Zdrava prehrana - 11. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Turšija: kiselo osvježenje na našem tanjuru

Došli su nam hladniji dani i nekako prija boravak u toplom domu. Korisna zanimacija za sve koji žele kvalitetno iskoristiti vikend i još uvijek bogatu ponudu jesenskog povrća na tržnici, svakako je priprema domaće turšije. A ona je više nego jednostavna

turšija-zimnica

U turšiju ide razno povrće poput zelenih sorti rajčice, žutih paprika, bijelog kupusa, malih krastavaca sorte kornišon, mrkve, cvjetače, korabe… Neka vas nemogućnost nabave malih krastavaca i zelenih rajčica ne obeshrabri, turšija će biti izvrsna i bez njih. Važno je da je napravljena od srca i s ljubavlju.    

Šarene boje turšije za zdravlje

Kupus je zimi nezaobilazna namirnica. Kao i koraba, sadrži glukozinolate koji potiču antioksidativnu aktivnost enzimskih sustava u organizmu, dok prisutni flavonoidi čuvaju krvne žile od oksidativnih oštećenja. Tu su i izotiocijanati koji sprječavaju pojavu nekih vrsta raka.

O njima se govori na svakom koraku: što su zapravo antioksidansi?

Konzumiranjem kupusa, korabe i cvjetače, obogaćujemo svoju prehranu folatom, vitaminom C te manganom.  Folat je vitamin B skupine koji pozitivno djeluje na zdravlje mozga i srca, dok vitamin C doprinosi imunitetu.

Tu su i karotenoidi iz kupusa i mrkve koji ispoljavaju izraženo antioksidativno djelovanje. Oslonac su očuvanju zdravlja srca, a također doprinose sprječavanju pojave nekih kroničnih bolesti.

Svi smo svjesni činjenice kako je za zimski jelovnik karakteristična malo teža hrana koja remeti redovito pražnjenje crijeva. Prisutnost prehrambenih vlakana iz povrća turšije, stoga je i više nego dobrodošla.

Iskoristite kreativnost u začinima

Kao začini, mogu se koristiti kapari, kopar, lovor, komorač te papar u zrnu. Posebno će dekorativno djelovati koristite li mješavinu bijelog, crnog i crvenog papra.

Odlučite li se za kapare, svakako ih i pojedite jer doprinose našem zdravlju. Doprinose liječenju bolesti gušterače, normalizaciji povišene koncentracije šećera u krvi, a također pokazuju antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Ljubi se s …

Turšija svojim okusom i aromom daje svježinu obroku. Izvrsno ide uz:

 • čobanac,
 • juneći gulaš s krumpirom,
 • pečeno meso i krumpir,
 • kosani odrezak i pire krumpir.

Loši konzervansi

Čak i kada rade domaću turšiju, nemali broj domaćica koristi konzervanse poput vinobrana i natrijevog benzoata. Njihov učinak na zdravlje nije bezazlen. Tako su znanstvena istraživanja in vitro pokazala mutageno i citotoksično djelovanje natrijevog benzoata na limfocite čovjeka. I zato, kad god je moguće, treba koristiti prirodne sastojke u pripremi zimnice. 

Recept za turšiju bez štetnih konzervansa

Primjer je recept za turšiju koji, kao konzervanse, koristi dobro nam poznate ocat, šećer i sol. 

Sastojci:

 • mrkva,
 • bijeli kupus,
 • koraba,
 • žuta paprika,
 • cvjetača,
 • ocat,
 • sol,
 • šećer,
 • šareni papar u zrnu,
 • kapari,
 • lovorovi listovi,
 • kopar,
 • komorač

Priprema: povrće operite i očistite. Mrkvu izrežite uzdužno na četvrtine, cvjetaču razdvojite na cvjetiće, glavice kupusa izrežite, ovisno o veličini, na četvrtine ili šestine. Paprike izrežite na polovine, a korabu na četvrtine. Povrće zbijeno posložite u sterilizirane staklenke, a između redova stavite po malo kapara, papra, kopra, lovora i komorača. U svaku staklenku dodajte po čajnu žličicu šećera i žličicu soli. 

U prikladnoj posudi pripremite mješavinu octa i vode u omjeru 1:3 te ju prelijte po povrću. Staklenke zatvorite originalnim poklopcima i odložite u smočnicu ili drugo tamno i hladno mjesto. Turšija će biti gotova za tri do četiri tjedna.

Zimska prehrana

Korjenasto povrće i vitamini zimski su čuvari zdravlja

Zima je najhladnije godišnje doba kada su dani kraći te se sve usporava u skladu s temperaturama. Sve to...

SAZNAJTE VIŠE

Dobra i za mršavljenje

Turšija ne sadrži dodanu masnoću, a šećer koji se u nju stavlja igra ulogu prirodnog konzervansa. Stoga je prihvatljiva i osobama koje paze na unos kalorija.

Napravite li za ručak grah varivo bez zaprške, od suhog mesa odaberite lopaticu (s koje ćete prije jela ukloniti vidljivu mast), a za salatu odaberete turšiju; eto obroka prikladnog i za osobe koje su na dijeti za mršavljenje.

Neka je uslast.

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja pomaže vam trajno smršavjeti na zdravi način. Pratiti ju možete na stranici www.prehranasportasa.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button