

muska inkontinencija

Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja urina. Iako je nešto češća u žena, jedan od svaka četiri muškarca nakon četrdesete godine života ima problem s istjecanjem urina. No, nažalost, samo pet posto muškaraca koristi pravu zaštitu.

Inkontinencija nije samo zdravstvena tegoba

Već sama pomisao na inkontinenciju uzrokuje neugodu, sram, strah te osobama koje pate od nje predstavlja znatan socijalni i higijenski problem. Oboljeli često prekasno posjete liječnika, izbjegavaju društveni život i povlače se u sebe.

Najčešći uzroci inkontinencije kod muškaraca

Činjenica jest da inkontinencija predstavlja velik javnozdravstveni problem jer značajno narušava međuljudske odnose i emocionalno stanje oboljelog. Prema svim medicinskim i sociološkim istraživanjima, muškarci u odnosu na žene u svim stanjima narušenog zdravlja kasnije zatraže liječničku pomoć, duže trpe simptome bolesti, dulje se odupiru liječenju općenito i često osjećaju određeni sram zbog bolesti. Kod inkontinencije su takvi stavovi još i češći te je potreban dulji period kako bi uopće prihvatili postojanje bolesti te još više vremena kako bi zatražili pomoć.

Mnogi muškarci koji imaju teškoća s curenjem urina ustručavaju se društvenih aktivnosti. Strah od curenja urina postaje značajna prepreka u obiteljskim odnosima, odnosima s partnericom te s drugim ljudima.

Strah zbog gubitka kontrole mokraćnog mjehura i strah od mirisa urina utječe na izostanak s posla, izbjegavanje druženja, ograničenja izlaska zbog pristupa toaletu, kao i izbjegavanje spolnih odnosa i intimnosti. Ovaj strah može prerasti u tjeskobu, osjećaj krivnje, smanjeno samopoštovanje, pa i depresiju. Mijenja se slika o vlastitom tijelu, a inkontinencija potiče strah od starenja, slabosti i nemoći. No pravodobno prepoznavanje i priznavanje problema te savjetovanje sa stručnjakom značajno utječe na uspješnost liječenja te na upotrebu kvalitetne zaštite koja osigurava samopouzdanje te omogućuje aktivno sudjelovanje u društvenom životu.

Najčešće vrste inkontinencije

Postoje razne vrste inkontinencije, pri čemu su najčešće urgentna inkontinencija i kapanje nakon mokrenja, a česta je njihova kombinacija.

  • Urgentna inkontinencija odnosi se na nenamjerno curenje s intenzivnim osjećajem potrebe ispuštanja urina. Uzrok nastanka mogu biti preaktivni mišići mokraćnog mjehura, upala mokraćnih putova, bubrežni kamenci, a može se razviti i kao komplikacija neuroloških bolesti (moždani udar, Parkinsonova bolest ili multipla skleroza), dijabetesa ili srčanih bolesti.
  • Stresna inkontinencija je nenamjerno curenje urina zbog napora ili naprezanja mjehura npr. kod dizanja tereta, kašlja, smijanja ili kihanja. Nastaje slabljenjem mišića i ligamenata dna zdjelice. Ova vrsta inkontinencije uglavnom se javlja kod žena, no približno 1% muškaraca može je razviti nakon operacije prostate.
  • Preljevna urinarna inkontinencija označava nenamjerno curenje uz istodobno pun mjehur koje je često uzrokovano problemima s povećanom prostatom.

Tip inkontinencije, odnosno njezine uzroke, a time i liječenje određuje liječnik, a savjetovanje sa zdravstvenim stručnjakom nužno je za uspješno rješavanje utjecaja inkontinencije na svakodnevni život.

Kako si muškarci mogu pomoći

Oboljeli si može pomoći tako da se pomokri prije planirane aktivnosti, provodi vježbe za jačanje mišića dna zdjelice, ne smanjuje unos tekućine jer manji unos tekućine uzrokuje dehidraciju i koncentriranje urina, čime se javlja snažniji pritisak, no smanji unos čaja, kave i alkohola koji potiču veće izlučivanje urina.

inkontinencija, Kegelove vjezbe, prevencija, lijecenje inkontinencije

Prevenirajte inkontinenciju: Kegelove vježbe za žene i muškarce

Kegelove vježbe su vježbe koje je sredinom prošlog stoljeća osmislio američki ginekolog, a učinkovito pomažu u prevenciji i liječenju...

SAZNAJTE VIŠE

Važno je koristiti kvalitetnu zaštitu posebno anatomski oblikovanim ulošcima za muškarce. Za pomoć oko odabira odgovarajućeg uloška uputno je zatražiti pomoć stručnjaka, koji je educiran za razgovor s bolesnikom. Naime, mnogi muškarci se snalaze koristeći ženske higijenske uloške, koji nisu namijenjeni za zaštitu od istjecanja urina ni kod žena ili improviziraju zaštitu od gaza ili toaletnog papira, što samo pogoršava osjećaj nesigurnosti. Svi ulošci su vrlo diskretni, a istodobno udobni, no razlikuju se prema različitoj sposobnosti upijanja, od laganih tankih uložaka, uložaka veće moći upijanja, do donjeg rublja s velikom moći ovisno o težini problema, ali i vrsti planirane aktivnosti te duljini boravka izvan kuće.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button