ADIVA Plus sadržaj - 15. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Udruga Ljubav na djelu, ADIVA Plus sadržaj

Osteosarkom kod djece: uzroci, simptomi, liječenje

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti prilika je da progovorimo i o tumorima kostiju u dječjoj dobi. Kao i kod svih malignih bolesti, važno je prepoznati bolest u čim ranijoj fazi

osteosarkom kod djece maligne bolesti tumori kostiju

Sve kosti u ljudskom tijelu zajedno čine ljudski kostur te s mišićima čine sustav organa za kretanje. Kosti su međusobno povezane pokretljivim zglobovima i mišićima tako da mogu pokrenuti tijelo brzinom do 45 km/h. One su čvrste i jake, no šuplje unutrašnjosti, stoga nisu teške te čine samo 14% naše ukupne tjelesne mase (lakše su od mišića). Kosti nisu mrtve tvari u našem organizmu, pa se zato obnavljaju kad se prelome. Ljudski kostur ima 206 kostiju.  

Matične stanice: U jednom danu do novog zgloba

Građa kostiju

  • Čvrsto koštano tkivo prožeto je kanalićima oko kojih su kružno poredane koštane stanice, koje u međustanični prostor izlučuju kalcij i fosfor što kostima daje čvrstoću. Kanalićima prolaze krvne žile i živci.
  • Hrskavica je glatka i čvrsta savitljiva nadopuna kostima a smanjuje trenje u zglobu.
  • Spužvasto koštano tkivo jest koštano tkivo ispunjeno šupljinama i išarano malim potpornjima koji čine kosti jakima ali ne i preteškima.
  • Pokosnica obavija kost i čvrsto prirasta uz nju. Građena je od posebnog vezivnog tkiva.
  • Koštana srž – Cjevaste šupljine dugih kostiju i šupljine u spužvastom tkivu ispunjene su koštanom srži koja proizvodi većinu krvnih stanica.

Primarni rak kostiju

Primarni rak kostiju je rak koji se razvija u stanicama kostiju. Sekundarni rak kostiju je rak koji se je proširio na kosti iz nekih drugih dijelova tijela (npr. dojke, pluća, crijeva).

Vrste primarnih raka kostiju su osteosarkom, Ewingov sarkom, maligni fibrozni histiocitom i hondrosarkom.

Osteosarkom je najčešći oblik raka kostiju. Najviše zahvaća mlade između 10. i 25. godine života, u razdoblju kada kosti intenzivno rastu te pogađa više muškarce nego žene. Kod djece i adolescenata najčešće se pojavljuje pri kraju dugih kostiju ruku i nogu, posebice u području oko koljena. Simptomi, kao i mogućnosti izlječenja, kod djece i odraslih su jednaki. U trenutku dijagnosticiranja 15 do 20% pacijenata ima uočljive metastaze na plućima ili ostalim kostima. U SAD-u godišnje se dijagnosticira oko 400 novih slučajeva osteosarkoma.

Ewingov sarkom se razvija u nezrelom (primitivnom) živčanom tkivu u koštanoj srži. Maligni fibrozni histiocitom (maligant fibrous histiocytoma), odnosno sarkom mekog tkiva, vrlo rijetko se razvija u kosti. Može se javiti kao posljedica zračenja. Primjenjuje se isti način liječenja kao kod osteosarkoma i čini se da ima sličan odgovor na terapiju. I na kraju spomenimo hondrosarkom koji se razvija u hrskavici.

Osteosarkom i Ewingov sarkom se najčešće pojavljuju kod djece i mlađih osoba do 25 godina, a hondrosarkom se najčešće pojavljuje kod starijih osoba.

Što je osteosarkom

Osteosarkom je najčešći tumor kostiju u dječjoj dobi. Većinom se javlja na dugim kostima, na primjer na nadlaktici ruke i natkoljenici noge, gdje dolazi do destrukcije, odnosno razaranja površinskog sloja (periosta). Osteosarkom se javlja većinom kod mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godine, a češći su kod mladića nego kod djevojaka. Pacijenti se žale na bolove, nekad otekline na oboljelim kostima koje se često greškom pripisuju nezgodama.

