Dječje zdravlje - 19. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Melita Petrović, mag. pharm.

Organizirajte kućnu ljekarnu za djecu

Svatko od nas uglavnom ima svoju manju (ili veću) kućnu ljekarnu s osnovnim lijekovima i priborom za blaže zdravstvene probleme. No obitelji s djecom trebaju dodatno ljekarnu prilagoditi potrebama mališana

kućna ljekarna za djecu

Svaka kućna ljekarna trebala bi sadržavati osnovni pribor za prvu pomoć kod manjih ozljeda i lijekove za liječenje blažih zdravstvenih problema zbog kojih nije potreban odlazak liječniku. Kućanstvo u kojemu je dijete treba sadržaj kućne ljekarne prilagoditi tretiranju zdravstvenih tegoba koje se najčešće događaju djeci. Što „dječja“ kućna ljekarna treba sadržavati?

Lijekovi za snižavanje temperature i ublažavanje boli

Prije svega, u njoj trebaju biti lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature; za malu djecu to su sirupi ili čepići (paracetamol i ibuprofen). Neka djeca rado prihvaćaju sirup, no za one koji odbijaju popiti sirup ili za slučaj da dijete povraća, koriste se čepići. Oba oblika antipiretika dostupna su u različitim jačinama, pa u kućnoj ljekarni imajte odgovarajuću dozu prema dobi vaše djece (važno je pridržavati se preporučenih dnevnih doza lijeka i vremenskog razmaka između doza).

Što treba znati o pravilnom čuvanju lijekova

Za djecu školske dobi mogu se koristiti lijekovi u obliku tableta ili eferveta  (šumećih tableta koje se otapaju u vodi). Antipiretici snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, ali djeluju i kao analgetici, odnosno ublažavaju bol. 

Toplomjer

U svakom kućanstvu i toplomjer je obavezan dodatak kućnoj ljekarni, pogotovo ako imate djece. Na tržištu više nema živinih toplomjera, ali postoje ekološki prihvatljivi toplomjeri koji rade na istom principu ili toplomjeri koji koriste druge tehnologije, infracrvenu za mjerenje u uhu, potom digitalni toplomjeri te najnoviji kontaktni toplomjeri za čelo koji mogu očitati rezultate u 3 do 10 sekundi.

Rehidracijska sol

Akutni proljev, nespecifičan simptom širokog spektra gastrointestinalnih poremećaja, često se javlja kod djece, obično kao popratna pojava kod viroza.

U terapiji je najvažnije odmah spriječiti dehidraciju, tj. nadoknaditi izgubljenu tekućinu kako bi se uspostavila narušena elektrolitska ravnoteža. Zato je obavezno da kućna ljekarna sadrži rehidracijsku sol, najčešće u obliku vrećica s prahom u kojem su elektroliti. Prah se otapa u vodi ili drugoj tekućini, a količina tekućine u kojoj se otapa prah je naznačena na pakiranju.

Oralna rehidracijska sol (ORS), osim za prevenciju i liječenje dehidracije uslijed proljeva, koristi se i kod drugih stanja u kojima postoji povećan gubitak tekućine i minerala, kao što su povraćanje te znojenje i prekomjerno ugrijavanje tijela.

Osnovni pribor za prvu pomoć

Kod djece su učestale i manje ozljede, pa je korisno imati pri ruci osnovni pribor za prvu pomoć. To je, prije svega, univerzalni antiseptik za kožu i sluznice, koji sadrži dvije djelatne tvari: oktenidindiklorid i fenoksietanol. Te tvari djeluju tako da koče rast i uništavaju mikroorganizme na mjestu ozljede. Na tržištu postoje sredstva pogodna za djecu koja se nanose bezbolno (ne peku kao alkohol) i bezbojna su.

Za zbrinjavanje manjih rana potrebno je imati i osnovni sanitetski pribor kao što su: sterilne gaze raznih dimenzija i sterilne komprese, par zavoja različitih širina, kopče za zavoje i/ili flaster (mikropor), set manjih samoljepivih flastera s gazom („hanzaplasti”). 

Za sprečavanje i liječenje sekundarnih infekcija površinskih rana (ogrebotine, porezotine, lakše opekline, čireve..) i ubrzavanje zarastanja, dobro je imati i antibiotsku mast (dolazi u obliku gela i praška) koja djeluje na velik broj bakterija koje uzrokuju infekcije, a za lakše opekotine riblju mast.

Dodaci ljekarni za ljeto

Ljeti će, osim zaštitnog sredstva za sunčanje prilagođenog djeci i repelenta za zaštitu od uboda insekata, od koristi biti i sredstvo za tretiranje alergijskih reakcija na koži, za njegu nadražene kože kod uboda insekata ili opekotina od sunca. Obično su to biljni pripravci u obliku gela s ekstraktom nevena, kamilice, aloe vere  ili antihistaminik za lokalnu primjenu.

Lijekovi za astmu

Ako je vašem djetetu dijagnosticirana alergija ili astma, dobro je uvijek imati u rezervi pakiranje lijeka kojeg je propisao liječnik, kako bi  ga mogli primijeniti u slučaju pogoršanja.

Terapija za nos i grlo

Za zimske mjesece pripremite otopinu morske vode i dekongestivne kapi/sprej za nos i/ili otopinu morske vode za ispiranje nosa ili inhaliranje te, za veću djecu, pastile koje dezinficiraju grlo i ublažavaju grlobolju.

dodaci prehrani djeca imunitet vitamini minerali zeljezo probiotici

Trebaju li djeca dodatke prehrani?

U želji da ojačaju imunosni sustav djece, roditelji često posežu za dodacima prehrani čija djelotvornost nije uvijek utemeljena na...

SAZNAJTE VIŠE

Toplo-hladni oblog

U kućnoj ljekarni korisno je imati i poseban tzv. toplo-hladni oblog za slučajeve kad postoji terapijska potreba za ublažavanjem tegoba toplim ili hladnim postupkom. Hlađenje će pomoći ublažavanju boli i otekline kod uboda insekata, opekline ili akutne sportske ozljede (uganuća, istegnuća mišića i zglobova, modrica…) te kod vrućice. Oblog se ohladi u zamrzivaču i primijeni na željeno područje u trajanju od desetak minuta i može se ponoviti svakih tri do šest sati. Postupak se provodi samo kod  odraslih i veće djece, ali ne i kod male djece.

Na što treba pripaziti

Treba pripaziti da se kućna ljekarna s lijekovima spremi na suho i hladno mjesto, izvan dohvata djece, zaštićeno od svjetla i da se povremeno provjere rokovi valjanosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button