Koronavirus - 22. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Najavljeni novi kriteriji za testiranje i izolaciju: novost i za one koji su preboljeli covid-19

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je nove kriterije za testiranje i izolaciju, potvrdivši da se vrijeme samoizolacije sa sadašnjih 14 skraćuje na deset dana

testiranje i izolacija Krunoslav Capak koronavirus

Capak je, prema napisu news portala jutarnji.hr, gostujući na N1, rekao da se najbitnija promjena odnosi na kriterije za prekid izolacije. U dokumentu HZJZ-a, koji će danas biti objavljen, navedeno je da će izolacija trajati deset dana, umjesto dosadašnjih 14 dana.

Svi govore o cjepivu protiv COVID-19: Zašto ga treba čekati tako dugo?

“Najnoviji podaci pokazuju da osobi nakon sedmog dana značajno pada zaraznost. Nakon desetog dana osoba nije zarazna. Nema potrebe da bude dulje od deset dana u izolaciji. Ako u 24 sata nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi”, rekao je Capak.

Istaknuo je i da osobe koje su bile pozitivne, odnosno one koje imaju dokazanu potvrdu da su preboljele bolest, tri mjeseca ne moraju ići u samoizolaciju, čak i ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

Prioritet pri testiranju: zdravstveni djelatnici i rizične osobe

Čelnik HZJZ-a kaže kako se kriteriji za testiranje neće bitno mijenjati, osim za učenike i studente u domovima, kao i za osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. Pri testiranju će prioritet i dalje imati zdravstveni djelatnici, rizične osobe, te osobe koje rade u domovima za starije.

Capak je ocijenio da današnji broj od 70 novih slučajeva koronavirusa nije realan jer Covid ambulante vikendom rade u smanjenom kapacitetu i manje je testiranja. Ipak, dobro je što već dva tjedna kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih.

Vezano za veliki broj novooboljelih tijekom ljeta, Capak je rekao da je to krajem kolovoza bilo izraženije. “Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator pa da se dogodi loš ishod”, dodao je.

koronavirus sirenje koronavirusa bez simptoma zaraze COVID-19 zaraza simptomi

Zaraženi koji ne pokazuju simptome velika su opasnost za širenje koronavirusa

Širenje koronavirusa preko osoba bez vidljivih simptoma zaraze stručnjacima predstavlja veliki problem pri obuzdavanju zaraze i liječenja COVID-19

SAZNAJTE VIŠE

Hospitalizirane su osobe koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet, rekao je, navevši da njih ima oko 2500, a nešto manje od deset posto tako ozbiljno bolesnih umre.

U Hrvatskoj trenutno nema značajnijih žarišta, ali treba pratiti posljedice Vinkovačkih jeseni i Zagreb pridea, koji su održani prošlog vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/capak-objavio-nove-kriterije-za-testiranje-i-izolaciju-novost-i-za-one-koji-su-preboljeli-covid-15020264

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button