Dječje zdravlje - 22. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Prof.dr.sc. Tomislav Baudoin, dr. med., spec. otorinolaringolog, subspec. plastične kirurgije glave i vrata, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Mogu li česte upale uha oštetiti sluh?

Upale uha najčešće samo privremeno oslabljuju sluh, dok je veća vjerojatnost za oštećenje sluha prisutna kod bakterijskih upala uha

oštećenja sluha zog čestih upala uha

Akutne upale uha se razvijaju u sklopu akutne upale gornjih dišnih puteva, odnosno obične prehlade. Najčešći mehanizam nastanka jest da se mikroorganizmi iz nosa i ždrijela prošire kroz Eustahijevu tubu (cijev koja spaja srednje uho s nosnim ždrijelom) u srednje uho te izazovu upalu. Tako je upala srednjeg uha uglavnom dio kliničke slike u kojoj postoji i upala sluznice nosa (rinitis) i sluznice ždrijela (faringitis), zajedno s upalom limfnog tkiva koje se nalazi u ždrijelu (tonzilitis).

Upala uha kod djece: kako je prepoznati i pravilno reagirati

Najčešće obolijevaju djeca

Svake godine deseci milijuna djece idu liječniku zbog upale uha i većina propisanih antibiotika ordinirana je upravo zbog te bolesti.

Osim velike učestalosti akutne upale srednjeg uha u djece, druga je značajka te bolesti mogućnost nastanka i po život opasnih komplikacija. No te se komplikacije događaju vrlo rijetko i njihova je vjerojatnost najveća u dojenčadi.

U odraslih su upale uha relativno rijetke.

Nagluhost zbog upale

Moguće je da tijekom upale postoji i oslabljen sluh, ali to u većine bolesnika prolazi nakon izlječenja. Ta nagluhost je posljedica upalnog procesa u srednjem uhu i nije povezana sa slušnim živcem.  Izrazito je rijetko da virusna upala uzrokuje oštećenje slušnog živca i da to uzrokuje nagluhost ili gluhoću.

Kod bakterijskih upala uha je veća vjerojatnost da se razvije oštećenje sluha koje može biti posljedica oštećenja slušnih koščica, bubnjića, ali i oštećenja pužnice i slušnog živca. Roditelji, kao i odrasli bolesnici, se najviše boje curenja uha, odnosno sekrecije iz uha. Pri tome je i oslabljen sluh, a u podsvijesti bolesnika i njihovih bližnjih je uvijek prisutan strah od trajnog oštećenja sluha. To se, ipak, rijetko događa.

Kako i kada može pomoći operacija

Najčešća oštećenja sluha su prolazna i javljaju se tijekom takozvanih sekretornih upala uha koje nastaju uglavnom nakon akutnih upala uha u djece. Ako se takva akutna upala u potpunosti ne izliječi, budući da sekret ostaje prisutan u srednjem uhu, razvija se stanje koje zovemo sekretorni otitis. Dok je taj sekret prisutan, sluh je oslabljen.

Tijekom prehlada, kad je disfunkcija Eustahijeve tube još veća, sluh se pogoršava. Ako se to stanje ne riješi u roku od šest mjeseci, potrebno je učiniti operaciju pri kojoj se zareže bubnjić, odstrani sekret iz srednjeg uha i privremeno se postavljaju takozvane ventilacijske cjevčice u bubnjić. One omogućavaju ventiliranje srednjeg uha i drenažu sekreta ako se nakuplja u srednjem uhu. Te cjevčice uglavnom spontano ispadnu i bubnjići spontano zarastu, a sluh je uredan već po postavljanju cjevčica.

upala vanjskog uha, upala srednjeg uha

Mama, boli me uho! Kako razlikovati upale vanjskog i srednjeg uha?

Upala vanjskog uha češća je ljeti. Upala srednjeg uha u dječjoj dobi ima izražene opće simptome - temperaturu, malaksalost,...

SAZNAJTE VIŠE

Oštećenje sluha je kod kroničnih upala uha jedan od glavnih simptoma. To je uglavnom posljedica oštećenja slušnih koščica i bubnjića, a rijetko se javlja kao posljedica oštećenja unutarnjeg uha i slušnog živca. Kirurško liječenje može poboljšati oštećen sluh. 

Dakle, kod upala uha, pa i onih ponavljajućih, oštećenja sluha su rijetka, uglavnom blaga te većinom privremena.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button