Zdrava prehrana - 22. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Zeleno i crveno na tanjuru za prevenciju i liječenje anemije

Na prijelazu smo iz hladnijeg u topliji dio godine. Nerijetko osjećamo umor i pospanost što može biti posljedica nedostatka željeza u organizmu. Javlja se često u proljeće pa ćemo zato prevenciji i liječenju anemije posvetiti današnju temu

prehrana za prevenciju anemije

Nedostatna prisutnost željeza o organizmu dovodi do lošije opskrbe organa kisikom. Posljedično dolazi do nemogućnosti oslobađanja dovoljno energije u organizmu. Osjećamo slabost, te pad fizičke sposobnosti i radne produktivnosti.

Nije svako željezo isto

Željezo se u hrani nalazi u dva oblika; hemskom i nehemskom. Oba oblika se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla.

U namirnicama biljnog podrijetla postoji isključivo nehemski oblik. Prisutnost fosfata, fitata i tanina u biljkama remeti iskoristivost željeza.

Čak trećini stanovništva manjka željezo – a vama?

Kako bi se poboljšala iskoristivost ove mineralne tvari, preporučuje se kombinirati izvore željeza biljnog podrijetla s mesom i ribom.

Svakako je od koristi i prisutnost vitamina C iz povrća i voća. Primjerice, grah je izvor željeza, pa ako namjeravate za ručak pripremiti salatu od graha, dodajte joj rukolu, a kao začin koristite ulje i limunov sok. Isto tako, uz varivo od graha, planirajte poslužiti salatu. Salata od matovilca, zelene salate i mladih listova maslačka je dobar izbor.    

Od koristi su i druge tvari

U stvaranju eritrocita, koji tijelom prenose željezo, značajnu ulogu imaju vitamini B skupine; B2, B6, folat i B12. 

#1 Vitamin B2

Nedostatna prisutnost vitamina B2 u prehrani stvara rizik za lošu iskoristivost željeza iz hrane. Kako bi se to spriječilo, važno je konzumirati namirnice poput svinjskog mesa, jetrice, cjelovitih žitarica, mahunarki te orašastih plodova.

S obzirom na činjenicu da je vitamin B2 osjetljiv na povišenu temperaturu, od koristi su namirnice koje ne kuhamo. Primjer su zobene pahuljice u kombinaciji s jogurtom te orasi, lješnjaci i bademi koje možemo jesti same, s kruhom ili ih dodati voćnoj salati.

Uskoro ćemo uživati u našim hrvatskim jagodama, pa zašto se ne osladiti jogurtom s jagodama koji sami pripremimo? Za potpuno uživanje u okusima, dodajte mu nasjeckane bademe.   

#2 Vitamin B6

Ovaj nutrijent sudjeluje u sintezi hema – sastavnici eritrocita. Izvor su mu zeleno povrće, meso, riba, mahunarke, cjelovite žitarice i voće.

Vrijeme je srdela. Kombinirajte ih s kuhanim špinatom, koprivom i krumpirom, te tako doprinesite dovoljnom unosu željeza.

#3 Folat

Folat se nalazi u lisnatom zelenom povrću, pa je njegov izvor brokula, kelj, raštika, matovilac, blitva i sl. Treba imati na umu kako je ovaj vitamin izuzetno osjetljiv na visoku temperaturu i dugotrajno kuhanje, zbog čega kuhanje povrća treba biti kratko.

Kako bi se to postiglo, listove kelja, blitve i raštike, prije kuhanja izrežite na tanke trake.

#4 Vitamin B12

Ovaj vitamin se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla. Međutim, to automatski ne znači da će se kod vegetarijanaca javiti njegov nedostatak. Oni koji konzumiraju mlijeko, mliječne proizvode i jaja dobivaju vitamin B12.

S druge strane, veganima se preporučuju namirnice obogaćene ovim vitaminom i/ili uzimanje vitamina B12 kao dodatka prehrani.   

Djeca su posebno pogođena anemijom

Nedostatak željeza dovodi do lošijeg apetita što je poseban problem radi li se o djeci. Kao posljedica toga, manji je unos hrane, što otežava liječenje anemije.

Dodatni problem predstavlja nastojanje roditelja da djeca lošijeg apetita pojedu „bilo što“ odnosno „ono što žele pojesti“. Naravno, imaju li mogućnost biranja između mesa i povrća s jedne strane te slatkiša s druge, djeca će prednost dati drugoj opciji.

Kako bi se djecu potaknulo na češće konzumiranje povrća, treba ga pripremiti na način koji djeca vole. Kao dobra ideja nameće se krem juha od brokule.

Ako dijete voli kupovnu instant juhu od brokule, ne postoji razlog da ne bi prihvatilo daleko kvalitetniju domaću inačicu. Priprema traži samo malo truda i volje.    

Krem juha od brokule

Sastojci (za 2 osobe):

  • 200 g brokule
  • 40 g mrkve
  • 10 g luka
  • 15 g celerovog korijena
  • 15 g peršinovog korijena
  • 5 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja (1 čajna žličica)
  • 4 dl vode
  • sol, papar, lovorov list, mažuran i peršinov list

Priprema: na ulju i malo vode blago propirjajte sitno izrezani luk. Dodajte cvjetiće brokule, na kockice izrezanu mrkvu te sitno izrezan celerov i peršinov korijen. Začinite mažuranom, solju i paprom, dodajte lovorov list te dolijte vodu. Kuhajte oko 20 minuta. Kada je povrće kuhano, izvadite mrkvu na tanjur, bacite lovor, a juhu izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi razrijedite vodom. Vratite mrkvu u juhu, pospite usitnjenim peršinom i poslužite. 

anemija kod djece

Anemija zbog manjka željeza u dječjoj dobi

Sideropenična anemija kod djece može imati ozbiljne posljedice na rast i razvoj djece, pa je stoga vrlo važno slijediti...

SAZNAJTE VIŠE

Vjerujemo da ste čitajući ovaj tekst došli od korisnih zaključaka kako jednostavno unaprijediti svoju prehranu, dobro se osjećati i spriječiti nedostatak željeza u organizmu. Vrijedi se potrudi jer ništa nam ne bi smjelo biti teško za nas i našu obitelj. 

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja pomaže vam unaprijediti prehranu, a time i zdravlje. Pratiti ju možete na stranici www.prehranasportasa.com     

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button