Koronavirus - 30. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

SZO: prvi val koronavirusa će potrajati, a treba se pripremiti i na gripu

Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije opisala je pandemiju novog koronavirusa kao jedan veliki val te istaknula da ne pokazuje sezonski karakter

pandemija koronavirusa szo koronavirus covid-19 prvi val drugi val cijepljenje protiv gripe

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) opisala je pandemiju bolesti COVID-19 kao „jedan veliki val“ te upozorila da infekcija ne pokazuje sezonski karakter, izvijestili su mediji u utorak. Dužnosnici SZO trudili su se izbjeći opisivanje ponovnih izbijanja slučajeva bolesti poput onih u Hong Kongu riječju „valovi“ jer bi to sugeriralo da se virus ponaša na način koji je izvan naše kontrole. Činjenica je, kažu, da usklađeno djelovanje može usporiti njegovo širenje.

Dr. Margaret Harris, glasnogovornica SZO ponovila je tu poruku tijekom virtualnog brifinga u Ženevi: „U prvom smo valu i to će biti velik val koji će se kretati gore i malo dolje. Najbolje bi bilo izravnati ga te ga pretvoriti u nešto što će zapljuskivati vaša stopala.“

Je li ovo nastavak epidemije ili drugi val: Pojmovi koje trebamo znati o koronavirusu

Koronavirus voli sve vremenske uvjete

Ukazujući na velik broj slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama na vrhuncu ljeta, potiče na pridržavanje mjera te upozorava na izbjegavanje masovnih okupljanja.

Ljudi još uvijek razmišljaju o sezonama, no ovo je novi virus i ponaša se drugačije, rekla je Harris te dodala da je ljeto problematično jer novi koronavirus voli sve vremenske uvjete.

Izrazila je i zabrinutost vezano uz istovremenu pojavu slučajeva COVID-19 bolesti i sezonske gripe koju se očekuje tijekom zime na južnoj hemisferi. Za sada laboratorijski uzorci ne pokazuju velik broj slučajeva gripe, sugerirajući kasniji početak sezone ove bolesti. Dvije respiratorne bolesti stvaraju još veći pritisak na zdravstveni sustav, stoga Harris poziva na cijepljenje protiv gripe.

Ranije cijepljenje protiv gripe

Podsjetimo, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prim. dr. Krunoslav Capak, također je upozorio da se gripa može manifestirati težim simptomima, komplikacijama i pneumonijom zbog čega mogu biti potrebni hospitalizacija i primjena respiratora. U slučaju preklapanja s Covidom-19, mogu postati upitni bolnički kapaciteti, izjavio je Capak tijekom online panela „COVID-19 i gripa – sudar koji se mora spriječiti“ u organizaciji Večernjeg lista. Tom je prigodom najavio da HZJZ planira ranije cijepljenje protiv gripe.

COVID-19 koronavirus rizicne skupine simptomi zaraza epidemija

Na udaru korone: Tko su najranjivije rizične skupine za COVID-19

COVID-19 je opet uzeo maha i broj zaraženih raste iz dana u dan; stoga je važno znati koje rizične...

SAZNAJTE VIŠE

Sudionici panela složili su se da je, uz edukaciju, potrebno olakšati i dostupnost cijepljenja protiv gripe na čemu radi Hrvatska ljekarnička komora. Ana Soldo, mag. pharm., predsjednica HLJK, istaknula je da je u kurikulum Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta uključena edukacija o cijepljenju te da se nada da će iduće godine prvi farmaceuti dobiti licencu za cijepljenje ljudi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button