Koronavirus - 13. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

8 načina kako se zaštititi ako živite s osobom oboljelom od COVID-a

Živjeti s osobom koja je zaražena koronavirusom ili ima simptome bolesti COVID-19 zbog visokog rizika zaraze može predstavljati značajan stres. Možemo li se i kako zaštititi?

covid-19 zaraza zastita koronavirus oboljela osoba stres

Članovi kućanstva u kojima živi osoba zaražena koronavirusom ili oboljela od COVID-a imaju otprilike 50% rizik od infekcije, istaknuo je dr. David Hirschwerk, internist i infektolog najvećeg pružatelja zdravstvenih usluga u New Yorku, organizacije Northwell Health, za portal Healthline.

Testiranje na koronavirus: gdje i kako bez uputnice

S ciljem smanjivanja tog rizika zaraze, savjetuje se osam mjera koje bi vam mogle pomoći.

Testirajte se

Ako je netko u vašem domu pozitivan, učinite i vi PCR test, istaknuo je dr. Scott Braunstein, medicinski direktor u Sollis Health u Los Angelesu. „Pa ipak, čak i ako je test negativan, to ne isključuje ranu infekciju kada je količina virusa u organizmu ispod razine potrebne za njegovo otkrivanje što uzrokuje lažno negativan rezultat“, rekao je Braunstein za Healthline.

„Poznato nam je da osjetljivost testova dramatično raste pet do sedam dana nakon posljednjeg izlaganja virusu, pa biste mogli učiniti drugi COVID test tijekom ili nakon tog razdoblja.“ Ako se ne možete ili ne želite testirati, druga je mogućnost da se izolirate na razdoblje od 14 dana unutar kojih bi se mogli razviti simptomi.

Svatko tko je bio u kontaktu s oboljelom osobom mora biti obaviješten. „Za članove kućanstva i sve bliske prijatelje treba se pretpostaviti da su pozitivni“, rekao je Braunstein.

Ograničite kontakte

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svojim je smjernicama za njegu oboljelog od COVID-19 bolesti naveo sljedeće preporuke:

  • osoba oboljela od COVID-19 treba se odvojiti od ostalih ukućana
  • ako je moguće, pacijent treba koristiti svoju spavaću sobu i kupaonicu
  • svi članovi kućanstva trebaju održavati udaljenost od barem dva metra u kontaktu s oboljelom osobom.

Osoba oboljela od COVID-19 trebala bi biti u karanteni najmanje 14 dana od pojave simptoma ili pozitivnog rezultata testiranja, a dulje kod težeg oblika bolesti, rekao je Braunstein.

Ako ste u malom stanu, održavajte međusobnu udaljenost čim je više moguće, savjetuje dr. Bruce E. Hirsch, liječnik i docent odjela za zarazne bolesti u Northwell Health. U većini slučajeva, veća udaljenost od zaražene osobe znači da čak i ako ste zaraženi, izloženi ste manjoj količini virusa“, istaknuo je Hirsch. Postoji mnoštvo zanimljivih informacija koje pokazuju da osoba inficirana s velikom dozom virusa obolijeva od težeg oblika bolesti od onih koji su izloženi manjoj dozi, dodao je. Pa ipak, i dalje se možete brinuti o oboljeloj osobi, no u njihov prostor ulazite samo kad je neophodno, na primjer kad im donosite hranu.

Držite prozore otvorenima

Kako biste poboljšali prozračivanje, držite prozore otvorenima koliko god je moguće tolerirati, čak i ako to znači da ćete morati jače grijati. „Prozračivanje je vrlo važno ako se uzme u obzir da se u zatvorenim prostorima virus može zadržati u zraku u sitnim česticama te predstavljati potencijalnu opasnost za sve koji u prostoru borave.

Nosite maske

Prema preporukama CDC-a, osobe oboljele od COVID-a trebale bi nositi masku kad god dolaze u kontakt s drugima, a svi koji žive s njima morali bi također nositi masku. „Maske pomažu u zadržavanju kapljica i čestica iz nosa i usta zaraženih osoba. No, novija istraživanja podržavaju tvrdnju da maske štite i zdrave osobe od infekcija, rekao je Hirschwerk. Istaknuo je da iako nošenje maske ne jamči 100 postotnu zaštitu od virusa, ipak smanjuje rizik zaraze.

