Koronavirus - 27. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

7 savjeta za druženje kod kuće tijekom pandemije

Premda se COVID-19 sve više širi, neki se i dalje ne žele odreći okupljanja društva unutar vlastita četiri zida ili odlazaka na takva druženja. Je li „sigurno“ druženje moguće?

druzenje kod kuce tijekom pandemije

Na neformalnim događanjima nerijetko se, nažalost, ne uzimaju u obzir službene preporuke o boravku skupina u zatvorenim prostorima, ne nose se zaštitne maske, niti se održava fizička udaljenost od dva metra jer „se svi poznaju i vodit će računa jedni o drugima“. No, povjerenje u tuđu iskrenost i dobronamjernost u slučaju koronavirusa nije nikakvo jamstvo protiv zaraze.

Saveznici u borbi protiv pandemije: Kako se koriste antiseptici i dezinficijensi

Ovom prilikom donosimo vam nekoliko savjeta koje bi bilo korisno usvojiti prije organiziranja ili odlaska na druženje.

Savjeti za očuvanje dobrog zdravlja

  • Ljude koji dolaze k vama u goste nemojte uzimati zdravo za gotovo. To nipošto nije kvarenje zabave ni „pitanje časti“, već nužnost s obzirom na pandemijske okolnosti. Ne ustežite se prije okupljanja porazgovarati s njima i zamoliti ih da ne dolaze ako se ne osjećaju dobro. Ili su u posljednjih 14 dana bili u kontaktu s osobom koja ima simptome infekcije koronavirusom ili se liječi od COVID-19. Također vrijedi obrnuto – ako ste pozvani na druženje, otkažite ako sumnjate da biste mogli biti prijenosnik zaraze.
  • Prije dolaska gostiju prostor treba temeljito prozračiti, a češće ga provjetravajte i tijekom okupljanja. Ne pregrijavajte prostor i, po mogućnosti, ne zagađujte ga duhanskim dimom. Ako u društvu ima pušača koji nisu u mogućnosti izdržati nekoliko sati bez cigarete, bilo bi najbolje da izađu van svaki puta kad požele zapaliti. To podjednako vrijedi za obične i elektroničke cigarete.
  • Ako su vremenske prilike povoljne, svatko povremeno može izaći van na svježi zrak, a usput se i razgibati od višesatnog sjedenja.
  • Pri dolasku svatko treba temeljito oprati/dezinficirati ruke i češće to činiti tijekom druženja (na primjer, prije jela). Površine koje se često dodiruju rukama treba redovito prebrisati dezinfekcijskim sredstvom. Ne prakticirajte dijeljenje ručnika u kupaonici. Neka se ruke brišu papirnatim ubrusima za jednokratnu uporabu koje odmah treba baciti u smeće.
  • Koliko god to bilo u suprotnosti s uvjerenjima, željama i običajima, najbolje je suzdržati se od rukovanja, poljubaca i zagrljaja. Podrazumijeva se da pri kihanju, kašljanju i ispuhivanju nosa treba maramicom zaštititi usta i nos. Po mogućnosti odmaknuti se od drugih osoba. Općenito se možete potruditi da ne budete svi „natrpani“. Održavajte barem manji razmak dok sjedite za stolom, gledate televiziju, kartate se i slično.
  • Poslužite hranu i napitke čim praktičnije. Npr. umjesto da sve bude na jednom velikom poslužavniku koji će svi dodirivati, raspodijelite jela na više manjih pladnjeva, zdjelica i slično. Neka svaki pladanj/posuda ima i pribor za uzimanje hrane. S ciljem lakšeg raspoznavanja čaša, na njih možete staviti označivače – ljudima su obično zabavni zbog različitih boja i oblika. Ne potičite, odnosno ne prakticirajte prekomjerno uživanje u alkoholu. On smanjuje sposobnost prosudbe, što u konačnici može povećati rizik od zaraze.
  • Nakon druženja temeljito prozračite, očistite i dezinficirajte prostor. Činite to u zaštitnim rukavicama, a otpatke stavite u zatvorenu vrećicu.

koronavirus prevencija zastita simptomi koronavirusa

Sve na jednom mjestu: Što treba znati o prevenciji i zaštiti od infekcije koronavirusom

Zabrinuti za svoju sigurnost, građani postavljaju brojna pitanja vezana uz epidemiju koronavirusa; donosimo pregled najvažnijih pitanja i odgovora

SAZNAJTE VIŠE

Iako svi ovi savjeti mogu djelovati pretjerano, a možda biste mogli i pomisliti da će zbog njih izostati kvalitetno druženje s prijateljima, ipak ne treba smetnuti s uma da pandemija neće zauvijek trajati, a zdravlje treba biti na prvom mjestu. Uostalom, dodate li druženju i dozu humora, pa to nazovete „tematski korona party“, pridržavanje mjera prevencije bit će lakše, možda čak i zabavno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button