Koronavirus - 31. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znanstvenici otkrili zašto koronavirus u djece najčešće uzrokuje blage probleme

Otprije se zna da koronavirus u djece najčešće uzrokuje samo blage probleme, no dosad nije bilo u potpunosti jasno zbog čega je tako

koronavirus u djece

Novo istraživanje, o kojem piše Tportal.hr, pokazalo je da je dječji imunosni sustav bolje pripremljen za napade koronavirusa od imunosnog sustava odraslih zahvaljujući stanicama u njihovu gornjem respiratornom traktu koje su stalno u stanju visoke pripravnosti.

Upravo zbog toga dječji organizam u slučaju infekcije brzo uspijeva ‘odbiti’ virus, odnosno prije nego što se on masovno multiplicira.

Što je zapravo delta soj i koliko je opasan?

To vjerojatno objašnjava i zbog čega je puno manje vjerojatno da će djeca teže oboljeti od COVID-a u usporedbi s odraslima, napisali su znanstvenici s berlinskog i hajdelberškog sveučilišta u časopisu Nature Biotechnology.

Zašto obrana od virusa bolje funkcionira u djece?

“Željeli smo saznati zašto obrana od virusa očito mnogo bolje funkcionira u djece”, kazala je Irina Lehmann, voditeljica Odjela za molekularnu biologiju pri Berlinskom zdravstvenom institutu (BIH).

U potrazi za odgovorom znanstvenici su uzeli stanice iz nosne sluznice 42 zdravih i 44 bolesnih odraslih osoba i djece. Potom su, među ostalim analizirali aktivnost određenih gena u pojedinim stanicama.

Za brzu borbu s virusom moraju biti aktivni takozvani receptori za prepoznavanje, koji iniciraju obranu organizma, pojasnili su.

I upravo je taj sustav u stanicama gornjeg respiratornog trakta i u nekim stanicama imunosnog sustava bio puno ‘budniji’ u djece, pokazala je analiza.

Sustav za rano upozoravanje u odraslih je nespreman

U odraslih je suprotno, ‘sustav za rano upozoravanje’ uhvaćen je nespreman, a u tom se slučaju virus širi brže i učinkovitije.

cijepljenje covid koronavirus moderna pfizer

Dobivanje COVID potvrda i cijepljenje uskoro i u ljekarnama

Vijeće HLJK dalo je suglasnost za uključivanje ljekarni u proces izdavanja COVID potvrda te organizacije cijepljenja u ljekarnama.

SAZNAJTE VIŠE

“Iz ove smo studije saznali da ne postoje samo faktori rizika za COVID nego i faktori zaštite”, kazala je Lehmann.

Autori tvrde da bi njihovi zaključci mogli utrti put novim istraživanjima o tomu mogu li znanstvenici preventivno stimulirati zaštitni odgovor na koronavirus u pacijenata s visokim rizikom kako bi ga doveli na razinu kakvu imaju djeca izložena virusu.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/znanstvenici-otkrili-zasto-koronavirus-u-djece-najcesce-uzrokuje-blage-probleme-20210830

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button