Koronavirus - 4. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

E-learning tečaj: O cijepljenju protiv bolesti COVID-19 u trudnoći, babinju i dojenju

Online edukacijski tečaj je namijenjen svim zdravstvenim djelatnicima za edukaciju i doedukaciju u području prevencije i cijepljenja protiv COVID-19, te svima ostalima koji su zainteresirani naučiti nešto novo ili obnoviti znanje o ovoj temi

e-learning tecaj o cijepljenju COVID-19 u trudnoci

S portala Volimzdravlje.hr prenosimo vam informacije o e-learning tečaju koji organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske.

Od čega se sastoji e-learning tečaj?

E-learning tečaj se sastoji od jednog edukativnog video modula – snimljene prezentacije stručnjaka o pregledu preporuka o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 u trudnoći, babinju i dojenju te online ispita znanja s pragom uspješno završenog tečaja.

O čemu će se govoriti na tečaju?

Budući da je tečaj namijenjen svima onima koji žele biti informirani o cijepljenju protiv prisutnog koronavirusa, govorit će se o temama zdravstvenog karaktera koje su povezane s virusom.

Zdravstvena pismenost ključna je u očuvanju dobrog zdravlja

COVID-19, čiji je uzročnik SARS-COV-2 može imati različite kliničke slike, od bolesti bez simptoma do sustavne teške bolesti. Ako trudnica oboli od bolesti COVID-19, trudnoća može povećati rizik za razvoj teškog oblika bolesti. Može postojati i povećani rizik od negativnih ishoda trudnoće, poput prijevremenog porođaja.

Za prevenciju i zaštitu od COVID-19, uz nefarmakološke postupke kojima možemo djelovati na prekidanje lanca elemenata koji su potrebni za nastanak i širenje infekcije, sada imamo na raspolaganju i cjepivo protiv COVID-19. Cjepivo protiv COVID-19 je učinkovito u sprječavanju sustavne teške bolesti i smrti od COVID-19, a također smanjuje i rizik za nastanak infekcije. Ovo cjepivo od početka nije bilo kontraindicirano za trudnice, no zbog jako malo podataka o primjeni u trudnoći, preporuke za cijepljenje su bile vrlo oprezne i suzdržane. I godinu dana nakon početka cijepljenja postoji ograničena, no s vremenom sve veća količina podataka o sigurnosti i učinkovitosti te dobrobiti cjepiva protiv COVID-19 u trudnoći. Navedena cjepiva ne sadrže sastojke niti mehanizam djelovanja za koje je poznato da mogu štetiti trudnicama ili plodu u razvoju ili plodnosti.

Fokus na trudnicama i cijepljenju protiv COVID-19

Planiranje trudnoće, trudnoća i dojenje nisu prepreka za cijepljenje protiv COVID-19 niti je potrebno odgađati trudnoću ili dojenje ako je žena cijepljena protiv COVID-19. Mogu se cijepiti sve trudnice i dojilje, a posebno se preporučuje onima koje imaju neki dodatni rizični čimbenik za razvoj teškog oblika bolesti COVID-19 ili koje su izložene većem riziku od zaraze, primjerice zdravstvene djelatnice. Trudnice i dojilje odluku o cijepljenju trebaju donijeti uz savjetovanje s liječnikom o koristima i potencijalnim rizicima cijepljenja.

koronavirus COVID-19 cjepivo cijepljenje ADIVA video

VIDEO: Zašto se treba cijepiti? 

Saznajte sve najvažnije informacije o COVID-19 te cjepivima koje vam donosi ADIVA ljekarnica mag. pharm. Aleksandra Grundler...

SAZNAJTE VIŠE

Ciljevi tečaja

Nakon odslušanog e-learning tečaja polaznici će:

  • Upoznati osnovne informacije o COVID-19 koju uzrokuje SARS-CoV-2
  • Razumjeti bitne informacije o mogućnostima prevencije COVID-19
  • Razumjeti bitne informacije o cijepljenju protiv COVID-19 u trudnoći i dojenju

Autori e-learning tečaja:

  • prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., spec. epidemiologije, HZJZ
  • prim. dr. sc. Bernard Kaić, dr. med., spec. epidemiologije, HZJZ
  • prim. dr. sc. Nenad Veček, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, KBC Rebro

Prijaviti se možete na poveznici.

Izvor: https://volimzdravlje.hr/tecajevi/e-learning-o-cijepljenju-protiv-bolesti-covid-19-u-trudnoci-babinju-i-dojenju/?tab=tab-overview

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button