Dišni sustav - 29. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

IMST: Trening snage udisajnog mišića donosi blagotvorne učinke

Tehnika IMST-a u pravilu je namijenjena oboljelima od astme, bronhitisa, enfizema i kronične opstruktivne plućne bolesti, no neki biciklisti i atletičari već su počeli koristiti uređaj za treniranje udisajnog mišića radi poboljšavanja svojih sportskih rezultata

IMST, trening snage, treniranje udisajnog mišića

Ova je tehnika razvijena osamdesetih kao sredstvo za pomaganje bolesnicima od bronhitisa, cistične fibroze i kronične opstruktivne plućne bolesti, no u međuvremenu je pronašla nove primjene.

Bi li vam posebna petominutna dnevna vježba koja ne uključuje hodanje, trčanje ni dizanje utega mogla smanjiti rizik od infarkta, učvrstiti san, razbistriti misli i poboljšati sportske rezultate? Klinička ispitivanja dala su potvrdan odgovor, javlja Science Daily. Tehnika se zove Inspiratory Muscle Strength Training (IMST, trening snage udisajnog mišića). Moguće ju je provoditi kod kuće ili u uredu bez posebne pripreme, no uz korištenje ručnog uređaja za udisanje.

Vježba se izvodi snažnim udisanjem kroz ručni uređaj koji stvara otpor pri udisanju. Dok se vi trudite udahnuti zrak u pluća, uređaj uvlači zrak u suprotnom smjeru, tjerajući vas da naprežete udisajni mišić. Upravo je taj napor svrha vježbe.

Ova je tehnika razvijena osamdesetih kao sredstvo za pomaganje bolesnicima od bronhitisa, cistične fibroze i kronične opstruktivne plućne bolesti, no u međuvremenu je pronašla nove primjene.

Terapija je dugo podrazumijevala svakodnevni polusatni rad s uređajem za udisanje podešenim na pružanje niskog otpora. Međutim, 2016. stručnjaci s Arizonskog sveučilišta iskušali su učinak kraće vježbe uz veći otpor na oboljele od opstruktivne apneje u spavanju.

Istraživanje je pokazalo da već i samo trideset inhalacija dnevno može pomoći oboljelima koji uobičajeno imaju slabe mišiće za disanje.

Nije teško, a itekako je korisno: Pravilnim disanjem eliminirajte stres

Neočekivano spuštanje tlaka

Apneja je bolest dišnih puteva obilježena zastojima u disanju tijekom spavanja. Zastoji se javljaju zato što se pacijentima tijekom spavanja mišići ždrijela opuštaju, a jezik povlači unatrag, sprečavajući disanje.

Osim što im se poboljšalo spavanje, pacijentima je nakon šest tjedana terapije krvni tlak neočekivano pao za 12 milimetara žive. To je dvostruko više nego što se postiže aerobnom vježbom i uzimanjem nekih lijekova protiv hipertenzije.  

Sistolički krvni tlak, odnosno tlak u žilama u trenutku otkucaja srca, prirodno raste tijekom starenja zbog smanjene protočnosti arterija. To dovodi do oštećenja tkiva, opadanja umnih sposobnosti i slabljenja bubrežne funkcije. Pola sata aerobne vježbe dnevno pouzdano smanjuje krvni tlak, no malo odraslih vježba dovoljno dugo.

Uspjeh arizonskih znanstvenika zainteresirao je kolege sa Sveučilišta Colorado Boulder. Oni su prosudili da bi IMST mogao biti prikladna terapija za zauzete sredovječne ljude.   

Znanstvenici s Colorado Bouldera pod vodstvom dr. Daniela Craigheada podvrgnuli su tehniku kliničkom istraživanju i predstavili preliminarne rezultate na godišnjoj Konferenciji eksperimentalne biologije održane u Orlandu na Floridi.

Istraživanje je pokazalo ne samo značajno sniženje krvnog tlaka, nego i poboljšanje funkcije glavne arterije kod pacijenata koji su provodili IMST. Kod kontrolne grupe koja je vježbala s lažnim uređajem za disanje, nije bilo promjena.   

pomoć kod apneje

Nova tehnologija za pomoć kod apneje

Poremećaji spavanja najčešće se javljaju nakon tridesete godine, no nisu neobični ni kod djece te su nešto češći kod...

SAZNAJTE VIŠE

IMST i poboljšane umne sposobnosti

Članovi grupe koja je vježbala IMST ujedno su prošli bolje od kontrolne grupe na kognitivnim i memorijskim testovima, kao i na testovima tjelesne izdržljivosti. Uspjeli su ostati dulje na pokretnoj traci uz manje otkucaja srca i nižu potrošnju kisika.

Istraživači navode da nisu zabilježeni značajniji neželjeni prateći učinci te da je samo 10 posto dobrovoljaca odustalo od sudjelovanja u istraživanju.

Tehnika IMST-a u pravilu je namijenjena oboljelima od astme, bronhitisa, emfizema i kronične opstruktivne plućne bolesti. No neki biciklisti i atletičari već su počeli koristiti uređaj za treniranje udisajnog mišića s ciljem poboljšavanja svojih sportskih rezultata.

“Mislim da je IMST polako napredovao od terapije za teške bolesnike do vježbe za obične ljude koji je žele uklopiti u svakodnevicu”, komentirao je dr. Craighead, naglašavajući da su navedeni rezultati istraživanja preliminarni i da se zainteresirani trebaju posavjetovati s liječnikom prije nego što bi počeli primjenjivati ovu tehniku.  

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button