Dječje zdravlje - 4. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Pavica Mojzeš-Wagenhofer, dr. med., specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske nefrologije, Poliklinika Aviva, ADIVA Plus sadržaj

Najčešća pitanja i odgovori o bubrežnim kamencima kod djece

Djeca, nažalost, nisu pošteđena mogućnosti obolijevanja i stvaranja kamenaca u mokraćnom sustavu. Uz liječenje, vrlo je važno poštivati preventivne mjere, posebno kod mališana kod kojih je povećana sklonost ponovnom formiranju kamenaca

bubrezni kamenci djeca

Bolest mokraćnih kamenaca čest je zdravstveni problem u svim dijelovima svijeta, s procijenjenom životnom pojavnosti od približno 10-12% kod muškaraca i 5-6% kod žena. No tri nedavne studije sugeriraju značajno povećanje učestalosti bubrežnih kamenaca djevojčica u adolescentnoj dobi.

Što je uzrok pojavi mokraćnih kamenaca u djetinjstvu?

Nizak unos tekućine jasan je čimbenik rizika za nefrolitijazu u svim dobnim skupinama no u dječjoj dobi se češće nalaze temeljne metaboličke abnormalnosti, kao i rijetki monogenetski poremećaji. Etiologija bolesti mokraćnih kamenaca u djetinjstvu slabije je definirana nego u odraslih. 40-50% djece ima pozitivnu obiteljsku anamnezu.

Zlatni savjeti: kako potaknuti zdrave prehrambene navike kod djece

Što su to nefrolitijaza, urolitijaza i nefrokalcinoza?

Nefrolitijaza, odnosno kamenci u bubrezima, a urolitijaza, odnosno kamenci u bubrezima, ureterima i mokraćnom mjehuru, zapravo govore o mjestu gdje se kamenac nalazi. Nefrokalcinoza je pak difuzno taloženje finih čestica kalcijevog oksalata ili kalcijevog fosfata u bubrežnom tkivu. Nefrokalcinoza može uzrokovati upalu bubrega i fibrozu, što može dovesti do kronične bolesti bubrega (CKD).

Jesu li svi kamenci u mokraćnom sustavu isti?

Ne, nisu svi kamenci isti. Prema biokemijskom sastavu i učestalosti kamenca, razlikujemo:

 • kamence kalcijevog oksalata (45-65%),
 • kamence kalcijevog fosfata (15-30%),
 • urične kamence (oko 5%),
 • cistinske kamence (oko 5%),
 • kamence magnezijevog amonij fosfata (struvit) koji nastaju nakon infekcija mokraćnog sustava (oko 5%) te
 • vrlo rijetke kamence ksantina i 2,8‐dihidroksi-adenina (kod nedostatka Adenin fosforibozil transferaze).

Koji simptomi nam mogu ukazivati na postojanje kamenaca u mokraćnom sustavu kod djece?

 • slabo napredovanje djeteta,
 • pojava vidljive krvi u mokraći ili samo crvenih krvnih stanica u nalazu urina,
 • bolovi u leđima koji se šire od slabine u donji dio abdomena, spolovilo i bedro prema mokraćnom mjehuru,
 • bolno i učestalo mokrenje ili iznenadna nemogućnost mokrenja,
 • povraćanje, opća slabost, groznica, infekcija mokraćnog sustava.

No kamenci u mokraćnom sustavu mogu biti i slučajan nalaz tijekom slikovnih pretraga abdomena (UZV, RTG, CT ili MRI trbuha).

Kako prvi puta postaviti dijagnozu bubrežnih kamenaca?

Kod prve sumnje na kamence, pedijatar nefrolog, u suradnji s urologom, izabire slikovnu pretragu kojom prikazuje i dokazuje postojanje kamenaca u mokraćnom sustavu. Prvi izbor su pretrage bez ionizirajućeg zračenja, ali ponekad je potrebno učiniti i RTG.

Detaljno se razmatra obiteljska anamneza te pretrage kojima bi se otkrio temeljni metabolički uzrok, ali i procjena bubrežne funkcije. Važno je tijekom procjene i analize koristiti referentne vrijednosti za dob djeteta.

A što ako je dijete izmokrilo kamenac?

Ako je dijete izmokrilo kamenac, važno je uzorak sačuvati u zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudici te uz savjetovanje s nefrologom ili urologom učiniti biokemijsku analizu kamenca u referentnom laboratoriju.

Kako se liječe bubrežni kamenci kod djece?

