Kosti i zglobovi - 12. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Milan Milošević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava, Poliklinika Ribnjak, ADIVA Plus sadržaj

Bol u trtičnoj kosti: uzroci, simptomi i liječenje

Iako nije doživotna, bol u trtici (kokcigodinija) može biti dugotrajna te može značajno smanjiti kvalitetu života. Više je mogućih uzroka, no svakako treba potražiti savjet stručnjaka kako bi se uspješno i brzo liječila

bol u trtici-kokcigodinija

Bol u trtici, stručnog naziva kokcigodinija, odnosi se na bol na području male trokutaste kosti na samom dnu kralježnice, iznad njezina rascjepa. Trtica se sastoji od tri do pet spojenih kralježaka. Nalazi se ispod sakruma, koštane strukture u dnu kralježnice, gdje se spaja i nekoliko tetiva, mišića i ligamenata.

Trtična kost, s križnom kosti (dvije kosti koje čine dno vaše zdjelice), nose težinu tijela kada sjedite. Oko dvije trećine odraslih ima trtičnu kost koja je malo zakrivljena umjesto da je usmjerena ravno prema dolje, a one koje su previše zakrivljene, odnosno abnormalne, ujedno su i bolne.

Ususret zimskoj sezoni: Kako spriječiti padove na ledu?

Uzroci i rizične skupine

Bol u trtici može biti različitog intenziteta te varira od tupe boli do žestokog probadanja. Može trajati tjednima, mjesecima, a ponekad i duže. Tri su osnovna uzroka bola u trtičnoj kosti:

 • vanjska trauma: nagnječena, slomljena ili iščašena trtica uzrokovana padom,
 • unutarnja trauma: ozljeda uzrokovana teškim porodom ili predugim sjedenjem na uskoj ili tvrdoj površini,
 • ostalo: infekcija, apsces i tumori.

Nažalost, kod otprilike trećine slučajeva s kokcigodinijom uzrok nije poznat.

Žene imaju pet puta veću vjerojatnost da će razviti kokcigodiniju od muškaraca. Češća je kod odraslih osoba i adolescenata u odnosu na djecu, a treba spomenuti i povezanost s tjelesnom težinom. Naime, pretile osobe su tri puta osjetljivije od onih s idealnom težinom prema BMI (Body Mass Index) ljestvici. Također se rizik povećava ako prebrzo smršavite.

Simptomi i znakovi kokcigodinije

Kokcigodinija se prepoznaje po:

 • bolnoj ili prodornoj boli u trtičnoj kosti,
 • jačanju boli pri ustajanju iz sjedećeg položaja,
 • jačanju boli tijekom dugog sjedenja,
 • boli pri pražnjenju crijeva,
 • boli tijekom intimnog odnosa.

Drugi povezani simptomi koji se mogu pojaviti s kokcigodinijom uključuju:

 • depresiju,
 • anksioznost,
 • lošu kvalitetu spavanja,
 • bolnu stražnjicu i
 • bol u leđima.

Postavljanje dijagnoze

Postavljanje dijagnoze uvijek započinje detaljnim uzimanjem anamneze, pregledom eventualne postojeće medicinske dokumentacije, odnosno uvidom u povijest bolesti te kliničkim pregledom. Liječnik doznaje detalje o tome kada se je pojavila bol, koliko dugo traje, jeste li doživjeli traumu poput pada, jeste li nedavno rodili i slično. Vizualnim pregledom područja provjerit će postoji li očita fraktura, deformacija, masa ili apces, odnosno, postoje li vidljivi znakovi ozljede ili infekcije.

Poliklinika Ribnjak

Od ostalih pretraga, za provjeru je li riječ o prijelomu, liječnik će uputiti pacijenta na rendgensko snimanje, možda i na CT. U slučaju sumnje na tumor kralježnice, pretrage se, naravno, proširuju magnetskom rezonancijom (MR) te drugim pretragama.

Samopomoć i liječenje

Liječenje uvijek ovisi o uzroku. Većina pacijenata će se oporaviti bez podvrgavanja bilo kakvom liječenju, a među onima kojima je potrebno liječenje, njih 90% će trebati primjenjivati samo metode samoliječenja uz konzultaciju s liječnikom.

Metode samoliječenja, odnosno samopomoći uključuju:

 • uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (nesteroidni antireumatici, NSAR) za ublažavanje bola i otekline,
 • kraće sjedenje te naginjanje unaprijed ako se treba sjesti,
 • kupanje u toploj kupki za opuštanje mišića i ublažavanje boli,
 • korištenje posebno oblikovanih jastuka (okrugli jastučić s rupom),
 • uzimanje sredstava za omekšavanje stolice, odnosno, olakšavanje pražnjenja crijeva (kako bi bolovi bili manji pri defekaciji),
 • istezanje i jačanje mišića donjeg dijela leđa i zdjelice,
 • primjena toplih ili hladnih obloga na bolno područje nekoliko puta dnevno,
 • nošenje široke odjeće.

Pomoć pri ublažavanju bola se može pružiti i ambulantno, o čemu će vas detaljno informirati vaš liječnik. Moguće je blokirati kokcigealni živac, propisati neke lijekove za ublažavanje upale, mogu pomoći masaža (za privremeno olakšanje bola), vježbe istezanja i poboljšanja posture (držanja tijela) pod vodstvom fizioterapeuta, TENS, pa i akupunktura.

U nekim slučajevima indicirano je i kirurško liječenje u vidu djelomične ili totalne kokcigektomije (uklanjanja dijela ili cijele kosti), no ti su zahvati iznimno rijetki i obavljaju se ako je riječ o tumoru trtične kosti.

bolovi u ledima

10 najčešćih zdravstvenih tegoba s kralježnicom

Bolovi u leđima su ozbiljan problem koji može dugo stvarati tegobe te tako značajno smanjiti kvalitetu života

SAZNAJTE VIŠE

Potrebno je povesti brigu i o ostalim simptomima koji se mogu pojaviti s bolom u trtičnoj kosti, poput depresije, tjeskobe i išijasa te ih treba na odgovarajući način liječiti.

Zaključno

Bol u trtici, iako nije trajna, može biti izrazito neugodna te značajno smanjiti kvalitetu života. Uz pomoć stručnjaka i praćenje njegovih savjeta, može se uspješno ublažiti, a tu su i mjere za prevenciju koje uključuju kretanje, odnosno smanjenje vremena sjedenja, kontrolirani gubitak viška kilograma, spavanje na boku i slično.

Muče li vas bolovi u trtici, svakako potražite stručni savjet, a pregled možete već danas zakazati i u Poliklinici Ribnjak.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button