Dječje zdravlje - 4. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sci. Ivan Malčić, Poliklinika Medicard

Prepoznajte simptome koji ukazuju na bolesti srca kod djeteta

Simptomi srčanih bolesti kod djece značajno se razlikuju od simptoma kod odraslih najprije zato što su srčane bolesti kod djece brojnije

Prepoznajte simptome koji ukazuju na bolesti srca kod djeteta

Vrsta simptoma ovisi o uzroku same srčane bolesti, intenzitetu bolesti i dobi djeteta.

Simptomi srčanih bolesti kod djece značajno se razlikuju od simptoma kod odraslih, ponajprije zato što su srčane bolesti kod djece brojnije, a k tome se različito očituju u različitim dobnim skupinama.

Srčana se bolest u djeteta može dijagnosticirati već intrauterino fetalnom ehokardiografijom, a očituje se neposredno po porođaju.

Vrsta simptoma ovisi o uzroku srčane bolesti, intenzitetu bolesti i dobi djeteta.  Da bi se simptom mogao uočiti, liječnik (i roditelj) moraju znati kako izgleda zdravo dijete, odnosno kako se ponaša na onim razinama gdje se očituju simptomi same srčane bolesti. Osobito je teško prepoznati te simptome kod novorođenog djeteta.

Srce se čuva od djetinjstva – zdrave navike najbolji su put do zdravog srca

Tahikardija i bradikardija

Novorođenačka dob je dob do mjesec dana. Novorođenče ima normalnu srčanu frekvecniju 120-160/min. Svaka tahikardija ( frekvencija iznad 160/min), osobito frekvencija srca iznad 180/min, znak je moguće srčane insuficijencije.

Stoga su liječnici, a i roditelji dužni svakom djetetu kod kojeg sumnjaju na srčanu bolest mjeriti srčanu frekvenciju, odnosno puls. Osim tahikardije koja označava moguću srčanu insuficijenciju i bradikardija (usporen rad srca) je također znak moguće ozbiljne srčane bolesti.

Primjerice, ako dijete ima srčanu frekvenciju samo 60/min, to je znak ozbiljnog poremećaja srčanog ritma. On može u nekim okolnostima značiti ozbiljnu opasnost za dijete jer je riječ o takozvanom kompletnom atrioventrikularnom bloku.

Dakle, i liječnik i roditelj moraju izmjeriti srčanu frekvenciju te se kod zdravog djeteta treba očekivati puls 120-160/min. Naravno da, osim same frekvencije, srčanu bolest predstavljaju i aritmije, odnosno nepravilan srčani rad.  One su brojne te mogu imati različito značenje, pa u takvom slučaju treba potražiti mišljenje liječnika.

Obratite pažnju na ubrzano disanje

Drugi veliki simptom koji se može pojaviti kod srčane insuficijencije, odnosno bolesti srca kod djece jest ubrzano disanje – tahipneja. Normalna frekvecinja disanja tijekom novorođenačke dobi je 40-60/min. Većina ozbiljnih srčanih bolesti, osobito srčane insuficijencije, popraćena je ubrzanim disanjem. Osim toga javlja se i otežano disanje, pa to nazivamo tahidispnejom.

Problemi s prehranom na prsima i odbijanjem hrane

U novorođenačkoj dobi (prvih mjesec dana života) i dojenačkoj dobi (do navršene prve godine života), važan simptom ozbiljne srčane bolesti, odnosno srčane insuficijencije jest nemogućnost prehrane na prsima i odbijanje hrane (inapetenca). Djeca se, naime, na prsima brzo zamaraju, pojačano se znoje i nemirni su jer se ne mogu najesti (a nekada i zaspe za vrijeme dojenja). Ipak, ista djeca mogu jesti na bočicu. Zato je svako otežano hranjenje na prsima potrebno povezanti s mogućom srčanom bolesti. Pritom treba znati da se dijete normalno nahrani na prsima za 15 minuta.

bradikardija, bolesti srca, srce, puls

Puls ispod normale: Što je bradikardija i koji su mogući uzroci?

Bradikardija je pojava koja može biti uzrokovana poremećajima u radu srca ili bolestima srca

SAZNAJTE VIŠE

Drugi simptomi bolesti srca kod djece

Uz ove osnovne simptome srčane bolesti, postoji i čitav niz drugih simptoma koji se mogu prepoznati u svim dobnim skupinama. Cijanoza označava plavu boju kože i sluznica. Posljedica je anomalije u samom srcu koja je razlogom miješanja arterijske i venske krvi. Bljeda koža kože je, pak, simptom koji se javlja kod drugih srčanih bolesti i anomalija, pa su to važni znaci za diferencijalnu dijagnozu među velikim skupinama srčanih bolesti. Pojačano znojenje može biti posljedica srčane slabosti. Uvjetovano je pojačanim utjecajem hormonalnog sustava samog organizma djeteta kojim se nastoji poboljšati funkcionalna sposbnost inače oslabljenog srca.

Da bismo mogli nastaviti s daljnjim simptomima, trebalo bi se više upoznati s brojnim srčanim bolestima u pedijatrijskoj kardiologiji jer se prema pojedinom simptomu čak može dosta pouzdano posumnjati na srčanu osobitu anomaliju, aritmiju ili drugi oblik srčane insuficijencije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button