Dječje zdravlje - 10. siječnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Pavica Mojzeš-Wagenhofer, dr. med., specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske nefrologije, Poliklinika Aviva, ADIVA Plus sadržaj

Poznata pedijatrica odgovara na najčešća pitanja o visokom tlaku u djece

Visoki krvni tlak u djece često upućuje na oštećenje organa te je potrebno detaljno istražiti što je točno dovelo do povišenih vrijednosti i čim prije početi s liječenjem temeljnog uzroka

visoki krvni tlak u djece arterijski tlak hipertenzija

Kada je riječ o hipertenziji, odnosno stanju trajno povišenog krvnog tlaka, uglavnom pomislimo na odrasle osobe. Ako su djeca zdrava, malo je roditelja koji će misliti o njihovom tlaku.

Kako se prepoznaje i liječi hipertenzija u djece?

Načinjene su brojne internacionalne i nacionalne smjernice za dijagnostiku i liječenje pedijatrijske hipertenzije. Godine 2016. objavljene su najnovije europske smjernice European Society of Hypertension (ESH) i 2017. godine smjernice American Academy of Pediatrics (AAP).

U izradi Hrvatskih smjernica za liječenje hipertenzije kod djece 2010. g. sudjelovali su Hrvatsko društvo za pedijatrijsku nefrologiju i Hrvatsko društvo za pedijatrijsku kardiologiju. 2019. je učinjena zadnja revizija za dijagnostiku i liječenje arterijske hipertenzije u djece i adolescenata; u izradi smjernica sudjelovali su pedijatrijski kardiolozi i nefrolozi te liječnici školske medicine. U izradi smjernica preporuke su prilagođene našim mogućnostima i okolnostima.

Europske i američke smjernice suglasne su u velikom broju preporuka, ali se u nekim bitnim detaljima kao što je, primjerice, klasifikacija hipertenzije, razlikuju. Mi smo se u tome priklonili europskim uputama.

Mjeri li se svoj novorođenoj djeci arterijski tlak?

Ne. Postoje jasne preporuke kod kojih se stanja i bolesti mjeri i prati arterijski tlak prije treće godine života. Zdravoj djeci staroj tri i više godina treba mjeriti arterijski tlak jednom godišnje.

Klinička stanja kao što su bubrežne bolesti, prirođene bubrežno urološke malformacije, ponavljajuće infekcije mokraćnih puteva, proteinurija, hematurija, prirođene srčane greške (operirane i ne operirane), nedonoščad te druge bolesti kao što su neurofibromatoza i tuberozna skleroza od najranije životne dobi zahtijevaju monitoring arterijskog krvnog tlaka i liječenja.

Određuje li se terapija za arterijski tlak već nakon prvog povišenog mjerenja?

Vrlo rijetka i teška su klinička stanja kad se odmah kreće sa liječenjem. Najprije se mora utvrditi je li povišen arterijski tlak stvarno povišen ili je to samo slučajno povišen zbog pogreške u načinu mjerenja ili uzbuđenosti djeteta kod dolaska liječniku (tzv. Arterijski tlak bijele kute).

Kako se postavlja dijagnoza povišenog arterijskog tlaka u djece?

Dijagnozu arterijske hipertenzije u mlađe djece postavljamo na temelju višekratnog ordinacijskog i hospitalnog mjerenja arterijskog tlaka. U našoj pedijatrijskoj ambulanti koristimo validirani uređaj Omron HBP-1120 koji se nalazi na popisu preporučenih uređaja za kliničku upotrebu kod mjerenja arterijskog tlaka.

Za dijagnozu hipertenzije u djece starije od pet godina i/ili visine iznad 120 cm, 24-satno kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka (skraćenice KMAT ili Holter RR-a) je zlatni standard, budući da postoje referentne vrijednosti prema dobi i visini djeteta. Holter nam daje uvid u višekratna mjerenja, kao i vrijednosti arterijskog tlaka tijekom noći.

Je li svejedno kako mjerimo tlak?

Za kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka preporučuje se uporaba validiranih uređaja i orukvica odgovarajućih veličina. Kao i kod ordinacijskog mjerenja tlaka, odabir neadekvatne orukvice može rezultirati lažno višim (premala orukvica) ili lažno nižim (prevelika orukvica) vrijednostima arterijskog tlaka.

Također, prema smjernicama postoji popis validiranih uređaja za kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka. Mi koristimo Schiller BR-102 Plus koji se nalazi na popisu preporučenih uređaja za automatsko kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka.

Zašto je bitno znati ima li dijete uistinu povišen arterijski tlak?

Nakon potvrđene dijagnoze hipertenzije kod djece, za razliku od odraslih, uvijek je preporučena obrada – potvrđivanje ili isključivanje sekundarnih uzroka hipertenzije, a potom i traženje oštećenja ciljnih organa. Oštećenje ciljnih organa nije rijetkost u djece s hipertenzijom pa čak i s prehipertenzijom, a osobito je važno jer uključuje srce, bubrege velike krvne žile i središnji živčani sustav.

Koje liječničke struke se bave hipertenzijom u djece?

Pedijatrijski nefrolozi i kardiolozi u suradnji s primarnim pedijatrom su tradicionalno prvi koji se bave liječenjem i praćenjem pacijenata s povišenim arterijskim tlakom, a potom, ovisno o uzroku arterijske hipertenzije, uključuju se i druge subspecijalnosti kao što su intenzivisti, neuropedijatri, endokrinolozi, pulmolozi i drugi.

zdravlje dječjeg vida

Što roditelji moraju znati o zdravlju očiju mališana i na koje simptome obratiti pažnju?

Roditelji prijevremeno rođene djece upozoreni su na osjetljivo zdravlje očiju. No i roditelji zdrave djece rođene u terminu trebaju...

SAZNAJTE VIŠE

Kako mogu kod kuće ispravno djetetu izmjeriti arterijski tlak?

Za mjerenje arterijskog tlaka treba osigurati mirno okružje, nakon 5-10 minuta mirovanja, u sjedećem položaju, poduprte ruke, naslonjenih leđa, s nogama na podu. Orukvica tlakomjera mora biti primjerene širine (dvije trećine nadlaktice). Mjerenje se provodi ujutro i uvečer na obje nadlaktice, najmanje četiri dana zaredom, a poželjno je šest do sedam uzastopnih dana.

Prema Hrvatskim smjernicama za arterijsku hipertenziju, gornje vrijednosti (95.c.) arterijskog tlaka za djevojčice i dječake za kućno mjerenje arterijskoga tlaka (mmHg) provjerite ovdje.

Što ako tijekom kućnog mjerenja u više navrata dobijemo povišene vrijednosti arterijskog tlaka?

Tada preporučujemo učiniti 24-satno kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka (skraćenice KMAT i Holter RR-a). Ako liječnik pri očitanju nalaza uoči da vaše dijete ima prehipertenziju ili hipertenziju, savjetovat će vam pregled nefrologa i ultrazvuk bubrega te pregled kardiologa s ultrazvukom srca. Oni će vas potom uputiti u to koje još osnovne pretrage vašem djetetu trebaju i propisat će terapiju.

Brine li vas krvni tlak vašeg djeteta, informacije potražite kod stručnjaka u Poliklinici Aviva.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button