Cilj liječenja jest smanjiti prezasićenost urina tvarima koje tvore kamen. Ovisno o uzroku stvaranja kamenca, vaš pedijatar nefrolog će vam preporučiti koji je minimalni unos tekućine te odgovarajuće prehrambene promjene i farmakološko liječenje. Ovisno o veličini kamenca nefrolog će timski u dogovoru s urologom isplanirati i druge opcije liječenja.

Ako je dijete izmokrilo kamen, je li to završena priča?

Nažalost, djeca s urolitijazom imaju visok rizik od recidiva, dakle od ponovnog formiranja kamenaca. U idealnom slučaju, jednom godišnje bi se trebali učiniti procjena bubrežne funkcije i ultrazvuk, no bolesnike s poznatim metaboličkim rizicima i one koji imaju recidivirajuće kamence, treba češće pratiti.

Što možemo učiniti za prevenciju pojave ili povrata kamenca u mokraćnom sustavu?

Visok unos tekućine najvažnija je terapija za sve pacijente s bubrežnim kamencima. Minimalni preporučeni unos u djece s bubrežnim kamencem je određen prema dobi i visini djeteta, a tijekom toplog vremena i tjelovježbe unos tekućine mora se i povećati.

Bolesnici s nasljednim metaboličkim stanjima kao što su primarna hiperoksalurija ili cistinurija, trebaju izmokriti veću količinu urina kako bi se smanjila koncentracija mokraće i prezasićenost metabolitima koje tvore kamenac te je kod njih osobito važan redovit i stalan unos tekućine.

Koje su to dnevne potrebe za vodom ili tekućinom kod prevencije kamenca u mokraćnom sustavu?

 • za dojenčad: >750 ml
 • za dijete dobi od 1–5 godina: >1.000 ml
 • za dijete dobi od 5–10 godina: >1.500 ml
 • za stariju djecu i adolescente >2.000 ml
 • za mlade i odrasle >3.000 ml

Možemo li što učiniti s promjenom prehrane?

Da, svakako.

U prvom redu, savjetujemo smanjenje unosa usoljene hrane i suhomesnatih proizvoda. Usoljenom hranom i suhomesnatim proizvodima unosimo u suvišku natrij, a povećan unos natrija potiče pojačano izlučivanje kalcija koji se potom lakše taloži u mokraćni kamenac.

Kod djece je potrebno osigurati primjerenu količinu proteina za normalan rast i razvoj, no treba izbjegavati prekomjernu potrošnju životinjskih bjelančevina. Unos purina prehranom paralelan je s unosom bjelančevina životinjskog podrijetla, što posljedično povećava izlučivanje mokraćne kiseline u urinu. Preporučeni unos proteina kod djece s urolitijazom trebao bi biti blizu ukupne preporučene dnevne potrebe, ali ne puno iznad toga.

Jesti obilje voća. Djeca s niskim pH urina (kiselim urinom) ili djeca s niskom razinom citrata u urinu (hipocitraturijom) mogu znatno smanjiti rizik za stvaranje kamenaca ako u prehrani imaju obilje voća.

probiotici za djecu-dodatak prehrani

Kako probiotici mogu pomoći djeci

Probiotici se daju djeci kao dodatak prehrani, a korištenje podupiru i znanstvena istraživanja. No treba znati kada i što...

SAZNAJTE VIŠE

Izbjegavati slatke, ali i gazirane napitke. Rizik od povrata kamenca povećava se i s prekomjernom konzumacijom slatkih pića jer napitci koji sadrže fruktozu i glukozu povećavaju izlučivanje kalcija i oksalata u mokraći. Stoga bi djeca s kamencima kalcijevog oksalata i/ili hiperoksalurijom trebala izbjegavati hranu bogatu oksalatom (npr. čokolada, napitci čaja)

Djeca s kamencima kalcija mogu imati koristi od pića bogatih citratima poput limunade i soka od naranče, no treba paziti na količine šećera u tim napitcima.

Dijeta s niskim udjelom kalcija ne sprječava kalcijske kamence te nosi rizik od izazivanja hiperparatireoidizma i ugrožavanja zdravlja kostiju. Najbitniji je optimalan unos kalcija prehranom s optimalnim sadržajem životinjskih bjelančevina i smanjenim unosom natrija.

Treba misliti o optimalnom unosu kalcija. Unatoč hiperkalciuriji koja je najčešći nalaz kod djece sa sklonošću stvaranja kamenaca u mokraćnom sustavu, savjetuje se optimalan unos kalcija u skladu s dnevnim potrebama, ali također izbjegavanje prekomjernog unosa kalcija.

Više stručnih savjeta potražite u Poliklinici Aviva.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button