Lijekovi i terapije - 10. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Martina Bago, mag. pharm., Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, ADIVA Plus sadržaj

Propisivanje lijekova starijim osobama: tri čimbenika na koje treba posebno paziti

Optimiziranje terapije vrlo je važan dio u skrbi starijih osoba. Pritom se posebna pažnja treba posvetiti određivanju doze lijeka, balansiranju terapije te interakcijama među lijekovima

propisivanje lijekova starijim osobama

Propisivanje lijekova je složen proces koji uključuje: donošenje odluke da je lijek potreban, odabir pravog lijeka, određivanje doze i vremena uzimanja lijeka, kontrolu djelotvornosti i sigurnosti terapije, edukaciju bolesnika o mogućim nuspojavama te informiranje bolesnika o stanjima u kojima je potrebno potražiti savjet liječnika ili ljekarnika. Optimiziranje terapije vrlo je važan dio u skrbi starijih osoba.

Oprezno sa samoliječenjem: sve što trebamo znati o lijekovima protiv bolova

Određivanje doze lijeka

Prilikom propisivanja lijekova starijim osobama, posebna se pažnja mora posvetiti određivanju doze lijeka. Kod starijih osoba smanjuje se količina vode u organizmu. Budući da se mnogi lijekovi otapaju u vodi, zbog smanjene količine vode u organizmu takvi će lijekovi postizati više koncentracije u starijih osoba. Funkcija bubrega kod starijih osoba slabi te se lijekovi sporije izlučuju putem mokraće. Funkcija jetre je također smanjena te se lijekovi sporije metaboliziraju.

Zbog svega navedenog mnogi se lijekovi dulje zadržavaju u organizmu starijih osoba te je potrebno propisivati niže pojedinačne doze ili smanjiti broj doza.

Balansiranje terapije

Starije osobe boluju od više bolesti, liječe se kod različitih specijalista, što rezultira time da koriste veći broj lijekova. Politerapija označava istodobno, svrsishodno uzimanje više lijekova, dok polipragmazija ima negativno značenje i odnosi se na istodobno neracionalno, nesvrsishodno uzimanje ili propisivanje više lijekova.

Kada bolesnik istodobno uzima više lijekova, veći je rizik od razvoja nuspojava. Često se simptomi nuspojave tretiraju kao nova bolest ili se objašnjavaju samim procesom starenja, što rezultira propisivačkom kaskadom – propisivanjem dodatnog lijeka, umjesto ukidanjem lijeka odgovornog za nuspojavu.

Prilikom propisivanja lijekova osobama starije životne dobi uglavnom se vodi računa o tome da se ne propisuje previše lijekova, ali također treba voditi računa i o tome da se ne dogodi da se izostave lijekovi koji su bolesniku potrebni.

Moguće interakcije

Kada se istodobno uzima više lijekova, povećava se mogućnost pojave interakcija. Interakcije lijekova su promjene učinka jednog lijeka zbog istodobnog uzimanja nekog drugog lijeka.

Interakcije lijekova većinom su neželjene i štetne. Može doći do smanjenja djelotvornosti lijeka ili do pojačanog učinka lijeka što može dovesti i do toksičnog djelovanja lijeka. Ne stupaju samo lijekovi međusobno u interakcije, već lijekovi mogu stupati u interakcije s hranom i dodacima prehrani.

pravilna primjena lijekova

Pravila ispravne primjene lijekova koje morate znati

Lijekovi koje uzimamo dolaze u različitim oblicima. Osnovna podjela je prema mjestu primjene: za unutarnju ili vanjsku primjenu. Za...

SAZNAJTE VIŠE

Starije osobe često ne uzimaju samo lijekove koje im je propisao liječnik, nego i lijekove koji su u slobodnoj prodaji te dodatke prehrani. Na primjer varfarin, lijek koji se koristi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka ne preporučuje se uzimati istodobno s ginkom jer i ginko djeluje na zgrušavanje krvi.

Upute za uzimanje lijekova starijim osobama moraju biti jasne kako se ne bi dogodilo da osoba uzima lijekove na neispravan način.

Izvor: „Zdravlje za sve“, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button