Koronavirus - 12. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Post-COVID sindrom sve ozbiljniji zdravstveni problem: posljedice mogu ostati i do kraja života

Sve je duža lista dijagnoza koje dolaze nakon preboljenja COVID-a. Po najnovijim istraživanjima znanstvenika u časopisu Lancet Psychology svaki treći preživjeli COVID pacijent ima neurološki ili psihički poremećaj

post-COVID sindrom koronavirus

Britanski znanstvenici došli su do saznanja da će dijagnosticirane neurološke ili psihičke poremećaje imati svaki treći preživjeli COVID pacijent šest mjeseci nakon izlječenja. Rezultate njihova istraživanja te izjave naših epidemiologa i znanstvenih stručnjaka prenosimo s news portala dnevnik.hr.

Zašto kosa pojačano ispada nakon COVID-a?

U Lancetovo istraživanje je bilo uključeno više od 230.000 pacijenta, a njihove najčešće dijagnoze su bile: anksiozni poremećaji – 17% bolesnika, poremećaji raspoloženja – 14%, poremećaji zlouporabe supstanci poput droga i alkohola – 7% te nesanica – 5%.

Zbog takvih nalaza pune se post-COVID ambulante i diljem Hrvatske. Jedan pacijent je COVID odležao, no problemi koji dolaze nakon njega još uvijek traju. Do kada, teško je reći.

Nedostatak zraka, bolovi u prsima, problemi s osjetom mirisa

“Po nekim smjernicama govore da čak znaju ostati i šest mjeseci, a da nekima znaju stvoriti se ožiljne promjene. Pluća su takvo tkivo da će onda te ožiljne promjene ostati do kraja života”, kazala je Vedrana Mihaljević, voditeljica Post-COVID ambulante u Općoj bolnici Pula.

Nedostatak zraka, bolovi u prsima, kašalj samo su neki od simptoma koje COVID ostavlja mjesecima za sobom. “Kao i probleme s osjetom mirisa“, kaže Ingrid Korenić. Ona je koronu preboljela prije šest mjeseci, no… “I sada, još uvijek mi se nije vratilo na staro, znači promijenjen mi je okus hrane za koju znam kakvog je okusa, i mirisi”, objasnila je Korenić.

Virus djeluje na živčani sustav

„I to je zato što je virus djelovao na njezin živčani sustav“, kaže Dolores Janko Labinac, voditeljica Odjela za neurologiju, i dodaje, „još je cijeli niz neuroloških problema koji će se javiti kod određenog broja pacijenata“.

“Kronični umor, nesanica, kognitivne smetnje. Isto tako su zamijećene dugotrajne glavobolje, smetnje pamćenja, i upravo te dugotrajne glavobolje nisu kao migrene nego su tupe, nabijajuće koje dugotrajno mogu djelovati”, nabraja neurologinja Labinac.

„Iako nema točnih podataka“, napominje znanstvenik Ivan Đikić, „slika Hrvatske u post-COVID dijagnozama teška je i ozbiljna“.

post-COVID sindrom KBC Rijeka posljedice koronavirusa

Znanstvenik odgovara: Što znamo o tzv. post-COVID sindromu?

Dugotrajne posljedice na zdravlje onih koji su preboljeli bolest i dalje su nepoznanica. KBC Rijeka je uveo novost –...

SAZNAJTE VIŠE

“Želim naglasiti da je post-COVID sindrom uistinu jedna ozbiljna medicinska dijagnoza, ne treba je zanemarivati, zdravstveni sustav treba preventivno djelovati sada da bi te posljedice bile što manje s vremenom koje dolazi ispred nas”, smatra Đikić.

A posljedice bi se mogle osjećati i desetljećima, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/post-covid-problema-sve-vise-znanstvenici-zabrinuti—647339.html

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button