Zdrava prehrana - 8. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

6 razloga za uživanje u sočnim breskvama

Spojiti ukusno s korisnim najslađe je učiniti uživanjem u breskvama, bilo svježim, dodanim u slastice ili čak pečenima na žaru

uživanje u breskvama

Mekane i slatke, prekrasnog mirisa, sočnog, slatkog okusa, a pritom i pune zdravlja, breskve su prava ljetna poslastica koja će obogatiti vaš jelovnik. Pune su vitamina, minerala i antioksidansa te se mogu pohvaliti brojnim potencijalnim zdravstvenim blagodatima, uključujući poboljšanu probavu, zdravo srce, snažan imunosni sustav i ublažavanje simptoma alergije.

Hranjiva vrijednost breskve

Breskve su vrsta koštuničavog voća, uz šljive, marelice, višnje i nektarine. Dolaze u bijelim i žutim varijantama i nude nekoliko nutritivnih prednosti.

Što jesti na plaži: 5 sjajnih ideja za zdrave obroke

Jedna velika breskva (oko 147 grama) ima otprilike:

 • 68 kalorija,
 • 2 grama vlakana,
 • 1,3 grama proteina.

Breskve su također umjeren izvor vitamina i minerala, posebno vitamina C i A te kalija.

Zdravstvene blagodati bresaka

Osim što su ukusne, breskve doprinose našem zdravlju. Ovom prilikom navest ćemo šest zdravstvenih blagodati bresaka:

 1. 1. Zdravlje srca –sve vrste voća važan su dio prehrane zdrave za srce, no breskve bi mogle imati neke posebne prednosti. Istraživanje na životinjama pokazalo je da ekstrakt breskve može pomoći u snižavanju kolesterola i visokog krvnog tlaka. Breskve su također umjereni izvor kalija, koji je važan nutrijent koji pomaže u kontroli krvnog tlaka.
 2. 2. Poboljšanje probave – breskve sadrže i topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna pomažu stabilizirati šećer u krvi i održavaju razinu kolesterola pod kontrolom, dok netopiva vlakna pomažu u probavi i sprječavaju zatvor. Jedenje kore voća može maksimalno povećati unos vlakana. Osim vlakana, breskve mogu doprinijeti dobrom radu crijeva i na druge načine. Neka istraživanja sugeriraju da čaj i ekstrakti od cvjetova breskve mogu poboljšati probavu.
 1. 3. Smanjenje upalnih procesa – biljni polifenoli (mikronutrijenti) i prebiotici (žive bakterije) koji se nalaze u breskvama i drugoj biljnoj hrani mogu ublažiti upalne procese, što zauzvrat može smanjiti rizik od mnogih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetesa, karcinoma i Alzheimerove bolesti.
 2. 4. Jačanje imuniteta – korica i sočno „meso“ breskve sadrže antioksidanse, uključujući vitamin C, polifenole i karotenoide. Antioksidansi su spojevi u biljkama koji se bore protiv oštećenja stanica, a prehrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti vašeg tijela od preranog starenja i bolesti, uključujući karcinom. Znanstvenici su otkrili da su žene u postmenopauzi koje su jele najmanje dvije porcije breskvi tjedno, imale niže stope određenih vrsta raka dojke. Spomenimo i to da su neka istraživanja također otkrila da ekstrakti koštica breskve mogu ublažiti alergijske reakcije. Potrebna su dodatna istraživanja, ali intrigantan je nagovještaj da bi breskve mogle koristiti imunosnom sustavu na razne načine.
 3. 5. Zdravlje očiju – breskve su umjereni izvor beta karotena, crveno-narančastog pigmenta koji se nalazi u voću. Tijelo pretvara beta karoten u vitamin A, esencijalni vitamin koji je važan za zdrav vid.
 4. 6. Glađa koža – Neka su laboratorijska istraživanja otkrila da kad se nanose na kožu, ekstrakti iz koštica breskve ili cvjetova breskve mogu smanjiti oštećenja od UV zračenja i pomoći koži da zadrži vlagu. Potrebno je više istraživanja, ali to je još jedan mogući razlog za ljubav prema breskvama.

Kako birati (i čuvati) breskve

Kad kupujete breskve, vjerujte svom nosu. Breskve slatkog mirisa obično su najzrelije i najukusnije. Ako su jako tvrde i slabog mirisa, ostavite ih nekoliko dana da dozriju na sobnoj temperaturi. Da se zrele breskve ne bi pokvarile, čuvajte ih u hladnjaku. Također možete narezati i zamrznuti svježe breskve za kasnije korištenje.

Breskve u konzervi ne mogu vam ponuditi takvo obilje zdravlja poput svježih. Svježe breskve obično imaju više antioksidansa od konzerviranih koje su pritom i oguljene. Osim toga, konzervirane breskve se često nalaze u slatkom sirupu. Ako se odlučite za breskve u konzervi, pročitajte etiketu o hranjivim vrijednostima kako biste izbjegli dodane šećere.

vitamin C je najvažniji antioksidans

O njima se govori na svakom koraku: što su zapravo antioksidansi?

Nagomilavanje slobodnih radikala narušava zdravlje i ubrzava starenje, a antioksidansi štite stanice od njihova oksidacijskog djelovanja. Najvažniji među njima...

SAZNAJTE VIŠE

Dašak inspiracije

Breskve su iznenađujuće svestrane, mogu se čak peći i na roštilju, stoga pustite mašti na volju:

 • Kombinirajte breskve s bobičastim voćem i malo tamne čokolade za zdravi desert.
 • Nasjeckajte breskve u slatko-ljutu salsu.
 • Pecite breskve na žaru uz svinjske kotlete ili poslužite u desertu začinjenom cimetom.
 • Pomiješajte svježe ili smrznute breskve u kremasti smoothie.
 • Narezane breskve dodajte salatama, zobenim pahuljicama ili jogurtu.

Ili jednostavno uživajte u „običnoj“ svježoj, sočnoj i hladnoj breskvi.

Izvor: Cleveland Clinic

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button