Koronavirus - 18. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Post-COVID kod djece: Znamo li koliko je oboljelih u Hrvatskoj

U SAD-u su objavili da posljedice COVID-a ima do 15 posto oboljele djece, u Hrvatskoj se ne zna točan broj, no deseci su registrirani u klinici dr. Fran Mihaljević

post covid i djeca koronavirus dugi covid

Dok u zemljama EU traju rasprave treba li cijepiti svu djecu i adolescente od 12 do 17 godina koja nisu u rizičnoj skupini za teški oblik COVID-a te svaka zemlja zasebno odlučuje o preporukama za cijepljenje maloljetnika koje je u tijeku u Austriji, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj…, u SAD-u, u kojem je oko 4,2 milijuna djece i mladih imalo COVID, sve se više govori i piše o posljedicama postkovidnog sindroma koji ometa školovanje i aktivnosti djece i iscrpljuje ih. Spoznaje o ovom fenomenu prenosimo s internetskog portala Tportal.hr.

Između 11 i 15% djece i adolescenata može završiti s dugotrajnim posljedicama COVID-a

Ravnateljica tamošnjeg Nacionalnog instituta za zdravlje, dr. Francis Collins još je u proljeće citirala studiju prema kojoj između 11 i 15 posto zaražene djece i adolescenata može završiti s dugotrajnim posljedicama COVID-a. I u SAD-u je, kao i kod nas, relativno mali postotak djece hospitaliziran zbog zaraze i zbog tzv. multisistemskog upalnog sindroma, ali puno djece je iskusilo “dugi COVID” odnosno neurološke, fizičke i psihičke simptome.

Prema pisanju New York Timesa, u Dječjoj bolnici u Bostonu bave se slučajevima “dugog COVID-a” kod maloljetnih pacijenata diljem zemlje sa simptomima poput umora, glavobolje, omaglice, teškoća s pamćenjem i koncentracijom, nesanicom, gubitkom okusa i mirisa, kako je navela Molly Wilson-Murphy, specijalistica za neuroinfektivne bolesti.

I u Hrvatskoj su zabilježeni slučajevi post-COVID sindroma

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, prof. dr. Goran Tešović kazao je da su i u Hrvatskoj zabilježeni slučajevi djece i adolescenata s post-COVID sindromom, ali da ne može reći koliko ih je točno.

koronavirus kod djece covid-19 koronavirus

Koronavirus kod djece: Što do sada znamo?

Novi koronavirus kod djece ispoljava se u blažoj formi nego kod odraslih, no djeca su vrlo važan čimbenik u...

SAZNAJTE VIŠE

“Možemo govoriti samo o djeci koja su upućena k nama u ambulantu ili u dnevnu bolnicu na obradu, a prije nisu bila hospitalizirana zbog zaraze. Mi smo ovdje vidjeli nekoliko desetaka djece s post-COVID sindromom i najčešće je riječ o simptomima poput dugotrajne temperature, glavobolja, smetnji koncentracije… I ti simptomi kod djece i adolescenata traju mjesecima nakon preboljenja, najčešće do šest mjeseci nakon zaraze, a kod nekih i dulje”, kaže Tešović, donosi Večernji list.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/djeca-se-mjesecima-muce-s-post-covid-sindromom-u-hrvatskoj-se-ne-zna-koliko-je-uopce-oboljelih-20210815

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button