Koronavirus - 28. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Koliko se dugo koronavirus zadržava na odjeći i može li ga deterdžent uništiti?

Iako se koronavirus širi prvenstveno kapljičnim putem, a ne preko predmeta, potreban je dodatan oprez te odjeću treba prati deterdžentom u vrućoj vodi

koronavirus COVID-19 odjeca deterdzent

Otkako se pandemija novog koronavirusa proširila globusom, vlade cijelog svijeta i savjesni građani nastoje primijeniti sve potrebne mjere prevencije kako bi se zaštitili od moguće infekcije. Ljudi redovito peru ruke, koriste dezinfekcijska sredstva na ulazima u trgovine, održavaju propisanu socijalnu distancu.

No što je s našom odjećom? Trebamo li posebnu pažnju posvetiti i pojačanoj higijeni odjevnih predmeta? Spontano se nameću pitanja: zadržava li se COVID-19 na našim hlačama i majicama? Može li ga uništiti običan deterdžent za pranje odjeće? Hoćemo li prenijeti uzročnika pandemije preko naše obuće?

Svjetska zdravstvena organizacija obuzdava “infodemiju” korona virusa

Kako se prenosi koronavirus?

Brojni medicinski stručnjaci i institucije, među kojima i Svjetska zdravstvena organizacija, ponavljaju da se koronavirus širi prvenstveno kapljičnim putem (kada npr. zaražena osoba kašljanjem ili kihanjem proširi virus na zdravu osobu), a ne preko predmeta koji mogu prenijeti virus. Pa ipak naglašava se i da koronavirus može opstati satima ili čak danima na pojedinim površinama ili materijalima.

Preciznih podataka za odjeću ipak nema. Tako je za zdravstveni portal health.com Amesh A. Adalja, znanstvenik u John Hopkins Center for Health Security u američkom Marylandu izjavio: „Virus na odjeći može preživjeti satima, pa čak i do jednog dana… sve ovisi o okolini – temperaturi i vlažnosti koje pogoduju rastu virusa“. Po njegovom mišljenju, odjeća nije glavni prenositelj epidemije. Ali je ipak bolje primijenitit sve mjere predostrožnosti.

Koliko često trebamo prati odjeću?

Ako nitko od vaših ukućana – uključujući i vas – nije pozitivan na COVID-19, odjeću perite kao i obično. No ako ste na nekom javnom mjestu, primjerice u trgovini, banci ili pošti bili u kontaktu s ljudima koji se nisu pridržavali uputa o socijalnoj distanci, onda bi bilo dobro da čim stignete kući vašu odjeću ubacite u perilicu rublja.

Portal heath.com navodi istraživanje agencije NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Disease iz Montane) koje je otkrilo da neki virusi ostaju ativni i do tri dana na plastičnim površinama ili na nehrđajućem čeliku, 24 sata na kartonu, 4 sata na bakru. Neki dijelovi odjeće mogu sadržavati nabrojane materijale (npr. gumbi ili patent-zatvarači) te se na njima virusi mogu unijeti u dom. No to se ne odnosi samo na plastiku ili metalne dijelove nego i na tkanine od kojih su načinjene naše hlače, suknje, majice ili cipele.

A što s odjećom koju je nosila zaražena osoba?

Poduzmite posebne mjere predostrožnosti ako je netko u vašem domu dijagnosticiran kao COVID-19 pozitivan ili se sumnja da je inficiran. Dobro operite njegovu odjeću i ručnike, kao i posteljinu.

Dok rukujete odjećom zaražene osobe nosite zaštitne rukavice koje poslije uporabe bacite u smeće. Nakon skidanja rukavica, ruke obavezno operite. Kontaminiranu odjeću nikako nemojte rasprostirati po stanu. Odjeću perite na što je moguće višoj temperaturi u perilici rublja. Možete je pomiješati s odjećom drugih ukućana prilikom pranja jer će visoka temperatura i deterdžent ubiti virus. Košaru u kojoj je bilo rublje zaraženog ukućana obavezno operite i dezinficirajte.

Ako vas zanima koja se temperatura preporučuje za pranje odjeće, prenosimo preporuku britanske Nacionalne zdravstvene službe NHS. Prema njihovom naputku odjeću u perilici rublja treba prati kvalitetnim deterdžentom na temperaturi između 40 i 60 celzijevih stupnjeva. Izbjegavajte programe za brzo pranje koji obično peru na 30 celzijevih stupnjeva. Također, kod ručnog pranja odjeće potrebna je viša temperatura od one za perilicu. Stručnjaci NHS-a savjetuju 75 stupnjeva jer se na toj temperaturi uništava većina virusa koji primjerice uzrokuju gripu.

Drugačije ćete postupati s jaknama dakako. Njih je poželjno provjetriti na balkonu te izložiti suncu budući da sunčeve zrake imaju sposobnost uništavanja virusa.

Koliko su sigurne javne praonice rublja?

Javne praonice rade i tijekom razdoblja socijalne distanciranosti. A posebno su dobre za one koji nemaju mogućnost pranja rublja u svom domu ili trenutnom prebivalištu.

popustanje mjera COVID-19 zastitne maske koronavirs Ivica Dikic

Prva faza popuštanja: Trebamo li i dalje nositi maske?

Popuštanje mjera stavlja nas pred izazov: pratiti daljni tijek pandemije COVID-19 te nikko ne zapadati u osjećaj da smo...

SAZNAJTE VIŠE

Prilikom posjeta javnoj praonici rublja važno je da se pridržavate mjera socijalnog distanciranja te da nakon svakog dodirivanja površina na kojima se mogu zadržavati virusi ruke dezinficirate ili operete toplom vodom i sapunom (kada dođete doma).

Najsigurniji način postupanja u praonici je taj da koristite zaštitne rukavice, izbjegavate dodirivanje lica ili površina, a ako ćete ipak dodirivati dijelove perilice, onda ih prije dodira obavezno dezinficirajte.

I, naravno, uvijek perite ruke toplom vodom i sapunom po povratku kući. Nemojte si dopustiti da vas opsjednutost pranjem odjeće navede da zaboravite na higijenu vaših ruku!

Izvor: health.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button