Kosti i zglobovi - 7. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Bolna strana sporta: Ahilova peta i mogućnosti njenog liječenja

Bolna stanja Ahilove tetive posljedica su akutnih i kroničnih ozljeda. Prisutna su kod profesionalnih sportaša, no nisu pošteđeni ni rekreativci. Što učiniti dođe li do njezina puknuća?

Ahilova tetiva

Ahilova tetiva najjača je tetiva ljudskog tijela. Ona predstavlja zajednički tetivni završetak mišića stražnje skupine potkoljenice.

Petna kost je hvatište Ahilove tetive, a na samom hvatištu prožeta je brojnim sluznim vrećicama (burzama). Funkcija sluznih vrećica je smanjenje trenja koje se nužno razvija prilikom mišićnih opterećenja.

Ozljede mišića: od istegnuća do kroničnih ozljeda

Tetiva se proteže do sredine potkoljenice, gdje prelazi u mišić. Njena funkcija se prvenstveno ogleda u kontroli pokreta stopala.

Bol u tetivi i postavljanje dijagnoze

Bolna stanja Ahilove tetive posljedica su akutnih i kroničnih ozljeda te su prisutna kod sportaša u profesionalnom pogonu, ali i kod rekreativnih sportaša. Naglašavamo da je utjecaj okolnih anatomskih struktura bitan u nastanku ovih stanja, prije svega status mišića, zatim postojanje spuštenih stopala ili prisustvo ozljeda susjednih tetiva i ligamenata, kao i izbor adekvatne obuće.

Potpuno puknuće Ahilove tetive može biti posljedica akutnog zbivanja – udarca, krivog pokreta i sličnog, ali i rezultat kroničnog opterećenja tetive, pa govorimo o dugotrajnom sindromu prenaprezanja. Upalno stanje tetive u smislu tendinitisa (bolna tetiva) ili entezitisa (bolno hvatište tetive) u toj regiji stvara karakterističnu kliničku sliku.

Palpacija tetive (pregled dodirom) izaziva bol, dok je pokretljivost u gležnju bolna i ponekad limitirana. Uz jutarnju bolnost, otežane su svakodnevne kretnje, a može biti prisutno i zadebljanje tetive.

Uz egzaktne kliničke testove za puknuće tetive (npr. Thompsonov test), potrebno je učiniti i ultrazvučnu obradu, koja nepogrešivo otkriva nastale promjene. S obzirom na to da je riječ o najsnažnijoj tetivi ljudskog tijela, potreban je studiozan pristup s poznavanjem ultrazvučne dijagnostike.

Poliklinika Ribnjak

Kako se može liječiti?

Liječenje može biti operativno ili konzervativno. Rasprava o odgovarajućem pristupu ovakvoj vrsti ozljede Ahilove tetive, odnosno treba li liječiti operativno ili konzervativno, uvijek je aktualna. Djelomične ili parcijalne ozljede tetive uglavnom se liječe konzervativno. To uključuje poštedu i dozirano opterećenje tetive tijekom više tjedana, uz odgovarajuću funkcionalnu rehabilitaciju.

Funkcionalna rehabilitacija odvija se po algoritmu iz kojega je vidljiv oporavak te je moguće preciznije govoriti o povratku radnim i sportskim aktivnostima. Na temelju pozitivnih iskustava našeg tima, primjena autologne kondicionirane plazme te matičnih stanica doista omogućuje ubrzani i kvalitetni oporavak. Dodajmo ovome da se ove metode biološkog liječenja uspješno provode uz simultanu rehabilitaciju, odnosno fizikalne procedure po najnovijim standardima.

Zdravlje stopala_palac, Ahilova tetiva, plantarna fascija

Što sve uzrokuje bol u stopalima?

Za normalan hod ključna je uloga većeg broja struktura, ali spomenimo tri koje su, po učestalosti tegoba, najčešće zastupljene...

SAZNAJTE VIŠE

Iako ne postoje nedvosmisleni podaci koji govore u prilog bržem i kvalitetnijem oporavku jednim ili drugim pristupom, odluka o liječenju se donosi na temelju nekoliko čimbenika koji uključuju i preferencije klijenta. Stoga ne odgađajte traženje stručnog savjeta te se obratite s povjerenjem specijalističkom timu Poliklinike Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button