Koronavirus - 9. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Operne zvijezde uče pravilno disati pacijente s post-COVID sindromom

U sklopu inicijative „Prodiši“ hrvatske operne zvijezde vježbat će s preboljelima jednostavne tehnike disanja. Pomažu plućima, ali su kažu operni junaci dobre i za psihu

inicijativa „Prodisi“ post-COVID sindrom operne zvijezde uce disati

Pacijente s post-COVID sindromom, čija se pluća još uvijek oporavljaju, pravilno će učiti disati desetak zvijezda hrvatske opere. Vijest je to koju prenosi web portal RTL-a.

U sklopu inicijative “Prodiši” nacionalni prvaci i solisti opere zagrebačkog i osječkog HNK vježbat će s građanima koristeći različite tehnike. „Ako falšate“, kažu ovi humani profesionalci, „nikakav problem! Čak ni pjevanje nije uvjet“.

„Osjetila sam otežano disanje, pogotovo u ležećem položaju, mogu reći da je to bilo dosta traumatično“, prenijela je svoje iskustvo članica Zbora Opere HNK u Zagrebu Antonija Boroša.

Opernoj divi prije tri mjeseca život nije bio pjesma. Dobila je koronu, a s njom i borbu za dah, ali sve je sada, srećom, kaže, sjelo na svoje mjesto.

“Inhalirala sam, ali sam se i sama sjetila da znam neke vježbe disanja koje bi mogle eventualno pomoći smiriti prije svega disanje, produbiti ga i nekako vratiti mu ritam”, napominje Antonija Boroša.

Upravo joj je njezina profesija pomogla u osobnoj zdravstvenoj nevolji. 

Rehabilitacija ovakve vrste mogla bi trajati do 6 tjedana

Vokalni trening i pjevačko disanje dobro su poznati onima kojima glasnice život znače.

Značit će i svima koji možda falšaju i nemaju javne nastupe već oštećena pluća. Desetak opernih kolega iz zagrebačkog i osječkog HNK-a već su spremni za ulogu instruktora. Pokrenuli su akciju „Prodiši“ po uzoru na sličnu inicijativu u Velikoj Britaniji u kojoj su se operni pjevači služili i uspavankama.

“Ideja je da se svojim znanjem i iskustvom uključimo i na ovaj način pomognemo i humanitarno djelujemo i zajednici vratimo što možemo vratiti”, naglašava prvak Opere HNK u Zagrebu Ljubomir Puškarić.

post-COVID sindrom KBC Rijeka posljedice koronavirusa

Znanstvenik odgovara: Što znamo o tzv. post-COVID sindromu?

Dugotrajne posljedice na zdravlje onih koji su preboljeli bolest i dalje su nepoznanica. KBC Rijeka je uveo novost –...

SAZNAJTE VIŠE

S preboljelima će vježbati različitim tehnikama disanja, koje su poprilično jednostavne. Pomažu plućima, ali su kažu operni junaci dobre i za psihu. Naizgled su i neobične, no u oporavku pomaže primjerice i najobičniji balon.

“Ovaj prvi potisak kad se balon kreće napuhivati, taj potisak ide iz naše dijafragme i na taj način se uključuje cijeli dio našeg tijela, a ne samo pluća, udisanje”, istaknuo je Puškarić.

Akcija će se provoditi preko online platformi i to 1 na 1 s opernom zvijezdom. Rehabilitacija ovakve vrste mogla bi trajati do 6 tjedana i bit će u potpunosti besplatna.

Izvor: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/3993120/pluca-im-se-jos-uvijek-oporavljaju-pacijente-s-post-covid-sindromom-pravilno-disati-uci-i-10-ak-zvijezda-hrvatske-opere/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button