Logopedija - 26. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Nataša Šunić Vargec, prof. logoped, Terapija glasa i govora Logoped

Duda (ne)pričalica: S dudom valja biti na oprezu jer može utjecati na razvoj govora

Ponekad je teško prebroditi prve mjesece, pa i godine života bez dude. No važno je znati kako se duda pravilno koristi kako ne bi imala negativan utjecaj na dječji govor

Duda govor

Često mi mnogi roditelji postavljaju pitanje utječe li duda varalica na govor, odnosno je li utjecala na to što njihovo dijete ne govori ili mu je jezik izvan usta. Kada ste roditelj, važno vam je utješiti dijete i zato ćete dudu smatrati dobrim rješenjem kada sve druge metode podbace. To je normalno i treba znati da se neke bebe mogu utješiti dojenjem, nošenjem i presvlačenjem, a neke imaju toliko jako izražen instinkt sisanja da se jednostavno ne mogu zasititi sisanja čak i kada nisu gladne. U tom je slučaju potrebna duda.

Često se dogodi da duda djeci postane navika pa mnogi roditelji ne žele djeci uopće dati dudu kako poslije ne bi imali problema s odvikavanjem.

Zašto moje dijete ponekad prestane govoriti?

Protivnici dude tvrde da ona djetetu nije potrebna, ni kao utjeha, ni kao pomoć za uspavljivanje. Smatraju da tu naviku nameću odrasli dajući je djetetu čim se uznemiri ili zaplače. No neki mališani tada svoju potrebu pokažu cuclajući šakicu, palac, usnu ili igračke. Pedijatri danas ne zabranjuju dude, ali ograđuju se kada se postavlja pitanje “za ili protiv”.

Negativne posljedice na govor

Već je poznato da dugotrajno i često korištenje dječjih duda za posljedicu može imati deformaciju desni i zagriza. Nedavno su znanstvenici zaključili da djeca koja dudu koriste dulje od tri godine imaju veću mogućnost razvoja teškoća s govorom, posebno artikulacijom glasova određenog jezika od djece koja je nisu koristila. Povezanost dude s razvojem govora potvrđuju i mnoga istraživanja koja nam daju uvid u to da se kod djece koja je dugo i često upotrebljavaju može deformirati čeljust, a na kraju i zagriz. Što to znači?

Mekana kost se zbog stalnog pritiska dude predaje, posebno ako duda nema pravilan oblik. Sve to može prouzročiti i probleme s artikulacijom glasova, najčešće iz skupina afrikata i frikativa, kod kojih je tvorba povezana upravo s položajem jezika te probleme sa zubima, odnosno zagrizom.

Ne postoji „izloženost“ samo kod glasova iz skupine frikativa i afrikata pa se nesustavno povezuje s interdentalnim i adentalnim izgovorom i ostalih glasova, pogotovo onih koji u tvorbi uključuju upotrebu jezika (glas L, LJ, R).

Nedavno su znanstvenici zaključili da djeca koja koriste dudu dulje od tri godine imaju veću mogućnost razvoja teškoća s govorom

Osim toga, dugotrajna upotreba dude može utjecati i na nepravilan položaj jezika ili na drugačiji način gutanja. Uz umjereno korištenje dude, za pravilan razvoj govora ključna je uloga roditelja ili drugih bliskih osoba. Zato logopedi preporučuju da se djetetu od najranije dobi govori često i na razumljiv način, sa što manje tepanja.

Kada ne nuditi dudu?

  • u prvim danima kada se pokušava uspostaviti dojenje
  • u trenucima kad je dijete gladno i plače – treba provjeriti je li riječ o gladi, potrebi za blizinom ili punim pelenama
  • ako dijete ima česte upale uha
  • ako dijete nema pretjerano izražen nagon za sisanjem i zadovoljava ga na prsima
  • ako dijete izbacuje dudu i ne želi je prihvatiti.

Odvikavanje od dude

Pokušajte dijete odviknuti od dude između četvrtog i šestog mjeseca, kada prestaju kolike, a nagon za sisanjem slabi jer polako dolazi vrijeme za upoznavanje kašica.

Pokušajte ograničiti vrijeme korištenja dude, primjerice, samo za spavanje ili utjehu. Nemojte prijetiti djetetu ili dudu silom oduzimati. Porazgovarajte sa svojim djetetom (ako je starije dobi) te mu primjerima ukažite na teškoće koje se mogu pojaviti zbog dugotrajnog korištenja dude.

Starije dijete uključite u odluku da se odvikne od dude, objasnite mu na primjeru kada zajedno vidite malu bebu pa da samo spozna da ona više nije za njega. Pohvalite dijete ako odbaci dudu, ali i dopustite mu da se izrazi ako je uznemireno ili ljuto.

Kad jednom zajedno “odbacite” dudu, nemojte popustiti. Ako dijete ponovno zatraži dudu, nastojte biti ustrajni u odluci da dude više nema.

Mnemotehnike i ucenje

Učenje i mnemotehnike: Kako do boljeg uspjeha u školi

Učenje i mnemotehnike: Da bismo djeci olakšali usvajanje nastavnoga gradiva, možemo ih naučiti odlične metode koje će im pomoći...

SAZNAJTE VIŠE

Pravila održavanja

  • Prije nego što prvi put date svojoj bebi dudu, dobro je sterilizirajte tako da je prokuhate u kipućoj vodi.
  • Dudu održavajte čistom ispirući je vrućom vodom.
  • Znajte da se duda s vremenom oštećuje. Silikonske dude su osjetljivije od gumenih pa ih treba češće mijenjati.
  • Nikako ne umačite dudu u šećer ili med jer može štetiti djetetovim zubićima.
  • Nikada ne vežite dudu djetetu oko vrata ili za krevetić jer postoji opasnost da se uguši vrpcom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button