Koronavirus - 4. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pogađa li četvrti val COVID-19 djecu i trudnice snažnije od prijašnjih valova?

Već nekoliko mjeseci Hrvatska se nalazi u četvrtom valu epidemije COVID-19. O tome zašto u ovom valu sve češće čujemo tragične sudbine rodilja zaraženih COVID-19 svoje mišljenje je dao imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača

covid-19 koronavirus

Intervju s imunologom prenosimo s news portala Slobodne Dalmacije.

„Trudnoća je jedno od rizičnih stanja za teški COVID poput hipertenzije, imunosupresije, dijabetesa i da ne nabrajam. Moramo znati da je već poznato da je COVID-19 najopasniji za zadnje odnosno treće tromjesečje trudnoće jer onda može ugroziti život žene, ali i djeteta“ objašnjava poznati imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača koji je o opasnostima za trudnice govorio i u lipnju ove godine, ali, kako kaže, tada nije bilo toliko javnog interesa.

E-learning tečaj: O cijepljenju protiv bolesti COVID-19 u trudnoći, babinju i dojenju

mRNA cjepiva su sigurna

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju trudnice je i sigurnost cjepiva za njihovo stanje.

„Dobro je poznato, sada već na preko 100 tisuća trudnica da mRNA cjepiva ne utječu ni na zdravlje majke ni na zdravlje djeteta. Žene se mogu cijepiti prije, za vrijeme i nakon trudnoće pa čak i za vrijeme dojenja“ nastavlja imunolog pa dodaje kako je velik broj žena u Americi pristao sudjelovati u praćenju nakon što su se cijepile, najčešće nesvjesne toga da su trudne. Onda se, tvrdi, vidjelo da nema razlike u ishodima trudnoća od trudnica koje nisu primile cjepivo.

„Ginekolozi će reći da u prvom tromjesečju ne preporučuju cijepljenje, ali važno je shvatiti da se u prvom tromjesečju dok se djetetu stvaraju organi i tkiva ne preporučuje ništa pa tako ni tablete ni kreme. Poželjno je da žene apstiniraju od svih kemikalija i lijekova. Izbjegava se sve živo pa se onda izbjegava i cjepivo. Ipak, spomenuo sam kako je u Americi dokazano da cijepljenje nema negativan utjecaj“ govori te dodaje da već znamo i da virus može inficirati placentu preko koje može zaraziti i dijete.

„Ovakav prijenos virusa je rijedak, ali moguć. Moramo znati da nije problem prijenosa virusa nego do problema dolazi kada žena teško strada čime stradava i dijete koje nosi. Mi se sada čudimo što postoji velik broj zaraženih trudnica, ali ne trebamo se čuditi, sve su to stvari na koje se upozoravalo i ranije“, tvrdi. 

Trebamo li prijeći na online nastavu? 

Osim trudnica, u četvrtom valu se sve češće spominje i visok broj djece oboljelih od težeg oblika COVID-19, a nerijetko im je potrebna i pomoć respiratora. 

„Pokazalo se da su djeca ispod četiri godine i ona u skupini od 12 do 17 godina sklonija češćoj hospitalizaciji. Težak oblik ne pogađa samo odrasle već i djecu koja sada stradavaju i za dugotrajni COVID odnosno mjesecima kasnije imaju glavobolje, umor i temperature. Kada bismo govorili o odnosu smrtnosti s odraslima, ona zahvaća jako mali broj djece, ali postoji i imamo ju“, objašnjava.

Najveći izvor virusa trenutno su školska djeca, ali tvrdi da to ne znači da je vrijeme za prelazak na online nastavu. 

„Školski sustav je oštećen od prošlog proljeća i trebamo se dobro zapitati možemo li to djeci priuštiti? U odnosu na odrasle, oni većinom imaju blagu sliku i kočenjem normalnog oblika nastave zapravo bismo kočili epidemiju kod odraslih koji se ne žele cijepiti. Nije u redu i nije pošteno prema djeci, čak 43 posto odraslih se ne želi cijepiti iako su oni ti koji stradaju u većem broju. Zbog njih da zaustavljamo školski sustav?“ pita se imunolog koji ističe da zaraza COVID-19 kod djece ima jednu iznimno ružnu mogućnost koja nije prisutna kod odraslih. 

Naime, kod djece je moguć multiorganski upalni sindrom koji potencijalno može biti izuzetno opasan ako se ne prepozna na vrijeme. 

trudnoca porod trudnice dojenje koronavirus

Trudnoća u vrijeme pandemije: Pripremite se za porod i dojenje online

Porod i dojenje važni su za buduće trudnice osobito u doba pandemije koronavirusa... o toj temi sada se mogu...

SAZNAJTE VIŠE

Trebaju li se cijepiti i djeca?

„Naravno da da, ako je cjepivo registrirano za djecu stariju od 12 godina onda to treba i iskoristiti. COVID ima posljedice i na djecu i iako nisu toliko strašne i značajne kao kod odraslih, one se događaju“, govori stručnjak. 

Privatno poznaje osobe koje su odbile prihvatiti cjepivo, a sada zbog toga gorko žale jer su teško bolesni.

„Odbijanjem cjepiva neki će i umrijeti, a neki su već i umrli. Izgubili su život nepotrebno, bez smisla“, zaključuje. 

Izvor: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pogada-li-cetvrti-val-djecu-i-trudnice-snaznije-od-onih-prije-njega-imunolog-trobonjaca-za-slobodnu-kod-najmladih-ovaj-sindrom-moze-biti-jako-opasan-iskoristimo-registrirano-cjepivo-1139861

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button