Obiteljsko zdravlje - 2. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Prva digitalna platforma za edukaciju mladih i njihovih nastavnika o mentalnom zdravlju

Nije lako nositi se s emocijama, posebice u vrijeme pandemije. Mentalna higijena je važna, a o osjećajima treba razgovarati

digitalna platforma za edukaciju mladih i nastavnika mentalna higijena

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji s Centrom za zdravlje mladih Zagreb pokrenuo je prvu digitalnu platformu za edukaciju mladih i njihovih nastavnika o mentalnom zdravlju. Riječ je o nastavku projekta promicanja važnosti mentalne higijene, razbijanja tabua i otvorene komunikacije s mladima o njihovim osjećajima.

Tehnologija i razvoj djece: kako digitalizacija utječe na odgoj djece

„Digitalna edukativna platforma sastoji se od tri cjeline – Boli me/osjećam, Boli me/Pričamo i Radim na sebi – putem kojih se progovara o aktualnim problemima tijekom odrastanja, mentalnim izazovima i načinima kako prihvatiti vlastite emocije te se nositi s novim emotivnima stanjima, pogotovo u vrijeme pandemije“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Na platformi svi zainteresirani mogu započeti edukaciju, odabrati područje vezano uz mentalno zdravlje te pročitati stručne tekstove, pogledati video uratke u kojima se kroz dijalog i učenje, uz podršku edukatora, razgovara o tome kako prepoznati svoje emocije i naučiti se nositi s njima.

Utjecaj modernih tehnologija

Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba pokrenuo je i program „Utjecaj modernih tehnologija na mentalno zdravlje mladih“. Korisnici programa, djelatnici stručnih službi i nastavnici odgojno-obrazovnih ustanova, imat će mogućnost educirati se o rizicima i opasnostima suvremenih tehnologija po djecu, steći znanje o sigurnom pristupu suvremenim tehnologija te identificirati rizične čimbenike i znakove za prepoznavanje pojave nasilja putem suvremenih tehnologija.

Vršnjačko nasilje putem modernih tehnologija sve je više prisutno, a klinička praksa i istraživanja pokazuju da ostavlja brojne posljedice po mentalno zdravlje mladih. Koliko su djeca danas u riziku svjedoči i istraživanje Poliklinike za zaštitu djece i mladih te Gradskog ureda za zdravstvo iz 2019. godine koje upućuje da gotovo 60% adolescenata prima seksualno sugestivne sadržaje putem poruka, fotografija ili videa. Gotovo svaki peti adolescent „sekstao“ je (popularan naziv takvih poruka) pod nagovorom ili prisilom, od čega je 5% adolescenata to činilo sa znatno starijom osobom, a 35% ih je otišlo na susret s nepoznatom osobom.

tonejdžeri, ovisnost, obitelj, pomoć

Reagirajte odmah! Prepoznajte ovisnost kod svog tinejdžera

Adolescencija je faza psihološkog razvoja od 12. do 22. godine kojoj prethode hormonalno uvjetovane pubertetske promjene. U tom se...

SAZNAJTE VIŠE

Uključite se u život djece iza ekrana

„Oprez i znanje u području modernih tehnologija su nam saveznici, a provođenje vremena djece iza ekrana također je briga odraslih upravo kao i vrijeme provedeno na igralištu, ulici. Iako se možemo protiviti internetu, biti zagovornici ideje da su moderne tehnologije djecu dovele u opasnost, da su generacije bez mobitela i pristupa internetu puno bolje i zdravije živjele – i dalje, usprkos brojnim argumentima, ne možemo osporiti činjenicu da svi odrastamo i živimo u digitalnom dobu. Ništa od navedenog nas ne amnestira odgovornosti da ih adekvatno i pravovremeno zaštitimo. Uvijek na roditelje apeliramo da se uključe u živote djece iza ekrana, pitaju ih što ih zanima, čime se bave, što doživljavaju. To je put stvaranja odnosa i povjeravanja djeteta, kao i pravovremene reakcije ako doživljava nasilje iza ekrana ili ga čini.“, naglasila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Zagreb.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button