Kosti i zglobovi - 12. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Počinje sezona sandala: deformacija prstiju na stopalima može se riješiti

Zakrivljenost palca zbog kojeg drugi prst izgleda značajno dulje ili pak prirodno predugački prsti, deformacije su koje ne predstavljaju samo estetski problem, već mogu izazvati niz problema u hodu i bolova

deformacije stopala prsti problem bolovi

Znamo da je ljudsko tijelo poput savršeno složenog i ugođenog stroja u kojem svaki, pa i najmanji dio ima svoju funkciju. Neki su pak dijelovi, poput stopala, još složeniji od ostalih, pa je svako zadiranje u njihovu strukturu iznimno osjetljivo.

Artroza zglobova: Prva umjetna hrskavica ugrađena u palac u Hrvatskoj

Na tom se području najčešće spominje deformacija palca, poznata kao hallux valgus. Najprije su prisutni bolovi stopala, a potom se pojavljuje i iskrivljenost prsta koja predstavlja i estetski problem.

Ali neće samo palac stvoriti problem. Pretjerana dužina drugog ili trećeg, a ponekad i četvrtog prsta, osjetno narušava hod, kvalitetu života, pa i estetiku, poglavito ženskog stopala. Veliki problem u takvim slučajevima predstavlja obuća, koja postaje premalena. Kao rezultat konflikta između obuće i prsta, javljaju se bol, otok te crvenilo prsta s čestim formiranjem bolnih natisaka s gornje strane prsta. Ne korigira li se takvo stanje, može doći do stvaranja fiksne deformacije prsta.

Poštedni zahvat u lokalnoj anesteziji

Razlozi pretjerane dužine prstiju stopala mogu biti stvarna dužina prsta u odnosu na ostale ili se može raditi o devijaciji palca (hallux valgus, čukalj) zbog čega drugi prst djeluje pretjerano dugačko. Kod takvih promijenjenih biomehaničkih odnosa dolazi do mišićne neravnoteže, koja je pak uzrok nastanka „skvrčenih“ prstiju te takozvanih „čekičastih“ deformacija. Ovakvu delikatnu operaciju korekcije izvodi specijalist ortopedije s okom za detalje te izraženim smislom za estetiku.

Može se reći da ovdje postoje dvije vrste zahvata:

  • artroplastika, kada se u razini malog zgloba izvodi resekcija,
  • fuzija ili spajanje dva kraja slobodnih koščica (interphalangealna artrodeza).

Također, ponekad je potrebno izvesti i zahvat na mekim tkivima (tetivama, ligamentima) prsta.

Skraćenje prsta najčešće uključuje resekciju kosti te postavljanje privremene fiksacije u vidu tanke žičice koja se odstranjuje nakon tri tjedna. Tijekom trajanja cijelog zahvata bolova nema zbog pažljivo dozirane anestezije te poštedne kirurške tehnike.

Zahvat „skraćenja“ prstiju stopala izvodi se najčešće u lokalnoj anesteziji, iako ga je moguće izvesti u tzv. „bloku“ ili regionalnoj anesteziji te, iznimno, u općoj anesteziji. Poželjno je imati laboratorijski nalaz krvne analize, ne stariji od nekoliko mjeseci. Iznimno je važno u razgovoru s vašim operaterom istaknuti ako ste alergični na lokalni anestetik.

U nekoliko tjedana do potpunog oporavka

Oporavak nakon skraćenja prsta je brz i traje nekoliko tjedana tijekom kojih je moguć normalan hod uz praćenje uputa.

S obzirom na to da mali dio žičice prominira, odnosno viri iz vrška prsta pokriven kapicom, potrebna je ipak nešto veća obuća tijekom razdoblja oporavka. Time se izbjegava eventualni konflikt cipele i vrška prstiju. Potrebno je izbjegavati opterećenja vrhova prstiju, poput podizanja na prste, trčanja, skakanja i sličnog.

Nakon tri do četiri tjedana odstranjuje se žičica, što je potpuno bezbolno. Potom slijedi slobodan režim kretanja, no preporučuje se još kraće vrijeme pripaziti na veća opterećenja prednjeg dijela stopala.

Mjere opreza

Kada se zahvat na prstima stopala izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije tijekom i nakon zahvata ne trebaju se očekivati, a stručno osoblje Poliklinike Ribnjak odgovorit će na svako vaše pitanje te vas savjetovati.

Čukalj, Hallux valgus, deformacija nožnog palca

Hallux valgus ili čukalj: Od prevencije do operativnih metoda

Čukalj ili Hallux valgus najčešća je deformacija nožnog palca koja se javlja kao posljedica spuštenog stopala

SAZNAJTE VIŠE

Ipak, tijekom i nakon zahvata, moguća je pojava krvarenja te pojava hematoma koji otežava cijeljenje u području reza. U prvim tjednima oporavka uobičajena je i otečenost prsta s manjim bolovima u operiranom području, no to se s vremenom smanjuje, a prst poprima svoj novi oblik.

Više o temi i još stručnih savjeta potražite na web stranici Poliklinike Ribnjak

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button