Zdrava prehrana - 14. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Za dobro i zdravo jutro ili dan: prirodne i ukusne zamjene za kavu

Uz sve dobre strane napitka bez kojeg mnogi od nas ne mogu čak ni zamisliti jutro, postoje i one loše zbog kojih bismo možda ipak trebali razmisliti o alternativi

zamjena za kavu

Premda kavu prate hvalospjevi, legendarni napitak često ima i nuspojave poput probavnih tegoba, lupanja srca, povišenog tlaka, tjeskobe i nesanice. Neumjereno pijenje kave dovodi pak do kofeinskog kraha – svojevrsnog začaranog kruga u kojemu nakon privremenog podizanja energije slijedi „pad“ praćen umorom, glavoboljom i nervozom.

Kava je dobra za zdravlje, no pijte je umjereno

S druge strane, postoji niz ukusnih kavovina, odnosno zamjena za kavu koje pružaju osjećaj poleta i budnosti – sličan onome nakon ispijanja kave, ali i različit utoliko što ne izbacuju organizam iz ravnoteže.

Napitak od cikorije

Najcjenjenija tradicionalna alternativa kavi je napitak od mljevenog korijena cikorije, ljekovite biljke koja pročišćuje i jača organizam, a pritom osobito blagotvorno djeluje na probavni i mokraćni sustav. Cikorija ima okus sličan kavi, ali ne sadrži kofein.

Kava od žitarica

Tradicionalne beskofeinske alternative su i one na bazi prženih žitarica poput ječma, zobi i raži, koje se često obogaćuju cikorijom. Takozvana kava od žitarica nudi se i u verzijama bez glutena.

Kakao

Među nadomjescima za kavu preporučuje se i prah sirovog kakaa, bogat antioksidansima, mineralima i aminokiselinama važnim za normalno funkcioniranje organizma i mentalnu bistrinu.

Maca i macaccino

Umjesto kave sve se više koristi prah korijena mace, drevne  južnoameričke “superbiljke“ kojoj se pripisuju gotovo čudotvorna svojstva u povećanju izdržljivosti i vitalnosti. Maca slovi kao jedinstvena “bomba“ vitamina C i najraznovrsnijih minerala, proteina i aminokiselina. Kao zamjena za kavu osobito je popularna mješavina zvana macaccino, u kojoj je maca obogaćena kakaom i prirodnim šećerom poput onoga od kokosa. Premda je maca izuzetno hvaljena, s njome ne valja pretjerivati – u vodu, sok ili smoothie dovoljno je staviti malu količinu praha, pridržavajući se uputa proizvođača.

Prah bobica guarane

Manje doze dovoljne su i u primjeni praha od bobica guarane, još jedne južnoameričke biljke s kultnim statusom „podizača“ organizma. Ona sadrži aktivni sastojak guaranin koji je gotovo identičan kofeinu, ali se znatno sporije apsorbira u krvotok te stoga pruža dulji i ujednačeniji osjećaj energiziranosti.

Zeleni čaj

Kao nadomjestak za kavu često se preporučuje i „pravi“, visokokvalitetan zeleni čaj koji, doduše, sadrži kofein, ali u znatno manjoj mjeri nego kava. Dodatni je plus to što se kofein iz zelenog čaja u organizmu lakše razgrađuje, a djeluje postojanije nego kofein iz kave.

zeleni čaj često piju osobe oboljele od raka dojke

Zeleni čaj: Čuda čini za organizam, ali oprez jer postoji zamka i to opasna

U dodacima prehrani doza ekstrakta zelenog čaja može biti i 1000 mg, a šalica iscrpine sadrži od 90 do...

SAZNAJTE VIŠE

Čajevi od đumbira, metvice i maslačka

Razbuđujući učinak, i to bez kofeina, imaju čajevi od đumbira, metvice i maslačkova korijena koji se inače može i samljeti te pripremiti poput kave. Osim što spomenuti napici daju osjećaj svježine i bistrine, prava su blagodat za probavu i imunitet.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button