Obiteljsko zdravlje - 28. studenoga 2019.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Ususret zimskoj sezoni: Kako spriječiti padove na ledu?

Padovi na ledu onaj su lošiji dio zimskog ugođaja, no uz korisne savjete možete spriječiti ozljede i padove te se prepustiti uživanju u čaroliji hladnijeg doba godine

padovi na ledu i ozljede

Ovo produženo lijepo vrijeme nas sprečava da razmišljamo o zimi i onome što nam ona donosi. Pored sve ljepote i uzbuđenja koju zima može donijeti, od niza blagdana do lijepog snježnog pokrivača,ona može donijeti i neugodnosti u vidu padova na poledici. I doista, većini ljudi snijeg se sviđa. Neki ga vole gledati iz topline svog doma, dok drugi, osobito djeca, uživaju u zimskim čarolijama.

Međutim, zima nam može zagorčati život. Niske temperature dovode do pojave leda i snijega. Stoga, zimi nažalost, moramo promijeniti neke naše ustaljene navike i čuvati se padova koji mogu dovesti do lomova. Svi se sjećamo 2012. godine kad je Split bio okovan ledom, a preko 500 osoba se ozlijedilo u nekoliko dana.

Pridržavajte ih se: 5 preporuka zaštite tijekom hladnih valova

Padovi na ledu i ozljede opasni su za sve dobne skupine

Pasti na snijegu mogu svi, i mladi i stari. Padovi mogu dovesti do raznih ozljeda, koje mogu biti lakše ali i vrlo komplicirani prijelomi.

Padovima su podložnije starije osobe, uglavnom zbog slabije koordinacije pokreta, slabije mišićne snage, te od ranije postojanja oštećenja mišića i zglobova.

Padovi za vrijeme zime su veliki financijski, organizacijski gubitak, ali i gubitak kvalitete života onog koji je pao. Starije osobe, osobito one s kroničnim bolestima kao što su šećerna bolest ili povišen tlak, nakon „običnog“ pada mogu završiti na operaciji. Nakon toga tijek oporavka može biti dugotrajan i mukotrpan. Mladi sportaš primjerice zbog nepažljivog kretanja po skliskoj površini može zadobiti takve ozljede koje mogu ugroziti njegovu karijeru.

Kako se padovi mogu spriječiti?

Većina padova se može preventirati što na osobnoj što na nivou zajednice. Dobro očišćeni pločnici i površine kojima se kreću pješaci su prva linija borbe protiv padova. Stoga, neka vam ne bude teško uzeti lopatu i očistiti površinu ispred svoje kuće, zgrade… Osobito što zimska služba ne može u istom danu očistiti sve površine koje su nam potrebne za sigurno kretanje. Nemojte čekati da gradske ili druge službe to urade umjesto vas. Uostalom, to nam je i zakonska obveza da očistimo ispred svojih kuća i dućana.

Svaka osoba može puno napraviti kako bi u što većoj mjeri izbjegla pad po ledu i snijegu. Prije svega, treba realno procijeniti situaciju u nekoliko smjerova. Koliko je loše vrijeme vani, jer led i snijeg koji još uvijek pada s držanjem kišobrana nisu dobra kombinacija i mogućnost pada je veća. Moramo li baš sad ići van? Staru poslovica koja kaže – ne ostavljaj za sutra što možeš obaviti danas -ne vrijedi za vrijeme poledice. To osobito vrijedi za starije osobe.

Ako se već mora ići van, prije svega moramo imati kvalitetnu, toplu i udobnu obuću. To znači, odgovarajuće čizme ili duboke cipele s đonom koji je izbrazdan. Ustvari, „buce“ su najzahvalnija obuća. Ali vodite računa da s nekom obućom ne možete voziti tako da imajte obuću za vožnju.

Odjeća nam također mora biti udobna i omogućavati maksimalnu pokretljivost. Zaboravite na eleganciju ako morate hodati po poledici. Ako vam je potrebna elegantna obuća ponesite ju sa sobom i preobujte se tamo gdje je potrebno da izgledate elegantno. Ne nosite sa sobom puno tereta (ne morate za vrijeme poledice pokupovati jednomjesečne zalihe) jer će vam taj teret onemogućiti dobru koordinaciju pokreta i sprečavanje pada. Lijekovi koji se koriste u psihijatriji (i oni najblaži) djeluju na naše mišiće tako što ih opuštaju a time i nam povećavaju mogućnost pada.

Boravak u prirodi zimi

Zimska čarolija: Izađite van i uživajte!

U ovo doba godine puno se govori o takozvanoj zimskoj depresiji, a glavnim “krivcem“ proglašeno je tmurno vrijeme sa...

SAZNAJTE VIŠE

Najčešće ozljede

A ozljede koje možete dobiti? Prijelomi podlaktice, potkoljenice, kuka, ozljede ramena, koljena (oštećenje ligamenata). Veliki dio ovih ozljeda zahtijeva operacijsko liječenje i dug rehabilitacijski postupak, osobito kod starijih osoba.

Stoga, lijepo je uživati u čarima zime ali je potrebno biti oprezan i nekada to uživanje ograničiti na gledanje ugođaja kroz prozor uz šalicu toplog čaja. Ako već morate ići van, idite odmorni, dobro obuveni i obučeni i pazite da niste pod utjecajem alkohola ili psihijatrijskih lijekova. Ali nije na odmet uz konzultaciju s liječnikom unositi određene količine kalcija i vitamina D.

I na kraju, ne zaboravimo na prekrasnu i šarenu jesen, koja šalje lišće na zemlju. Takvo uvelo lišće koje je vlažno zbog kiše može biti sklisko kao i poledica. Uživajte u ovoj prekrasnoj jeseni ali se čuvajte pada zbog vlažnog lišća i pripremite se za zimu. Pritom mislite i o sigurnosti drugih, pa odvojite malo vremena i pometite lišće pred svojom kućom ili zgradom, posebice ako imate stepenice. Ne zaboravite da time također pridonosite dobrom zdravlju, čak i metenje lišća je dobrodošla fizička aktivnost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button