Koronavirus - 31. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Zašto kosa pojačano ispada nakon COVID-a?

Mnogi pacijenti u fazi oporavka od COVID-19 bolesti primjećuju pojačano opadanje kose što kod mnogih izaziva zabrinutost. No riječ je o prolaznoj pojavi, a postoje i savjeti za oporavak

pojacano opadanje kose posljedica COVID-19 koronavirus oporavak

U prvih nekoliko mjeseci nakon oporavka od bolesti COVID-19, česta je posljedica pojačan gubitak kose. Čak može doći do vrlo intenzivnog i naglog ispadanja vlasi, no u većini slučajeva to je samo privremena tegoba nakon koje slijedi oporavak.

Riječ je o stanju čiji je medicinski naziv telogen effluvium, a uzrokovano je iscrpljenošću organizma uslijed raznih bolesti i velikog stresa. Dakle, ovaj tip ispadanja kose nije povezan isključivo s koronavirusom nego se, među ostalim, pojavljuje i zbog drugih infekcija, anemije, strogih dijeta, kirurških zahvata, bolesti štitnjače i drugih hormonskih poremećaja, emocionalnih trauma…

Kad je organizam ugrožen i izbačen iz ravnoteže, glavninu energije usmjerava na vitalne funkcije, a ostalo stavlja „na čekanje“, uključujući rast kose. Stoga se može dogoditi da uobičajen ciklus rasta kose bude privremeno „obustavljen“, što otprilike traje od dva do šest mjeseci.

Veliki su izgledi da će nakon toga kosa povratiti svoju prijašnju sposobnost regeneracije, no za to je potrebno strpljenje. Pritom pomažu suplementi odnosno dodaci prehrani s ciljanim formulama za rast kose, kao i preparati za njegu vlasišta, no vidljivi rezultati ne postižu se preko noći nego svakodnevnom primjenom barem dva mjeseca, a po potrebi i dulje.

Osnaživanje iznutra i izvana

U medicinskoj praksi pokazalo se da je za oporavak vlasišta oslabljenog uslijed infekcije virusom SARS-CoV-2 prije svega ključna zdrava prehrana, i to u kombinaciji sa suplementima što sadrže tvari koje jačaju kosu, počevši od cinka, vitamina B6 i aminokiselina bogatih sumporom. Bitno je da se organizam odmah počne iznutra osnaživati suplementima, a kao dodatna pomoć dobrodošli su preparati za vanjsku primjenu, poput losiona s minoksidilom koji potiče mikrocirkulaciju vlasišta i rast kose.

Osim gotovih standardiziranih pripravaka, losioni za tretiranje vlasišta mogu se prema liječničkom receptu izraditi u ljekarnama kao personalizirani pripravci, kako bi se sastav točno prilagodio stanju, odnosno potrebama pojedine osobe.

Savjeti iz frizerskih salona i životni stil

Dobre rezultate bilježe i u frizerskim salonima, gdje se najučinkovitijom pokazala kombinacija losiona s biljnim esencijama za poticanje rasta kose i tretmana kisikom koji „razbuđuje“ korijen kose. U svakom slučaju, za oporavak oslabljenog vlasišta najbolji je izbor visokokvalitetna i visokopodnošljiva njega s formulacijama koje su maksimalno pročišćene od tvari koje mogu izazvati iritacije i alergije. Čuvajte se nestručnog bojenja i čestog “peglanja“ kose jer ju to još više oslabljuje.

post-COVID sindrom KBC Rijeka posljedice koronavirusa

Znanstvenik odgovara: Što znamo o tzv. post-COVID sindromu?

Dugotrajne posljedice na zdravlje onih koji su preboljeli bolest i dalje su nepoznanica. KBC Rijeka je uveo novost –...

SAZNAJTE VIŠE

Za dobrobit kose važna je i tjelovježba jer potiče cirkulaciju (pa ujedno i mikrocirkulaciju vlasišta), a pomaže i protiv stresa koji je prava pošast za vlasište. Lakše ćete se osloboditi stresa ako dovoljno spavate, prakticirate neku tehniku opuštanja i izbjegavate štetne navike poput cigareta – jer prestankom pušenja znatno se može pospješiti rast kose.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button