Ljekovito bilje - 15. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Prirodna rješenja za snižavanje krvnog tlaka

Hipertenzija je jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba današnjice, a posljedice nereguliranog krvnog tlaka mogu biti teške. U prirodnoj „ljekarni“ nude se pomoćnici za snižavanje tlaka

hipertenzija-krvni-tlak-povisen-krvni-tlak-prehrana-pravilna-prehrana

Povišen krvni tlak ili hipertenzija je najčešći faktor rizika za koronarno oboljenje srca i infarkt. Tlak se izražava s dva broja koji označavaju milimetre stupca žive (mm/Hg). Gornji broj predstavlja sistolički, a donji dijastolički tlak. Hipertenzija je definirana kao sistolički krvni tlak od 140 mmHg ili viši i/ili dijastolički krvni tlak od 90 mmHg ili viši.  Normalan je tlak onaj koji je većinu vremena malo ispod 120/80 mmHg. Tlak između 120/80 i 140/90 naziva se pred-hipertenzijom, a onaj iznad 140/90 smatra se visokim.

Povišenom krvnom tlaku doprinose brojni faktori, uključujući stres, slanu prehranu, pušenje, nedostatak tjelovježbe, debljina i životna dob. Posljedice hipertenzije su niz ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog i moždanog udara, zatajenja srca, bolesti bubrega, gubitka vida i metaboličkog sindroma. Kako biste posljedice hipertenzije zaustavili na vrijeme,  uz promjenu načina života i prehrane, pomoći vam mogu i prirodne tvari.

Povišeni krvni tlak: odgovori stručnjaka na 16 najčešćih pitanja

Flavonoidi: grožđe, kakao i čokolada

Flavonoidi predstavljaju veliku skupinu polifenolnih spojeva koji su prisutni u većini biljaka. U kontekstu regulacije krvnog tlaka, izuzetno su važni flavanoli poput epikatehina i katehina, te njihovi oligomeri. Od otkrića takozvanog „francuskog paradoksa“, kada su istraživači pronašli smanjenu stopu smrtnosti od oboljenja srca među stanovništvom Francuske, crveno vino dobilo je značaj za kardiovaskularnu zaštitu. Jedna od očekivanih zdravstvenih koristi jest mogućnost regulacije krvnog tlaka.

Znanstvenici su utvrdili da su osobe s metaboličkim sindromom pokazale pad krvnog tlaka kada su uzimale ekstrakt sjemenki grožđa. Istraživanje koje analizira djelovanje crvenog vina i ekstrakta sjemenki grožđa kod zdravih osoba nije zabilježilo značajna sniženja krvnog tlaka, što navodi na zaključak da bi se antihipertenzivni učinak mogao samo postići kod osoba s (pred)hipertenzijom te da nema djelovanje na osobe s normalnim krvnim tlakom.

Flavonoidi kakaa u čokoladi se od davnina upotrebljavala kao medicinsko sredstvo. Znanstvenik Taubert bio je među prvim istraživačima koji je dokazao antihipertenzivno djelovanje čokolade. U randomiziranom, kontroliranom ispitivanju kod starijih osoba s blagom, izoliranom hipertenzijom, zapažena su značajna sniženja sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka nakon konzumiranja tamne u usporedbi s bijelom čokoladom.  Iako pokazuje povoljno djelovanje na sniženje tlaka, trebalo bi voditi računa o tome da neki proizvodi na bazi kakaa kao što je čokolada mogu značiti važan izvor kalorija i zasićenih masnih kiselina.

Omega-3

Osim grožđa, kakaa i flavonoida iz čaja, znanstvenici ispituju druge spojeve kao što su omega-3 masne kiseline i dokosaheksaenska kiselina (DHA), da bi istražili njihove učinke na sniženje krvnog tlaka. Iako je poznato da imaju blagotvorne učinke na zdravlje srca, privukle su pozornost svojim svojstvima da smanjuju krvni tlak. Na početku omega-3 masne kiseline nisu bile službeno preporučene za sniženje krvnog tlaka jer su potrebne relativno visoke doze.

Crni kim

Podaci nedavno provedenog kliničkog ispitivanja pokazali su da konzumacija standardiziranog ulja crnog kima (Nigella sativa) može značajno smanjiti krvni tlak. Sjeme i ulje crnog kima intenzivno se koriste za liječenje niza zdravstvenih stanja, uključujući i neke imunosne i upalne poremećaje u tradicionalnoj medicini u mnogim zemljama Bliskog Istoka i Azije.

krvni tlak tlak hipertenzija oscilacije tlaka

Oprezno sa skokovima krvnog tlaka, „tihi ubojica“ ne miruje

Krvni tlak normalno i prirodno ima oscilacije tijekom života, no mijenja se i tijekom dana. Primjetite li velike promjene,...

SAZNAJTE VIŠE

Biljke za snižavanje tlaka

Od biljaka u pomoći za snižavanje tlaka u narodnoj medicini koriste se bosiljak, cimet, kardamom, laneno sjeme, češnjak, đumbir, mačja kandža i glog. Također, njihovo djelovanje trebaju potvrditi daljnja klinička istraživanja.

Važno se je savjetovati s liječnikom i ljekarnikom pri korištenju biljnih proizvoda. Biljni proizvodi nisu zamjena za terapiju koju vam je propisao liječnik.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button