Zdrava prehrana - 31. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Fermentirana hrana pomaže protiv depresije i anksioznosti

Kefir, kimchi i kiseli kupus usrećuju želudac i mozak, tako bi otprilike glasio zajednički zaključak studija provedenih u okviru takozvane prehrambene psihijatrije

fermentirana hrana depresija anksioznost

Istraživanja pokazuju da mnoge namirnice utječu na rad mozga, a posljedično i na mentalno stanje. Za kojim namirnicama trebate posegnuti da biste se psihički osjećali dobro? Tom se pitanju posvetila prehrambena psihijatrija, disciplina rođena prije malo više od desetljeća. Znanstvene spoznaje pribavljene u tom kratkom razdoblju vrlo su ohrabrujuće.

Utvrđeno je da prehrana temeljena na prerađenim namirnicama s malo hranjivih sastojaka pruža podlogu za razvoj depresije. No, s druge strane, mediteranska prehrana povezana je s nižom stopom ovih bolesti. Analiza većeg broja istraživanja dovršena 2018. pokazala je da izbacivanje hrane bogate šećerom uz povećan unos vlaknastih namirnica poput voća i povrća poboljšava stanje pacijentima s depresijom.

Hrana kao lijek: postoje li namirnice koje će smanjiti rizik pojave raka?

Suradnja želuca i mozga

Piletina, puretina, losos, sir i orašasti plodovi bogati su triptofanom, spojem koji se metabolizacijom pretvara u serotonin. To je neurotransmiter koji poboljšava raspoloženje i spavanje. Ali, hrana bogata triptofanom samo je prvi korak. Da biste pospješili pretvaranje triptofana u serotonin, trebat će vam korisne bakterije.

Fermentacija se koristi u proizvodnji mnogih namirnica, a postupak uključuje izlaganje hrane obitelji bakterija zvanih laktobacili. Ove korisne, prijateljske bakterije pretvaraju škrob i šećere u mliječnu kiselinu, tvar kiselkastog okusa. Obogatite, dakle, crijevnu floru uz pomoć fermentiranih namirnica poput kefira, jogurta, kiselog kupusa, kiselih krastavaca, kimchija, kruha od kiselog tijesta, tempeha i misa, središnjeg sastojka miso juhe.

Smanjuje upalu i štiti od oksidacije

Zdrava crijevna flora pokazala se ključnom u smanjivanju upale u raznim tkivima, uključujući mozak. Upalni procesi u mozgu prisutniji su kod oboljelih od depresije, anksioznosti i bipolarnog poremećaja.

Osim toga, pacijenti s depresijom i anksioznošću skloniji su oksidativnom stresu i visokom šećeru u krvi. To bi mogla biti posljedica viška loših, a manjka dobrih bakterija u probavnom traktu. Ta neravnoteža omogućuje lošim bakterijama da proizvode toksin lipopolisaharid (LPS), povezan s upalom i oksidativnim stresom, dvama faktorima koji pogoduju depresiji. LPS ujedno štetno utječe na središnji živčani sustav koji, između ostalog, regulira raspoloženje i otpornost na stres.

Studije o fermentiranoj hrani pokazuju da dobre bakterije, posebice laktobacili i bifidobakterije, brane sluznicu crijevne stijenke od štete koju nanosi LPS. Nadalje, fermentirana vlakna u pšenici, riži i soji snižavaju razinu glukoze i popravljaju imunološku funkciju. Fermentacija ovih namirnica, kao i leće te klica heljde, pomaže dobrim crijevnim bakterijama da proizvedu više GABA-e, neurotransmitera zaduženog za osjećaj spokoja.

Zalijte jela vinom

U istraživanju kojim su obuhvaćene tri grupe sudionika, od kojih je jedna dobivala fermentirane, druga nefermentirane, a treća nikakve mliječne proizvode, oni koji su konzumirali fermentirane oblike imali su veću moždanu aktivnost u regijama koje kontroliraju emocije i raspoloženja. Pretpostavlja se da fermentacija mlijeka uzrokuje ove promjene tako što aktivira peptide i druge kemikalije koje utječu na središnji živčani sustav.

riba

Zdrava prehrana: Sigurno ste se pitali zašto baš riba i blitva? Tu je odgovor

“Kada si u Parizu, ponašaj se kao Parižanin”, stara je izreka. Vrijedilo bi onda reći “kada si na otoku,...

SAZNAJTE VIŠE

Na kraju, sjajna vijest za one koji žele da im hrana pruži potpuni užitak: redovito i umjereno pijenje vina – između triju i sedam čaša tjedno – povezano je s povećanjem količine bifidobakterija, smanjenjem sistemskih upala i nižom stopom depresije. U brojnim trgovinama možete pronaći široku paletu fermentirane hrane, a jelovnik pun takvih namirnica pomoći će vam unaprijediti i mentalno i opće zdravlje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button