Kožne bolesti - 7. veljače 2024.
AUTOR ČLANKA - Poliklinika 3derm, ADIVA Plus sadržaj

Atopijski dermatitis može potrajati i do odrasle dobi

Iako se atopijski dermatitis javlja najčešće u djetinjstvu, kod manjeg broja pacijenata potraje i do odrasle dobi. Tako se kožne promjene mogu vidjeti i kod starijih osoba. Postoje razne mogućnosti liječenja, no svakako treba potražiti stručni savjet

atopijski dermatitis odrasli

Atopijski dermatitis je kronična, recidivirajuća upalna bolest kože dječje dobi, često udružena s alergijskim rinitisom i/ili astmom.

Prevalencija ove bolesti je u porastu te se procjenjuje da je u industrijskim zemljama zahvaćeno 15 do 30% djece i 2 do 10% odraslih.

Iako bolest obično spontano nestane u pubertetu ili adolescenciji, manji broj bolesnika ima promjene i u odrasloj životnoj dobi. S obzirom na dob u kojoj se kožne promjene javljaju te njihov izgled i distribuciju, atopijski dermatitis ima tri kliničke prezentacije: atopijski dermatitis dojenačke, dječje i odrasle dobi.

Kad vas svrbi, nemojte se češati nego potražite stručni savjet

Kako izgleda atopijski dermatitis u odraslih

U svakom periodu života oboljelog, mogu se pojaviti akutne, subakutne i kronične kožne promjene od atopijskog dermatitisa.

  • Akutne promjene, obilježene izrazito pruritičnim eritematoznim papulama i tankim plakovima s mjehurićima i seroznim krustama češće se pronalaze u ranoj dječjoj dobi.
  • Subakutne promjene obilježene ljuštenjem i ekskorijacijama, rezervirane su više za stariju djecu.
  • Kronične promjene kao zadebljali, hiperkeratotični plakovi uz lihenifikaciju i prurigo nodularis su pak karakteristični za atopijski dermatitis odrasle životne dobi.

Sve su promjene, neovisno o dobi, praćene svrbežom i suhoćom kože. Kao posljedica svrbeža i češanja nastaju ekskorijacije koje potom mogu dovesti do postupalne hiperpigmentacije, hipopigmentacije ili depigmentacije.

Kožne promjene nalazimo primarno na fleksornim površinama ekstremiteta (pregibima ruku i nogu) te na području lica i vrata.

Kod starijih osoba promjene se mogu naći na ograničenim dijelovima tijela, primjerice na rukama, bradavicama dojki ili vjeđama.

atopijski dermatitis

Kratki savjeti za njegu kože kod atopijskog dermatitisa

Kod osoba s atopijskim dermatitisom osobito je važna dermokozmetička njega kože emolijentima iz grupe dermokozmetike, proizvoda koji nisu lijekovi,...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje atopijskog dermatitisa u odrasloj dobi

Osim lokalnih preparata u obliku krema od kojih se najčešće koriste kortikosteroidne kreme, imunomodulatori kao što su takrolimus i pimekrolimus te suportivna terapija vlaženja i hidracije kože preparatima na bazi ulja, suvremeno liječenje teških oblika atopijskog dermatitisa odraslih obuhvaća primjenu sistemskih imunosupresivnih lijekova kao što su metotreksat i ciklosporin te novih, izrazito učinkovitih i sigurnih bioloških lijekova iz skupine inhibitora JAK kinaza koji su uveli revoluciju u liječenju ove teške i iscrpljujuće kožne bolesti.

Stručni savjet potražite u Poliklinici 3derm i doznajte više o mogućnostima liječenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button