Zdrava prehrana - 27. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Ljute čili papričice jačaju zdravlje i produžuju život

Začinjena hrana nije svima po volji, ali postoji mnoštvo znanstvenih razloga zašto bi bilo dobro da razvijete ljubav prema ljutim začinima, a osobito prema crvenim čili papričicama

ljute čili papričice jačaju zdravlje

Ako volite tu jako ljutu namirnicu, obradovat će vas otkriće da paprike te vrste smanjuju vjerojatnost smrti od srčanih bolesti ili raka, a povećavaju izglede da ćete živjeti dulje od vršnjaka koji više vole blage paprike.

Čili papričice skupina su od pedesetak sorti vrste Capsicum annuum, koje uključuju kajensku papriku, jalapeño, habanero i tabasco, a razlikuju se po ljutosti, veličini i boji. Uzgajaju se širom svijeta, a ponajprije u Meksiku, Indiji, Kini, Koreji, Mađarskoj i Italiji.

Srce se čuva od djetinjstva – zdrave navike najbolji su put do zdravog srca

Konzumacija čili papričica povezana je s mnogim zdravstvenim blagodatima.

Blagodati čilija iznenadile struku

Prethodna istraživanja otkrila su da čili papričice imaju protuupalne, antioksidativne i antikancerogene učinke te da utječu na razinu glukoze u krvi. Skupina je znanstvenika krajem 2020. objavila rezultate analize 4.729 prethodnih istraživanja, koja su proučila učinke čilija na preko 570.000 pacijenata u SAD-u, Italiji, Kini i Iranu.

Otkrili su da su ljudi koji su konzumirali čili papričice imali 26% manji rizik od smrti od srčanih bolesti, 23% manji rizik od smrti od raka i 25% manji rizik smrti od bilo kojeg uzroka, u usporedbi s ljudima koji rijetko ili nikada ne jedu čili papričice.

Stariji autor Bo Xu, kardiolog u Zavodu za srce, krvne žile i prsa u klinici Cleveland rekao je da su on i kolege bili iznenađeni razmjerima povoljnih rezultata analize tisuća ranijih studija. Upoznajte stoga nekoliko razloga za dodavanje više čilija u svoju prehranu.

Jača imunološki sustav

Čili papričice, uključujući kajenske, nevjerojatan su izvor vitamina A, koji je nužan za snažan imunitet, a ujedno pomaže zdravlju očiju.

Vrlo su bogate i vitaminom C, koji također pospješuje funkciju imunosnog sustava te ubrzava zacjeljivanje rana. Četvrtina šalice sjeckanih čili papričica sadrži dovoljno vitamina C za cijeli dan.

Smanjuju „loš“ kolesterol

Kajenske paprike, sorta čilija, poznate su po snižavanju razine „lošeg“ LDL kolesterola i triglicerida u krvi. Ujedno povećavaju razinu „dobrog“ HDL kolesterola i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, čime smanjuju opasnost od srčanog i moždanog udara.

Štite od slobodnih radikala

Sadrže moćne antioksidanse, kao što su vitamin A i flavonoidi poput beta-karotena, luteina, zeaksantina i kriptoksantina. Ove tvari pomažu u zaštiti tijela od djelovanja slobodnih radikala, koji se stvaraju tijekom stresa i bolesti te pridonose oštećenju stanica.

Ubrzavaju metabolizam

Pretilost i prekomjerna težina povećavaju rizik od visokog krvnog tlaka, dijabetesa tip 2 i koronarne arterijske bolesti. Promjene u prehrani mogu zaustaviti ili preokrenuti porast težine putem poticanja metabolizma. Upravo tako kapsaicin pomaže u sagorijevanju više kalorija i tijekom mirovanja i tijekom napora, a može unaprijediti i sagorijevanje masti.

Kapsaicin, vatra u papričici

Većina znanstvenika pripisuje zdravstvene blagodati čili papričica kapsaicinu, sastojku zaslužnom za njegovu pikantnost. Što je više kapsaicina u pojedinoj sorti, to je ona ljuća, pokazale su analize.

Kapsaicin može pomoći dijabetičarima

Kapsaicin može ublažiti bol i kod dijabetičke neuropatije

Neuropatski bol naziv je za stanje kroničnog bola zbog oštećenja ili bolesti živčanog sustava. Razlikuje se središnji neuropatski bol...

SAZNAJTE VIŠE

Kapsaicin je snažan antioksidans s protuupalnim svojstvima, a kad se nađe u probavnom sustavu, spaja se s odgovarajućim receptorima koji tada potiču stvaranje anandamida. Istraživanje je 2017. utvrdilo da ta kemijska tvar smanjuje upalu uzrokovanu stresom i slobodnim radikalima.

Pikantni antidepresiv i analgetik

Studije su pokazale da kapsaicin ima analgetska i antidepresivna svojstva.

Zahvaljujući analgetskim sposobnostima, dodaje se lokalnim sredstvima protiv bolova kao što su kreme i kožni flasteri. U pokusima na miševima izvrgnutim stresu ispostavilo se da kapsaicin ublažava simptome depresije i stresa, kao i da pojačava djelovanje antidepresivnih lijekova. Prema jednoj teoriji, organizam reagira na osjet ljutog kao i na bolni podražaj – otpuštanjem endorfina i serotonina, prirodnih tvari koje ublažavaju bol i depresiju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button