Koronavirus - 28. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ukida se samoizolacija za učenike: Testirat će se kod kuće

Iako je po službenim podacima trenutačno u samoizolaciji više od 10 000 učenika, Ministarstvo procjenjuje da ih je zapravo više od 30 000

koronavirus samoizolacija učenika covid-19

S obzirom na velik broj učenika u samoizolaciji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razrađuje model ukidanja samoizolacije u školama. Po njemu bi kod kuće ostajali samo zaraženi učenici. Ostali bi išli u školu uz uvjet da kod kuće redovito provode samotestiranje, prenosi Rtl.hr.

Temeljem posljednjih preporuka WHO i ECDC da se više napora uloži u što normalnije funkcioniranje obrazovnog i zdravstvenog sustava, a ne samo u sprječavanje širenja nove varijante virusa, Ministarstvo razrađuje model ukidanja samoizolacije za učenike.

Liječnici objašnjavaju kako je moguće dvaput se zaraziti omikron varijantom

Nužnost normalne nastave za učenike

U ovom je trenutku, ističu, nužno osigurati da što veći broj učenika ima normalnu nastavu u učionicama. Ne samo kako bi uspješno svladali gradivo, nego prvenstveno zbog njihovog mentalnog zdravlja.

Iako je po službenim podacima trenutačno u samoizolaciji više od 10 000 učenika, Ministarstvo procjenjuje da ih je zapravo više od 30 000, s obzirom na to da u samoizolaciju idu cijeli razredi.

Provođenjem mjere samotestiranja u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa. Time bi se, ističu iz Ministarstva, povećalo praćenje nastave u školi, odnosno po modelu A za sve učenike, osim za oboljele od COVID-19, odnosno pozitivne.

Samotestiranje kod kuće

Samotestiranje bi se provodilo kod kuće brzim antigenskim testovima. Rezultate bi školi prijavljivali roditelji. Škole bi osigurale i predale roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja.

Iz Ministarstva napominju da je samotestiranje dobrovoljno i besplatno. Obavljalo bi se redovito jednom tjedno, najvjerojatnije ponedjeljkom prije početka nastave, odnosno u slučaju pojave zaraze u razredu.

jacanje imuniteta djeteta

Pedijatar preporučuje: Savjeti za jačanje imuniteta vašeg djeteta

Mališani, koji su krenuli u jaslice ili vrtić, često obolijevaju od infekcija. Odgovor je u prirodnom procesu sazrijevanja imuniteta...

SAZNAJTE VIŠE

Roditelji koji ne žele da njihovo dijete bude uključeno u samotestiranje kod kuće, neće u školi preuzimati testove, a u slučaju pojave zaraze u razredu, tom će djetetu biti izrečena mjera samoizolacije, kao i do sada.

Izvor: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4182100/ukida-se-samoizolacija-za-ucenike-testirat-ce-se-kod-kuce-poznato-sto-ce-biti-s-onima-ciji-roditelji-to-odbiju/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button