Postavljanje dijagnoze može biti teško s obzirom na to da se ova bolest može zamijeniti s lokalnim infekcijama, posljedicama povreda, artritisom, manjkom vitamina ili s dobroćudnim tumorom. Iako se osteosarkom može otkriti pomoću rendgenske slike, ipak se dijagnoza mora postaviti pomoću biopsije zahvaćene kosti. S obzirom na to da kod postavljanja dijagnoze mogu biti prisutne i metastaze (npr. pluća), prije početka liječenja potrebno je učiniti i pretrage pomoću CT-a.

U liječenju osteosarkoma koristi se kemoterapija, a potom operativni zahvat. Danas se u mnogim slučajevima mogu izbjeći amputacije. U bolnici će doktori s vama raspraviti o mogućnosti koja je za vaše dijete ispravna.

Uzroci i rizični faktori

Ne postoji jasno definiran uzrok osteosarkoma, iako postoji tendencija da se ovaj tumor javi unutar obitelji. Također ne postoje ni poznate predispozicije za razvoj osteosarkoma.

Simptomi i dijagnosticiranje 

Osobe kojima je kasnije dijagnosticiran osteosarkom, liječniku se javljaju sa sljedećim simptomima:

Kako se dragocjeno vrijeme ne bi gubilo na pogrešne dijagnoze i načine liječenja, nužna je rendgenska snimka područja zahvaćenog osteosarkomom. Jednom kada rendgenske snimke potvrde postojanje tumora, slijede računalna tomografija (CT), skeniranje magnetskom rezonancom (MRI) ili pozitronska emisijska tomografija (PET).

Također, specijalist može obaviti i biopsiju kako bi utvrdio o kakvom se tipu stanica radi. Lokacija, veličina i proširenost tumora utječu na izbor i na ishod liječenja.

Liječenje

Za liječenje osteosarkoma zaduženi su stručno kliničko osoblje, specijalisti ortopedi i onkolozi. Kemoterapija može smanjiti tumor i tretirati moguća metastaziranja, primjerice na pluća. Nakon toga može uslijediti kirurška operacija ekstremiteta, odnosno zahvaćenog područja, kako bi se spriječila amputacija. Rekonstruktivna kirurgija također može biti opcija, a može uključiti niz operacija kako bi se reimplantirala tetiva ili ugradila proteza.

U nekim slučajevima, nakon kemoterapije nije moguća operacija. U drugima, postoje oblici operacija koji su mogući, ali oni mogu oslabiti organizam. U takvim situacijama razmatra se radijacija, posebno ako je biopsijom ustanovljeno da se radi o specifičnom tipu stanica. Treba se pobrinuti i za moguće komplikacije tijekom liječenja, kao i za nuspojave poput infekciju rane, bol i mučninu.

Maligne bolesti kod djece

Trebate li svojem djetetu reći da boluje od maligne bolesti?

Dijagnoza maligne bolesti djeteta stavlja pred roditelje brojne izazove, a jedan od prvih jest treba li dijete upoznati s...

SAZNAJTE VIŠE

Ishod liječenja

Ishod uvelike ovisi o tome u kojem je stadiju dijagnosticiran osteosarkom, o vještini liječnika i medicinskog osoblja te o načinima liječenja raka. Ako je bolest otkrivena relativno rano i liječena pravilno, šanse za preživljavanje prelaze 90%. Ako se radi o agresivnim oblicima tumora koji su počeli metastazirati, šanse za preživljavanje iznose 50%. Ipak, točne prognoze se ne mogu davati jer svaki pacijent na liječenje reagira drugačije.

O ostalim oblicima raka kostiju čitajte na stranicama udruge „Ljubav na djelu“. Ondje ćete pronaći i mnoštvo korisnih informacija vezanih uz maligne bolesti u dječjoj dobi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button