Ljekovito bilje - 17. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Upoznajte sveto drvo i najstariji biljni lijek na Zemlji

Preparati ginka su među najprodavanijim biljnim proizvodima u Hrvatskoj, ali i u svijetu, što i ne čudi jer je riječ o biljci sjajnih sposobnosti

Ginko - sveto drvo i najstariji biljni lijek na Zemlji

Sve je jači trend povratka prirodi, a uzimanje ginka ujedno je i vraćanje u daleku prošlost – njegovo korijenje seže čak do mezozoika i vremena dinosaura. U jesen plijeni pozornost izrazito žutim lišćem, već je stoljećima poznat po iznimnoj ljekovitosti pa stoga ne čudi što je bio omiljen ukras hramova u Kini i Japanu, odakle je i stigao u Europu.

I budisti su u njemu pronašli inspiraciju te je u njihovim očima bio ni više ni manje nego sveto drvo. Zahvaljujući tako dugoj povijesti, drvo ginka smatra se živim fosilom. Ekstrakti dobiveni iz njegova lista najstariji su biljni lijekovi.

Tajna djelovanja je u kemiji

Na tržištu postoje dva standardizirana ekstrakta – Egb 761 i LI 1370, pri čemu je većina kliničkih studija provedena na Egb 761. Riječ je o pročišćenom ekstraktu iz listova ginka koji sadrži samo farmakološki djelatne tvari. Iz ekstrakta se uklanjaju trjeslovine, proantocijanidini, biflavoni, glikolne kiseline, proteini, mineralne tvari, masnoće i smole. Osnovne djelatne sastavnice ginka su ginkolidi i bilobalidi.

Flavonoidi djeluju zaštitno na ishemična oštećenja mozga, imaju antioksidacijsko djelovanje (hvatači slobodnih radikala), flavoni i flavanoli utječu na izmjenu tvari u stijenkama žila, utječu na krhkost žila, rutozid povisuje prag za izlaženje krvi iz kapilara. Ginkolidi inhibiraju PAF (čimbenik aktivacije trombocita) te imaju antiishemičko djelovanje. Bilobalidi djeluju tako da smanjuju edem mozga, štite od neurotoksičnih oštećenja mijelina, poboljšavaju izmjene tvari u mozgu, povećavaju toleranciju hipoksije te povisuju lokalnu cerebralnu prokrvljenost.

Drvo 21. stoljeća: Otkrijte ljekovitog saveznika vašeg zdravlja

Kad tražimo ginko?

Preparati ginka:

  • poboljšavaju prokrvljenost žila pri cerebralnim smetnjama u cirkulaciji
  • poboljšavaju oslabljene moždane funkcije pa ublažavaju tegobe poput vrtoglavice, oslabljenog pamćenja, nesanice, gubitka koncentracije, labilnog ponašanja praćenog strahom, loše orijentacije
  • poboljšavaju i perifernu arterijsku cirkulaciju
  • koriste se kod nedostatka energije, depresije, glavobolja, hemoroida i varikoznih vena zbog povoljnog učinka na elastičnost krvnih žila itd.

Iz toga je vidljivo da preparati ginka imaju doista širok terapijski spektar djelovanja, a mnoga od njih potvrdila je i znanost.

Zdravlje krvožilnog sustava

Meta analiza od 11 studija dokazala je povoljno djelovanje ginka u tretmanu kardiovaskularne insuficijencije. U modernoj kineskoj farmakologiji ekstrakti lista i ploda ginka preporučuju se za liječenje bolesti srca i pluća. Zapadne zemlje, posebno Njemačka i Francuska, ekstrakt ginka preporučuju za liječenje arterijskih bolesti i cerebralne insuficijencije kod starijih ljudi.

Poboljšanje mentalnih sposobnosti

Postoje istraživanja koja su dokazala da redovito uzimanje standardiziranih preparata ginka može pomoći u nekim stanjima. Tako je dokazano da poboljšavaju mentalne funkcije kod starih ljudi, a poboljšavaju i memoriju, no ne utječu na one koji nemaju kognitivnih teškoća. Također poboljšavaju i simptome demencije.

Za bistriji vid

Kod dijabetičke retinopatije postoje dokazi o poboljšanju jasnoće vida ako se ekstrakt ginka uzima šest mjeseci. Kod glaukoma redovitim uzimanjem ginka smanjuje se oštećenje vidnog polja.

Ublažava PMS

Kod PMS-a se uzimanjem ekstrakta ginka od 16. pa sve do 5. dana ciklusa znatno smanjuje osjećaj bolnih i preosjetljivih dojki, a smanjuju se i neuropsihološki simptomi vezani uz PMS.

Zdravlje iz prirode: Upoznajte ljekovito lice peršina

Zdravlje iz prirode: Upoznajte ljekovito lice peršina

Peršin je korisna i važna ljekovita biljka koja ima široko i dokazano medicinsko djelovanje

SAZNAJTE VIŠE

I još…

Poboljšava se stanje kod Raynaudova sindroma te kod vertiga. Znanstvena literatura navodi i neka stanja u kojima bi upotreba ginka bila opravdana, primjerice: seksualna disfunkcija, tinitus, ADHD, karcinom, izlaganje radioaktivnim zrakama, moždani udar, shizofrenija, vitiligo…

Djelovanje ginkga u liječenju akutnog ishemijskog moždanog udara dokazivala je grupa autora. U Kini se za tu indikaciju koriste preparati ginka u obliku injekcija ili tableta, a u ostalim dijelovima svijeta to nije toliko rašireno.

Preparati ginkga jedni su od najprodavanijih biljnih proizvoda u Hrvatskoj, ali i u svijetu. U interesu je potrošača i proizvođača da takvi preparati imaju određenu kvalitetu i da su u tome transparentni. Uočene su velike razlike u koncentraciji aktivnih supstancija. Veliki iskorak u standardizaciji farmaceutske kvalitete postignut je farmakopejskom monografijom ekstrakta Ginkgo biloba. U prilog toj standardizaciji danas se sve više preparata ginka registrira kao biljni lijek.

Oprez!

Ginko može izazvati antitrombocitni učinak te su zabilježena krvarenja nakon operativnih zahvata kod pacijenata koji su istodobno uzimali preparate ginka i antitrombocitne lijekove. Stoga se ne preporučuje istodobno korištenje preparata ginka i lijekova poput acetilsalicilne kiseline (100 mg).

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button