Koronavirus - 29. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Vodič za primanje treće doze i booster cjepiva protiv bolesti COVID-19

Dramatični rast novozaraženih koji, nažalost, prati i veliki broj hospitaliziranih te umrlih ponovno je pojačao interes za cijepljenje. Mnogi koji su potpuno cijepljeni s dvije doze cjepiva (odnosno jednom u slučaju Johnson&Johnson) sada razmišljaju o trećoj dozi

booster doza treca doza cjepiva cijepljenje covid-19

No, oni koji su dobili vektorska cjepiva (AZ, J&J) zbunjeni su i pomalo uplašeni smiju li dobiti treću dozu mRNK cjepiva. Prenosimo kratki vodič o docjepljivanju booster dozom s news portala jutarnji.hr.

Koja je razlika između treće i booster doze?

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), treća doza predstavlja dodatnu dozu za osobe kod kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor i može se primiti osam tjedana nakon druge doze. Prema preporuci HZJZ, to su osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom. Za ostale osobe, docjepljivanje booster dozom predstavlja dodatnu dozu koja se primjenjuje šest mjeseci od primarne serije cijepljenja, a kako bi se produljilo trajanje zaštite.

VIDEO: Zašto se treba cijepiti?

Tko sve spada u osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom?

 • pacijenti kod kojih je u tijeku aktivno liječenje solidnih tumorskih i hematoloških zloćudnih bolesti
 • osobe na hemodijalizi
 • osobe kojima je transplantiran solidni organ te se primjenjuje imunosupresivna terapija
 • osobe kod kojih je primijenjena CAR-T stanica ili transplantacija hematopoetskih matičnih stanica
 • osobe s umjerenom ili teškom primarnom imunodeficijencijom
 • osobe s uznapredovalom ili neliječenom HIV infekcijom
 • osobe kod kojih je u tijeku aktivno liječenje visokim dozama kortikosteroida, alkilirajućim agensima, antimetabolitima, imunosupresivnim lijekovima radi transplantacije, primjena kemoterapije u terapiji raka koja je klasificirana kao jako imunosupresivna, blokatori tumor-nekrotizirajućeg faktora (TNF blokatori) i drugi biološki lijekovi koji imaju imunosupresivno ili imunomodulacijsko djelovanje

Tko ima prednost u dobivanju booster doza cjepiva?

 • korisnici domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom
 • radnici zaposleni kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja
 • zdravstveni radnici koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite
 • sve osobe u dobi od 65 i više godina
 • sve osobe u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i iznimno osjetljivim osobama
 • sve osobe u dobi od 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19

Ne pripadam ugroženoj skupini. Smijem li dobiti booster?

„Osim prioritetnih skupina, booster dozu mogu dobiti i svi ostali građani kod kojih je od primanja druge doze prošlo šest mjeseci. Građani koji su primili AstraZeneca ili J&J cjepivo kao booster dobivaju Pfizerovo ili Modernino cjepivo“ rekao je epidemiolog Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije COVID-19 Vlade RH.

Je li miješanje cjepiva sigurno?

Da, neke su europske zemlje (Njemačka, Francuska) još u proljeće građanima mlađim od 60 godina koji su kao prvu dozu primili AstraZeneca cjepivo, koje je vektorsko, kao drugu dozu davali Pfizerovo ili Modernino cjepivo, koja su mRNK cjepiva. Miješanje različitih cjepiva ima povoljan utjecaj na imunitet.

Nedavno objavljeno izvješće u Americi pokazalo je da je osobama koje su dobile J&J cjepivo (koje se daje u jednoj dozi) nakon Modernina cjepiva kao boostera razina antitijela skočila 76 puta tijekom dva tjedna. Onima koji su primili Pfizer, razina antitijela u tom je razdoblju skočila 35 puta. Svima koji su kao booster primili J&J, razina antitijela porasla je četiri puta.

Treba li prije odluke o booster dozi izmjeriti razinu antitijela?

„Ne, mislim da to nema previše smisla. Naime, na temelju koncentracije protutijela iznad praga detekcije teško možete reći koliko netko ima neutralizacijskih antivirusnih protutijela da se ne bi morao cijepiti trećom dozom jer nas samo ta protutijela štite realno i značajno. S druge strane, postoje i drugi antivirusni imunosni mehanizmi osim protutijela koje ne mjerimo“ rekao je imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Sveučilištu u Rijeci.

Trebaju li osobe koje su preboljele COVID-19 i dva su puta cijepljene primiti booster?

„Zasad nema potrebe. Sva istraživanja pokazuju da osobe koje su preboljele COVID i primile dvije doze cjepiva imaju jako visok imunitet. Pojednostavljeno, osobe koje su stekle imunitet preboljenjem prvom dozom cjepiva zapravo su primile drugu dozu, a drugom dozom dobile su booster, odnosno u stvarnosti su imunizirane tri puta“ rekao je prof. Trobonjača.

cijepljenje COVID-19 najcesca pitanja i odgovori koronavirus

Cijepljenje protiv COVID-19 bolesti: Najčešća pitanja i odgovori

Zbog velikog interesa stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorili su na najčešća pitanja vezana za cijepljenje protiv COVID-19

SAZNAJTE VIŠE

Kakve su nuspojave nakon booster doze?

U principu, iste ili slične kao kod prve dvije doze. Najčešće su bol u ruci ili ramenu, zimica, povišena tjelesna temperatura, umor, glavobolja.

Gdje se može primiti booster doza?

Građani mogu koristiti sve dostupne mogućnosti kao i za primarno cijepljenje: punktovi za cijepljenje bez najavljivanja (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama ZJZ-a), izabrani liječnik obiteljske medicine i sl. U Zagrebu se booster doza može primiti ponedjeljkom i srijedom u 6. paviljonu na Velesajmu.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/koja-je-razlika-izmedu-booster-i-trece-doze-tko-je-sve-moze-primiti-kakve-su-nuspojave-15113749

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button