Lijekovi i terapije - 15. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Stjepan Ćurić, dr. med., spec. ortopedije i traumatologije, Regenerative Therapy Centre

Magnesium floating: osjećaj svemira nadohvat ruke

Plutanje, eng. floating, odnosno sensory deprivation, u svijetu već desetljećima slovi kao jedna od najboljih metoda opuštanja, ali i ublažavanja raznih bolova

floating terapija plutanje sensory deprivation metoda opustanja

Izazovi, svakodnevna očekivanja, stres, borba na dnevnoj razini… Koliko u tome svemu živimo za sebe, a koliko za druge? Postoji li način da bolje upoznamo sebe? Uz sve to, godina iza nas nam je svima donijela veliku količinu napetosti i stresa. Nesigurnost, nemogućnost planiranja, novo normalno. Spoznaja da u svaki naš plan moramo uključiti i potencijalno „ali“ čini nas nervoznima, nerijetko i frustriranima.

Posljedice korona krize: kako se nositi s nesigurnošću?

Postoji li način da lakše dođemo do unutarnjeg mira i s novim idejama krenemo mijenjati budućnost na bolje? Možemo li se izdvojiti, bar na tren, iz svakodnevne vreve, izazova i problema? Kako učiniti nešto dobro za sebe i svoje mentalno i fizičko zdravlje?

Pa mogu ići u teretanu, na more, planinu, na masažu možda je prvo što biste pomislili. Ali što reći kad vam ponude plutanje u magneziju i još kažu da je osjećaj svemira dostupan u vašem gradu?

Što je to floating ili sensory deprivation

Floating (sensory deprivation) ili, po naški, plutanje je otkrio američki neurolog John C. Lill, 1954. godine dok je pokušavao otkriti  što se događa s mozgom kad se smanje ili potpuno priguše naša osjetila. Istraživanje je pokazalo da se naš mozak i cijeli neuro sustav, oslobođen od vanjskih podražaja, počinje okretati prema unutra, iskonskom sebi. Tijelo tada ulazi u stanje u kojem se, na potpuno prirodan način, snižavaju razine hormona stresa kortizola, adrenalina, količina mliječne kiseline u mišićima, a snižava se i tlak te se usporavaju otkucaji srca. Jedna je od najučinkovitijih metoda opuštanja i regeneracije tijela i uma.

Kvalitetnije od ležanja

Plutanjem u superzasićenoj otopini imitira se bestežinsko stanje, a u izoliranoj komori ste odvojeni od vanjskih podražaja (zvukova, svjetla, vibracija). Zato tijelo brže ulazi u fazu dubokog opuštanja.

Takav je odmor za tijelo kvalitetniji od ležanja jer krv slobodnije cirkulira, kralježnica se izdužuje, zglobovi opuštaju, a mišići oporavljaju. Stoga je ovaj tretman posebno koristan i svima koji žele ublažiti neke kronične boli ili ojačati imunološki sustav.

Magnezij za plutanje i zdravlje

Magnezij pak ima jako dobar utjecaj na kosti, mišiće i kožu koju omekšava i regenerira. Doprinosi i sniženju krvnog tlaka, a dobri rezultati pokazuju se i kod ljudi koji boluju od reume i artritisa.  Mnogi nakon ovog tretmana ističu da imaju osjećaj da su se napunili novom dozom energije.

U našem centru se za plutanje u kadi  koristi magnezij sulfat farmaceutske čistoće. Nakon svakog korištenja, tekućina za plutanje se ultrafiltrira te tretira UV zračenjem do razine sterilnosti. Zato je otopina nepovoljna za razvoj virusa i bakterija te je korisnik siguran i u ovim pandemijskim uvjetima.

Kada u koju se može „sakriti“ od svih briga i otplutati u sat vremena mira, opremljena je opuštajućim svjetlosnim efektima i glazbom za čim bolji učinak.

5 psiholoških i fizioloških faza magnesium floatinga

Kako bi se što više iskoristile prednosti floatinga, korisno je poznavati pet faza koje možete očekivati:

1. Prilagodba

Prva je reakcija uobičajena: „Ajme, što je ovo? Uljasta, zagrijana tekućina? Ako se opustim hoću li potonuti?“ Normalno je da prilikom susreta s novim doživljajem čovjek osjeća strah. Zato vas u prvoj fazi ne ostavljamo same. Naša stručna asistentica tu će biti za vas kako biste lakše prevladali nepoznanice. Ne brinite, sigurno je, opustite se.

2. Fokusiranje

Sada ste sami, gase se svjetla i glazba, potpuni je mrak, tišina… U principu je jako ugodno stanje, gubite osjećaj prostora i vlastite težine. Počinjete osjećati otkucaje svoga srce, disanje, strujanje krvi…Usporavate disanje. Počinje vam se sviđati…

3. Popuštanje (prva faza opuštanja)

Počinjete se opuštati i postajete svjesni manjka vanjskih podražaja. Prilikom opuštanja, u ovoj fazi, često možete osjetiti i manje trzaje, kontrakcije mišića vrata, nogu, leđa. Ne brinite, sve je to normalno. Tijelo se prilagođava novoj okolini. Počinjete se okretati unutarnjem sebi.

4. Brisanje granica

Nakon što kontrakcije mišića završe i tijelo se opusti, kreće vaš put prema unutarnjem sebi. Postaje vam drago da ste baš tu u tom trenutku. Sva napetost je nestala. Potpuna tišina i mrak, prestajete osjećati  granicu tijela i okoline.

stres bolovi strah karantena leda negativne emocije

Jesu li mogući bolovi u leđima zbog straha i stresa?

Psihički ožiljci nisu oku vidljivi, ali naše tijelo na stres i negativne emocije reagira položajima koji u konačnici dovode...

SAZNAJTE VIŠE

5. Duboka relaksacija

Osjećaj između sna i jave, ne zamarate se više vremenom i prostorom oko sebe, potpuno ste opušteni. Istraživanja su pokazala da se u ovoj fazi frekvencija moždanih valova prebacuje iz Alpha valova prema Theta, pa i Delta valovima. Theta valovi su u korelaciji s razvijenim meditativnim stanjima i tehnikama, a to vodi ka jasnoći misli i prepuštanju iskustvu u kojem ste prisutni u trenutku i u kojem je dovoljno samo “biti”.

Ovaj tretman nazivaju i “svemirskim” jer Svemir zamišljamo kao mjesto bez ograničenja. Želite li doznati više informacija, javite nam se s povjerenjem.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button