ADIVA Plus sadržaj - 24. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - dr.sc. Katarina Fehir Šola, univ.mag.pharm., Ljekarna Bjelovar ,

Mažuran: otkrijte jedinstvene ljekovite moći ove biljke iz vašeg vrta

Mažuran je dobro poznata biljka koja se koristi kao začin. Osim toga, ona pokazuje i iznimno ljekovito djelovanje

mazuran

Mažuran (Origanum majorana L.), pripada obitelji usnača (Lamiaceae), a poznat je i pod nazivima majoran, majorana, mažuran divlji i slično. Spominju ga već u starom Egiptu a bio je posvećen bogu Ozirisu. Latinsko ime Origanum znači radost planine (oros-planina, ganos-sreća). Zbog ljekovitih svojstava, preporučivali su ga u ljekovite svrhe Hipokrat, Paracelsus i Hildegarda iz Bingena.

Samoniklo jestivo i zdravo bilje: medvjeđi luk, kopriva, boražina

Izgled i uzgoj mažurana

Mažuran ima uspravnu stabljiku visoku do 50 cm koja je jako razgranata. Listovi su nasuprotni sjedeći ili s kratkom peteljkom, duguljasti, cjelovitog ruba, s obje strane dlakavi. Cvjetovi su ružičasti, ponekad bijeli, a smješteni su u gustim, jajastim (odnosno kuglastim) nakupinama u pazušcu vršnih listova.

Ova biljka potječe iz Indije odakle se mažuran proširio po arapskim zemljama, Egiptu, ali i Sredozemlju. Uglavnom se uzgaja po vrtovima umjerenog pojasa zbog velike osjetljivosti na mraz. Možemo ga uzgojiti i sami tako da  tijekom ožujka posijemo mažuran u lončanice, a u svibnju presadnice posadimo u zemlju  na razmak od 15 cm. Biljku treba zaštititi od vjetra te redovito plijeviti. Vrijeme cvatnje je srpanj – kolovoz, ovisno o staništu.

Kad beremo mažuran, ubiremo cijelu biljku u cvatu, a koristimo samo listove i gornji dio biljke. Suši se brzo na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Mažuran se može čuvati i nekoliko godina u dobro zatvorenim posudama, da ne izgubi mnogo ljekovitih tvari. Sadrži eterično ulje s terpenom i terpineolom, tanin, gorke tvari, kamfor, gumu, mineralne soli, željezo, vitamin C…

Ljekovita svojstva

U narodnoj medicini koriste se list, cvijet i ulje mažurana.

Ako ga koristimo u obliku čaja (od cvijeta i lista) koristimo ga za liječenje prehlade (curenje nosa, kašalj). Koristi se kod probavnih tegoba, slabog apetita, bolesti jetre, nadutosti, vjetrova te grčeva u želucu. Neke žene koriste ovaj čaj za smanjenje simptoma menopauze, kod prekomjernog znojenja (uzrokovanog menopauzom). Također ga koristimo kod dijabetesa, mišićnih bolova te za poboljšanje spavanja.

Potencijalni pozitivni učinci mažurana su dijelom dokazani zbog njegovog antioksidativnog djelovanja. Također, mažuran pokazuje i antimikrobno djelovanje, antiparazitsko, antidijabetičko, antimutageno te antiinflamatorno djelovanje. To je potvrđeno znanstvenim studijama.

cajevi za kozu pomladivanje

Top lista čajeva kojima se pripisuje pomlađujuće djelovanje

Čaj je poznat po opuštajućim i razbuđujućim učincima, ali on je više od toga. Jedan je od najboljih prirodnih...

SAZNAJTE VIŠE

Važno je znati!

  • Mažuran ne smijemo zamijeniti sa zimskim mažuranom (Origanum vulgare) poznatim kao origano.
  • Oprez je potreban kod trudnica i dojilja te se ne preporučuje njegova upotreba u tom razdoblju.
  • Također, čaj ili ulje mažurana može stupiti u interakciju s nekim lijekovima (npr. antikoagulansima) te je potreban oprez.
  • Toksikološka ispitivanja dokazala su njegovu netoksičnost, ali svakako prije upotrebe posavjetujte se sa svojim ljekarnikom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button