Koronavirus - 11. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Visoke razine T-stanica mogu pružiti zaštitu od COVID-19

Imunitet protiv COVID-19 je složen i vjeruje se da, iako postoje dokazi o smanjenju razine antitijela šest mjeseci nakon cijepljenja, T-stanice također igraju vitalnu ulogu u pružanju zaštite od virusa

COVID-19 antitijela T stanice

Visoke razine T-stanica, koje se razviju nakon izlaganja koronavirusu koji izaziva običnu prehladu, mogu pružiti zaštitu od COVID-19, pokazala je studija Imperial College London objavljena u ponedjeljak, a koja bi mogla otvoriti nove putove za cjepiva druge generacije, prenosi Večernji.hr.

Stručnjaci odgovaraju: Trebamo li booster ili da čekamo novo cjepivo protiv omikron varijante?

Nezaraženi imali puno veću razinu T-stanica

Studijom, koja je započela u rujnu 2020., proučavane su razine T-stanica koje su rezultat prethodne obične prehlade kod 52 kontakta u kućanstvu s pozitivnim slučajevima COVID-19 ubrzo nakon izlaganja ispitanika tom virusu, kako bi se vidjelo jesu li razvili infekciju. Utvrđeno je da su 26 osoba, koje nisu razvile infekciju, imale značajno višu razinu tih T-stanica u odnosu na ljude koji su se zarazili.

Znanstvenici iz Imperial College London nisu rekli koliko će trajati ta zaštita koju pružaju T-stanice. “Otkrili smo da visoke razine već postojećih T-stanica, koje tijelo stvara kada je zaraženo drugim ljudskim koronavirusima poput prehlade, mogu zaštititi od infekcije COVID-19”, rekla je autorica studije dr. Rhia Kundu.

Alternativni put za proizvođače cjepiva

Autori studije, objavljene u Nature Communications, rekli su da bi unutarnji proteini virusa SARS-CoV-2 koji su meta T-stanica mogli ponuditi alternativni put za proizvođače cjepiva. Trenutna cjepiva protiv koronavirusa koji izaziva COVID-19 ciljaju na šiljasti protein, koji redovito mutira, stvarajući varijante kao što je omikron koje smanjuju učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije.

COVID-19 mjere prevencije i zastite

Što možemo poduzeti kako bismo zaštitili sebe i druge od bolesti COVID-19?

Epidemiološke mjere su vrlo važne u sprečavanju širenja infekcije virusom SARS-CoV-2 te ih se treba pridržavati. Donosimo najvažnije upute

SAZNAJTE VIŠE

“Nasuprot tome, unutarnji proteini na koje ciljaju zaštitne T-stanice koje smo identificirali mnogo manje mutiraju”, rekao je profesor Ajit Lalvani, koautor studije. “Posljedično, oni se mnogo manje mijenjaju od jedne do druge varijante virusa SARS-CoV-2, uključujući omikron. Nova cjepiva koja ciljaju te unutarnje proteine stoga bi razvila sveobuhvatne odgovore zaštitnih T-stanica koji bi trebali štititi od sadašnjih i budućih varijanti SARS-CoV-2 .”

Izvor: https://www.vecernji.hr/techsci/t-stanice-nakon-obicne-prehlade-mogu-pruziti-zastitu-od-covida-1554058

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button