Ljekovito bilje - 7. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - dr.sc. Katarina Fehir Šola, univ.mag.pharm., Ljekarna Bjelovar ,

Blagodati popularne povrtne biljke: kelj kao hrana i lijek 

Sok od kelja te njegovi listovi koristili su se još u antičko doba u liječenju raznih tegoba, od konstipacije do otečenosti. I danas su oblozi od kelja vrlo popularni

kelj kao hrana i lijek

Kad spominjemo kelj, najprije pomislimo na ukusno jelo, ali ova biljka skriva veliku medicinsku vrijednost. Riječ je o jednoj od najstarijih povrtnih biljaka raširenoj diljem svijeta. Latinskog naziva Brassica oleracea L. var. sabauda, Brassicaceae, kelj je nutritivno bogata namirnica. Poput brokule, karfiola i raštike, kelj je potomak divljeg kupusa za kojeg se vjeruje da potječe iz Male Azije odakle je došao u Europu oko 600 godina prije Krista. 

Kelj – riznica kalcija, vlakana, vitamina i mineralnih tvari

Široka primjena

Koristio se je još u antičkom dobu kao sok koji je pomagao:

Listovi su se koristili kod:

  • otečenih nogu,
  • reumatizma,
  • kolika i dr.

Prema European folk medicine, to su samo neke od medicinskih upotreba kelja.

Također, kelj pokazuje protuupalno djelovanje tako da se često i danas (uz kupus) koristi kao prevencija upale dojki kod dojenja. Pokazuje i antioksidativno djelovanje koje štiti krvožilni sustav.

Bogat nutritivni sastav

Kemijske analize pokazale su 63 različita metabolita. Većina studija koje analiziraju sastav i ljekovitost kelja usmjereno je prema glukozinatima i polifenolima. Zbog visokog udjela glukozinolata predmet je interesa znanstvenika koji istražuju njegove potencijale u liječenju i prevenciji raka.

Ova je namirnica bogata vitaminima A i C te mineralima bakrom i manganom. Također je vrlo dobar izvor vitamina B6, B1 i E, minerala kalcija, kalija i željeza te dijetalnih vlakana i omega-3 masnih kiselina. Ima obilje ugljikohidrata, masti i karotenoida što kelj svrstava u  energetsko povrće.

Oblozi od kelja

Kelj je u obliku obloga koristan za ublažavanje: 

Koristi se i u bržem zacjeljivanju ozlijeđene kože, pomaže u liječenju herpes zostera, a oblozi se preporučuju i oboljelima od bronhitisa i astme.

Kelj je riznica kalcija, vlakana, vitamina i mineralnih tvari

Skuhajte ga već danas! Kelj je mnogo više od dosadnog zelenog povrća

No, tu ne završavaju njegovi pozitivni učinci kelja jer djeluje protektivno i na krvne žile, smanjuje kolesterol, a uz...

SAZNAJTE VIŠE

Važno je znati

Kelj je jedna od rijetkih namirnica bogata oksalatima. Ako je koncentracija oksalata u tjelesnim tekućinama previsoka, dolazi do kristalizacije, pri čemu mogu nastati zdravstveni problemi.

Kelj se stoga ne preporučuje osobama koje imaju zdravstvenih problema s bubrezima i/ili mokraćnim mjehurom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button