Ljekovito bilje - 22. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Blagdanska aromaterapija za bolje zdravlje i raspoloženje

Blagdanska aromaterapija koja uključuje mirisna eterična ulja stvorit će još bolji ugođaj u vašem domu te vam pomoći da se opustite i poboljšate raspoloženje ukućana

blagdanska aromaterapija i eterična ulja

Dovoljno je samo nekoliko kapi eteričnih ulja da cijela kuća zamiriše na blagdane. Omiljeni su božićni „klasici“ eterična ulja citrusa, crnogorice i začina što se inače dodaju u slastice (cimeta, klinčića, đumbira), te legendarnih biljaka tamjana i mire. Prema biblijskim zapisima, ova su ulja Tri kralja darovali Isusu u čast njegova rođenja.

Sva navedena eterična ulja opuštaju i poboljšavaju raspoloženje, a ujedno jačaju imunitet i pročišćuju zrak jer imaju protuvirusno i protubakterijsko djelovanje. Stoga su dobrodošli „pomagači“ u zaštiti od prehlade i gripe.

Dok nam se domovima šire mirisi ukrašenih jelki i borova, korisno je prizvati u sjećanje i njihovu ljekovitost, posebice zimi, kad nam prijete virusi, a reumatske bolesti pokazuju zube

Eterična ulja citrusa

Osvježavajuća i okrepljujuća eterična ulja citrusa – osobito naranče, limuna, mandarine i grejpa – stvaraju ugođaj vedrine i radosti.

Eterična ulja cimeta, klinčića i đumbira također donose veselje, a ujedno i osjećaj topline. Odličan su izbor za blagdanska druženja.

Eterična ulja crnogoričnog drveća

Iz crnogoričnog drveća – bora, jele, smreke, čempresa, cedra – dobivaju se eterična ulja koja oplemenjuju prostor opuštajućim mirisima i svježinom šume. Djeluju umirujuće, olakšavaju disanje i razbistruju um.

Eterično ulje tamjana

Sličan učinak ima i tamjan koji se od davnina koristi u vjerskim obredima. Općenito se eterično ulje tamjana preporučuje za ublažavanje napetosti, tjeskobe i nesanice. Ujedno je tamjan snažan prirodni antiseptik, baš kao i mira. Eterično ulje mire opušta, jača imunitet i ublažava kašalj.

S eteričnim uljima budite oprezni, jer na tržištu je nekvalitetnih sintetskih patvorina. Stoga potražite eterična ulja u eko prodavaonicama i aromaterapijskim centrima gdje se nude preparati s jamstvom prirodnosti, čistoće i kakvoće. Ako nemate iskustva u primjeni eteričnih ulja, nemojte se „šaliti“ s tim moćnim biljnim koncentratima nego potražite savjet aromaterapeuta.

cimet, klinčić, muškatni oraščić, đumbir, korijander

Zrakom se širi miris blagdana: Ovo su najbolji blagdanski začini

Kad bismo znali sve njihove blagodati za zdravlje, cimet, korijander, muškatni oraščić, đumbir i klinčić koristili bismo cijele godine

SAZNAJTE VIŠE

Aroma lampice i difuzori

Najpoznatiji je način prožimanja zraka eteričnim uljima uporaba takozvanih aroma lampica. No kao mnogo učinkovitiji i praktičniji preporučuju se difuzori, koji u svakodnevnoj uporabi sve više zamjenjuju aroma lampice. Osobito su popularni ultrazvučni difuzori koji raspršuju eterična ulja s vodom, u obliku maglice, pa se pritom zrak ovlažuje, što je osobito poželjno u zimi kada je zrak u zatvorenim prostorima isušen zbog grijanja.

Napravite vlastita eterična ulja

Bezbroj je recepata za blagdanske mješavine eteričnih ulja, a za prekrasan ugođaj dovoljne su već one najjednostavnije. Želite li da vam prostor “gurmanski“ zamiriše, u aroma lampicu ili difuzor ukapajte 3 kapi klinčića i 5 kapi naranče. Ili, za još bogatiji miris, ukapajte 3 kapi naranče (ili limuna), 2 kapi cimeta, 2 kapi klinčića, 2 kapi muškatnog oraščića i 1 kap đumbira.

Blagdanska aromaterapija za još bolji ugođaj

Da biste dočarali zimsku bajku, u aroma lampicu ili difuzor ukapajte sljedeća eterična ulja: 3 kapi mandarine, 2 kapi smreke, 1 kap bora, 1 kap klinčića, 1 kap cimeta.

Za svečani ugođaj, kombinirajte tamjan i(li) miru s drugim tipično blagdanskim eteričnim uljima. Primjerice, za Badnjak: 4 kapi tamjana, 2 kapi jele i 2 kapi mandarine, a za blagdan Tri kralja: 2 kapi naranče, 2 kapi tamjana i 2 kapi mire.

Božićni sprej

Jednostavno je napraviti i božićni sprej za prostor. U bočici s raspršivačem pomiješajte sljedeća eterična ulja: 4 kapi jele, 2 kapi mandarine i 1 kap cimeta, te 300 ml vode. Prije svake uporabe dobro protresite bočicu, pa poprskajte širom prostora.

Razne blagdanske prirodne mirise možete nabaviti i kao već gotove, pripravljene mješavine u obliku ulja ili raspršivača na bazi vode. Prostor će lijepo zamirisati i sa svijećama obogaćenim eteričnim uljima, ali pritom pazite da budu prirodne!

Izbjegavajte umjetne odnosno parafinske svijeće koje ispuštaju štetne tvari. Za zdravlje i okoliš najprikladnije su svijeće od čistog sojina voska, s pamučnim fitiljem i prirodnim mirisnim uljima. Sojine svijeće potpuno su biorazgradive te traju znatno dulje od parafinskih svijeća.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button