Kirurške maske su dobre, posebice ako su dobro zatvorene, odnosno ako dobro pristaju. Maske od tkanina su bolje nego ne nošenje maski. Ako nemate masku, čak i navlačenje pulovera preko nosa i usta pruža određenu razinu zaštite“, kaže Hirschwerk. Dodaje da i nošenje naočala kada ste u blizini oboljele osobe pruža zaštitu od ulaska virusa u sluznicu očiju.

Perite ruke i dezinficirajte površine

CDC sugerira održavanje dobre higijene ruku:

  • Često perite ruke sapunom i vodom barem 20 sekundi, posebice ako ste bili blizu oboljele osobe
  • Koristite dezinficijens za ruke koji sadrži barem 60% alkohola ako vam sapun nije pri ruci
  • Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta rukama koje niste oprali

„Pranje ruku je korisno i jako potrebno kada je riječ o oboljeloj osobi i onima koji o njoj brinu, rekao je Hirsch.

CDC također preporučuje pranje i dezinficiranje površina koje često dodirujemo poput stolova, kvaka na vratima, toaleta, elektronike i drugog. Sugerira se čišćenje prostorija i predmeta sredstvom za čišćenje i vodom, a potom dezinficiranje s odgovarajućim dezinficijensima.

Jedite zdravo

Razgovarajte s liječnikom ako biste morali uzimati dodatak prehrani, savjetuje Hirsch. „Pa ipak, najvažnije je zdravo se hraniti te izbjegavati debljanje do kojeg vrlo lako dolazi u ovim stresnim i nesigurnim vremenima“, rekao je i dodao da je poznato da neka zdravstvena stanja nose veći rizik komplikacija od COVID-19 bolesti, a mnoga od njih se mogu prevenirati promjenama u stilu života.

Prema CDC-u, odrasle osobe s određenim komorbiditetima imaju povećan rizik od ozbiljnog oblika COVID-a, hospitalizacije, primitka na odjel za intenzivnu njegu, inkubacije ili potrebe za smještajem na respirator te smrti.

Zdravstvena stanja koja su povezana s prehranom i povećanim rizikom od ozbiljnog oblika bolesti uključuju:

  • srčane bolesti
  • pretilost (BMI veći od 30)
  • dijabetes melitus koji nije ovisan o inzulinu

Zdrava prehrana čini tijelo metabolički puno zdravijim što čini razliku, dodao je Hirsch.

Oslanjajte se na pouzdane izvore informacija

Iako je primamljivo slušati što kažu članovi prijatelji, članovi obitelji i oni na društvenim mrežama, oslanjajte se samo na pouzdane izvore informacija, odnosno stručnjake kada je riječ o informacijama i preporukama vezanim uz COVID-19, rekao je Braunstein.

„Puno je dezinformacija na društvenim mrežama i internetu koje svašta preporučuju, od uzimanja masivnih doza vitamina do tuširanja, kao učinkovite mjere zaštite od zaraze novim koronavirusom. Većina tih prijedloga ili nije dokazana ili je opovrgnuta, a neki čak mogu biti opasni“, naglasio je Braunstein. Obratite se pouzdanim izvorima, poput liječnika primarne zdravstvene zaštite ili drugim stručnjacima.

Preporuke Fran Mihaljevic covid-19 koronavirus lijecenje

Preporuke klinike „Dr. Fran Mihaljević“ za liječenje oboljelih od COVID-19

Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ zajedno s Hrva. društvom za inf. bolesti HLZ-a izdala je preporuke za...

SAZNAJTE VIŠE

Razgovarajte s prijateljem

Međutim, prijatelji i članovi obitelji mogu biti izvrsni u dijeljenju osjećaja u ovim teškim vremenima. „Ako ste u zajedničkom kućanstvu s oboljelom osobom, prirodno je i normalno iskusiti razne emocije, uključujući strah, tjeskobu, depresiju i samoću, što može biti duboko i iscrpljujuće“, rekao je Braunstein. „Govoriti o tim osjećajima te ih izraziti prijateljima ili rođacima, može donijeti veliko olakšanje te poboljšati vaše fizičko i emocionalno blagostanje“, dodao je.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button