Koronavirus - 21. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znanstvenik odgovara: Što znamo o tzv. post-COVID sindromu?

Dugotrajne posljedice koronavirusa na zdravlje onih koji su preboljeli ovu bolest i dalje su nepoznanica. KBC Rijeka uveo je stoga novost – post-COVID ambulantu za sve one koji i nakon akutne faze bolesti imaju zdravstvenih problema

post-COVID sindrom KBC Rijeka posljedice koronavirusa

Docent, dr. znanosti Igor Barković, internist pulmolog iz KBC-a Rijeka, objasnio je novinarima news portala tportal.hr kako ambulanta funkcionira i kakvi to znakovi zvone na uzbunu kod pacijenata koji su preboljeli COVID.

8 načina kako se zaštititi ako živite s osobom oboljelom od COVID-a

„U KBC-u Rijeka otvoren je post-COVID odjel namijenjen bolesnicima kod kojih zaostaju tegobe uslijed ove teške bolesti. Suhi, podražajni, uporni kašalj, zamor i zaduha mogu skrivati ozbiljne komplikacije i predstavljaju potencijalnu životnu ugrozu. Za takve pacijente u bolnici je organiziran rad pulmološke post-COVID ambulante čiji liječnici, ako utvrde i druge komplikacije, traže konzilijarna mišljenja kolega drugih specijalnosti“, izvijestili su iz KBC-a Rijeka.

A liječnik koji će se među ostalima baviti ovim pacijentima je docent, dr. znanosti Igor Barković, internist pulmolog.

Otežano disanje, promjene na rentgenu i CT-u pluća

„Vidjeli smo da sve veći broj bolesnika nakon liječenja akutne bolesti ima probleme poput otežanog disanja, promjene koje se vide na rentgenu i CT-u pluća. Među njima su oni koji su preboljeli najteži oblik bolesti i bili liječeni na respiratorima do onih koji su imali vrlo blage simptome bolesti“, objašnjava Barković za tportal.

Post-COVID sindrom je nešto novo i kod nas i u svijetu

Napominje da je njima u KBC-u Rijeka, ali i svima u svijetu, tzv. post-COVID sindrom nešto novo.

„Zapravo ni ne znamo kako će se ponašati pacijenti koji imaju tzv. post-COVID sindrom. Riječ je o periodu nakon što više nisu infektivni, nakon što nemaju simptome akutne bolesti. Ne znamo hoće li posljedice trajno ostati, hoće li se povući nakon nekog vremena i kako to uopće liječiti. To je sve novo svima u svijetu“, dodaje.

Riječ je o velikom broju ljudi, puno većem od broja onih čiji je oblik bolesti iziskivao bolničko liječenje.

„Organizirali smo ambulantu prije svega za pacijente koji dominantno imaju plućne simptome: otežano disanje, kašalj, bol u grudima, a na slikovnim pretragama imaju promjene tipa fibroze pluća, bolesti intersticija… Uz to, jako velik broj pacijenata osjeća kroničan umor, slabost, malaksalost, poremećaj pamćenja, koncentracije, spavanja, glavobolje u toj mjeri da im to smanjuje kvalitetu života te radnu sposobnost i produktivnost“, pojašnjava Barković.

Ugrožen i krvožilni sustav

COVID, nažalost, ne utječe samo na dišni sustav. „On djeluje i na male krvne žile te na zgrušavanje krvi pa je povećana mogućnost stvaranja ugrušaka čak i mjesecima nakon preboljele bolesti“, dodaje.

Susretali su se, kaže Barković, i s moždanim udarom i plućnom embolijom koji se javljaju nakon što je prošla akutna bolest. Pacijenti, kažu, budu bolje, odu doma pa se vrate kada počnu teško disati ili dobiju moždani udar.

Ti poremećaji u mikrocirkulaciji mogu uzrokovati već navedene simptome poput poremećaja u koncentraciji.

Na pitanje kakva je situacija u KBC-u Rijeka, kaže da je pod kontrolom, čak su jučer poslali dio osoblja na ispomoć u varaždinsku bolnicu. No brine ga činjenica da pacijenti koji završe u bolnici dugo ostaju u njoj.

cjepiva učinkovita protiv novog soja koronavirusa

Jesu li postojeća cjepiva učinkovita protiv novog soja koronavirusa?

Stručnjaci EU zaključili su da su sadašnja cjepiva protiv koronavirusa učinkovita protiv novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje ide sporo

„Specifičnost ove bolesti je u tome da liječenje ide sporo. Stalno dolaze novi pacijenti, a oni već zaprimljeni dugo ostaju u bolnici. Imamo ljude koji su po mjesec dana na respiratoru ili na kisiku. Nije problem otvarati dvorane i sekundarne centre, no tko će se baviti tim ljudima?! Izrazito je veliko opterećenje na zdravstveni sustav“, zaključuje.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sto-znamo-o-tzv-post-covid-sindromu-lijecnik-iz-prve-ambulante-koja-se-bavi-posljedicama-korone-objasnio-s-cime-se-sve-susrecu-obratite-pozornost-na-ove-znakove-foto-20201215?fbclid=IwAR0qq8Fh6Xy7Yu0X5EeU-_4izEg10xIsc0FVHJu-UKhHuZfji-5AXuYW0-s

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button