Ljekovito bilje - 29. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar

Drvo 21. stoljeća: Otkrijte ljekovitog saveznika vašeg zdravlja

Deklaracijom Ujedinjenih naroda drvo nima proglašeno je drvetom 21. stoljeća. U svijetu je nim prepoznat kao biljka velike važnosti u ekonomskom i ljekovitom smislu

Nim - drvo 21. stoljeća

Nim ili neem, latinskog imena Azadirachta Indica A. Juss iz porodice Meliaceae stablo je koje može narasti do 40 metara. Biljka je samonikla u tropskom području te suptropskom području Indije i Pakistana, a u našim krajevima to stablo ne raste. Drvo nima koristi se za izradu alata i namještaja, ali je odavno prepoznato i kao ljekovito sredstvo.

Deklaracijom Ujedinjenih naroda drvo nima proglašeno je drvetom 21. stoljeća („Tree of the 21st century“). Američka nacionalna akademija znanosti (US National Academy of Science) objavila je izvještaj 1992. godine pod naslovom “Neem: drvo za rješenje globalnih problema“, što dokazuje njegovu veliku važnost i u ekonomskom i u ljekovitom smislu te opravdanost njegove primjene.

Nim ili neem dio je ayurvedske tradicionalne medicine. Zbog iznimne ljekovitosti ova je biljka vrlo popularna i svestrana. U ljekovite svrhe koristi se gotovo cijela biljka – listovi, kora, korijen, sjemenke i plodovi. Nim pokazuje protuupalno, antimikotično, insekticidno, čak i spermicidno djelovanje, a sve je dokazano i kliničkim studijama. Pritom su studije dokazale i djelotvornost kod spolno prenosivih bolesti, njegovo djelovanje na imunosni sustav, antioksidativno i antikancerogeno djelovanje, učinkovitost kod probavnih smetnji i parazitoza. Ova biljka koristila se i kao kontraceptiv.

Drvo nim bogato je taninima i anorganskim solima kalcija, kalija i željeza. Iako se u ljekovite svrhe može koristiti gotovo cijela biljka, uglavnom se koriste sjemenke i listovi koji se razlikuju po sastavu. Sjemenke sadrže azadirahtin, limonoide, terpenoide te gorke tvari, a listovi sadrže limonoide i terpenoide.

Kurkuma – biljno zlato koje se već tisućama godina koristi u liječenju

Prah i ulje

Na našem tržištu možemo pronaći prah i ulje nima. Prah (pulvis) je zapravo mljeveni suhi list nima koji možemo koristiti i za vanjsku upotrebu, a može se uzimati i oralno, odnosno piti.

Možemo ga koristiti za pranje tijela te za piling kože ili u obliku suhog praha i različitih maski gdje se prah nima miješa s drugim sredstvima. Dokazano je povoljno djelovanje na kožu kod raznih upala (ekcema i psorijaze), akni i za njihovu prevenciju. Osim toga, koristi se i za čišćenje tamnih pigmentacija na koži.

Oralno možemo koristiti nim kao prah rastopljen u vodi za kure čišćenja organizma. Prije nego što se odlučite koristiti nim za čišćenje potrebno je potražiti mišljenje liječnika ili ljekarnika zbog mogućih interakcija s lijekovima.

U studijama je dokazano njegovo antimikrobno i protuupalno djelovanje. Važno je naglasiti da su studije rađene sa standardiziranim ekstraktima lista nima. Dokazano je da takvi ekstrakti imaju povoljno djelovanje na gljivice, bakterije, a mogu djelovati i na viruse.

Nim se koristi i za njegu zubi, odnosno sprečavanje karijesa. Ekstrakt gela nanosi se na zube i desni te dokazano reducira nastanak plaka te razvoj bakterija.

Izrazito protuupalno djelovanje

Ekstrakti listova nima popularni su i za njegu kose, protiv ispadanja vlasi, protiv peruti i ušiju na glavi te za jačanje jako slabe kose, a osim toga, smanjuju svrbež vlasišta i potiču rast kose.

Ulje nima nije ugodnog mirisa ni izgleda te je zelene boje, no iznimno je popularno kao prirodni insekticid i repelent. Možemo ga za tu namjenu koristiti kao samostalno ulje i/ili u kombinaciji s eteričnim uljima limunskog eukaliptusa i citronelom. Osim toga, ulje nima ima izrazito protuupalno djelovanje te ga možemo koristiti kod upalnih bolesti i psorijaze, a u nekim se zemljama koristi za proizvodnju sapuna. Izvrsno je za njegu kože kojoj vraća elastičnost te je vlaži. Sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline (oleinska, stearinska, palmitinska i linolenska) te sterole.

PROMO
Zdrav imunološki sustav

Zdrav imunološki sustav osnovni je preduvjet dobrog zdravlja

Imunost ili otpornost je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma odupiranju i obrani od infekcija, bolesti ili neke...

SAZNAJTE VIŠE

Korištenje nima uz dozu opreza

Iako je upotreba nima sigurna, važno je držati se propisane količine. Oprez je potreban kod:

  • male djece, trudnica i dojilja – postoje dokazi o nuspojavama nima kod male djece te se mogu javiti proljev, grčevi, nadutost i slično
  • osoba koje boluju od autoimunih bolesti jer nim pokazuje imunomodulatorno djelovanje
  • osoba koje boluju od šećerne bolesti jer postoje interakcije s lijekovima za liječenje dijabetesa i nima
  • osoba koje u svojoj terapiji koriste litij – one bi trebale izbjegavati korištenje ovog preparata zbog mogućih interakcija

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button