Zdrava prehrana - 7. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Prokulice – zelene „bombice“ u misiji protiv raka

Prokulice su specifičnog okusa i nisu svima drage. No, zbog njihovog kvalitetnog mikronutritivnog sastava i povoljnog utjecaja na zdravlje, šteta ih je izostaviti s jelovnika

prokulice

S pojavom kiša i hladnijeg vremena, paprike, rajčice, tikvice i drugo ljetno povrće ustupilo je svoje mjesto zimskom. Umjesto da se osjećamo uskraćeni, treba upoznati blagodati koje pružaju poriluk, blitva, kelj, prokulice… i u njima uživati. 

Možemo li pretjerati s unosom vlakana u prehrani?

Činjenica je da rizik za razvoj raka povećava nekvalitetna prehrana. S druge strane, redovito konzumiranje povrća i voća umanjuje pojavu malignih bolesti. Tako se rizik od raka probavnih organa smanjuje za polovicu. Voće i povrće pomažu kod uklanjanja kancerogenih tvari iz organizma, smanjuju upalne procese, koče širenje malignih stanica, a također na njih djeluju toksično. No, nije sve povrće jednako „snažnog“ djelovanja. Znanstvene su studije pokazale kako najveći potencijal imaju kupusnjače. Među njima su prokulice kojima posvećujemo ovaj tekst.      

Prokulice za zdravlje

Svakodnevno se, i potpuno normalno, u našem organizmu, aktivnošću enzima, stvaraju slobodni radikali. Međutim, ako njihovo nastajanje izmakne kontroli, a inaktivacija oslabi, dolazi do neželjenih promjena po zdravlje. Primjer su upalni procesi koji mogu rezultirati ožiljcima na tkivima i slabljenju funkcije organa. S druge strane, prehrana bogata kupusnjačama, zahvaljujući prisustvu karotenoida, vitamina E i C, glukozinolata i drugih antioksidanasa, doprinosi sprječavanju tih neželjenih promjena. Štoviše, smanjuje se učestalost odbacivanja transplantiranih organa (npr. bubrega).

Prokulice se svrstavaju u sam vrh povrća bogatog glukozinolatima. Spojevi su to posebno učinkoviti u sprječavanju razvoja raka bubrega. Oni se u organizmu čovjeka prevode u izotiocijanate – fitokemikalije izražene biološke aktivnosti. Primjer izotiocijanata je sulforafan koji sprječava dijeljenje stanica raka, povećanje koncentracije šećera u krvi te oštećenja mozga, bubrega i jetre. 

Ne manje važni su lutein i zeaksantin iz prokulica. Oni pozitivno djeluju na zdravlje očiju, sprječavaju pojavu mrene i čuvaju integritet žute pjege čime se smanjuje rizik od pojave sljepoće. Osim toga, znanstvenim se studijama dokazalo kako ovi antioksidansi zaštitno djeluju protiv raka dojke i kože. 

Pomoć u sprječavanju debljine

Smanjena tjelesna aktivnost i masnija hrana, svaku zimu ostave danas na liniji mnogih od nas. Upravo su kupusnjače, a s njima i prokulice, pomoć u očuvanju vitkosti. Bogate vlaknima, a siromašne energijom smanjuju kaloričnost obroka. U kombinaciji s kuhanim krumpirom nepogrješiv su prilog za ručak pečenom mesu ili ribi te jajima ili siru za večeru.   

Prokulice u kulinarstvu

Prokulice su specifičnog okusa i ne može ih se smatrati omiljenim povrćem svih generacija. No, zbog njihovog kvalitetnog mikronutritivnog sastava i povoljnog utjecaja na zdravlje, šteta ih je izostaviti s jelovnika.

„Razrijediti“ prisutnost prokulica u jelima možemo na više načina. Evo nekoliko savjeta: 

  • Samo nekoliko prokulica možemo dodati gustoj povrtnoj juhi. Kada se juha pred kraj kuhanja izmiksa, prisutnost prokulica neće biti izražena.
  • Prilog svinjskom pečenju može biti mješavina kuhanih prokulica, mrkve i riže.
  • Kuhane prokulice, krumpir i cvjetaču pokapajte s malo limunovog soka i poslužite kao prilog pečenoj ribi.   
zdrava prehrana

Vodič kroz prehranu u svakoj životnoj dobi s primjerima jelovnika

Prehrana je važna u svakoj životnoj dobi. Posebnu pažnju treba posvetiti prehrani djece jer to je doba u kojem...

SAZNAJTE VIŠE
  • Pecite prokulice i gljive u tepsiji sa svinjetinom. Poslužite ih uz kuhani krumpir kao prilog mesu. Ručak dopunite zelenom salatom.    
  • Prokulice možete pirjati na maslinovom ulju. Dobro idu uz kuhanu rižu i kvinoju te tvrdi sir. Poslužite uz salatu od cikle. 
  • Pečene prokulice mogu se pomiješati sa slanim inćunima ili srdelama blago poprženim na češnjaku i maslinovom ulju (ribu je prije prženja potrebno oprati da se smanji slanost)   

Da je hrana neprikosnoveni izvor mikronutrijenata i drugih zaštitnih tvari, uvjerili smo se, kroz ovaj tekst, još jednom. Uključimo prokulice u svoj jelovnik, obogatimo ove zime prehranu zaštitnim tvarima i svakodnevno mislimo na svoje zdravlje. 

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja je i autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“. Pratiti ju možete i na stranici www.prehranasportasa.com    

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button