Nutricionizam - 03. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Jeste li probali? Riba u pivskom tijestu, tjestenina i patlidžan u pivu

Pizza i pivo svakako, ali tjestenina i patlidžani u pivu? Za mnoge će to biti pravo malo kulinarsko otkriće. Tjesteninu s patlidžanima pospite parmezanom i poslužite. Neodoljivo!

riba, pivo, recept za ribu u pivskom tijestu i patlidžan u pivu

Pivo se najčešće konzumira samostalno ili uz neko jelo, no ono ima svoje mjesto i u pripremi jela. Može se koristiti za podlijevanje i marinade, za pripremu nekih mesnih juha te tijesta koje je kod nas poznato kao pivsko tijesto.

Donosimo vam lagane ljetne recepte kojima ćete razvesili i sebe i svoje ukućane ili goste.

Riba u pivskom tijestu

Ovo ukusno, sočno i ekonomično jelo može poslužiti kao predjelo i glavno jelo te kao lagana zakuska. Lako se kombinira s umacima i salatama. U pivskom tijestu se mogu pržiti morska i riječna riba, gljive, cvjetača, patlidžani…

Sastojci: 800 g fileta od oslića, limunov sok, sol, Vegeta Maestro crni papar mljeveni, ulje za prženje, 1 žlica Vegete. Za pivsko tijesto: 250 g brašna, 200 ml piva, 2 jaja, 2 bjelanjka, sol

Priprema: Riblje filete narežite na 3 do 4 cm duge komade. Marinirajte ih limunovim sokom, svježe mljevenim paprom, soli i Vegetom. Pivsko tijesto pripremite na sljedeći način: brašno, jaja, sol i pivo izmiješajte u glatko tijesto. Zdjelu pokrijte i ostavite tijesto da odstoji 15 – 20 minuta, zatim ga ponovno izmiješajte i dodajte snijeg od dobro ohlađenih bjelanjaka koje niste prečvrsto istukli. Kuhačom ga umiješajte u tijesto. Marinirane komadiće ribe osušite upijajućim papirom kako bi tijesto što bolje prianjalo uz ribu. Svaki komad ribe vilicom umočite u tijesto i stavite pržiti u vruće ulje. Kad tijesto poprimi zlatnožutu boju i postane hrskavo, izvadite ribu na upijajući papir. Pripremljenu ribu poslužite odmah, još vruću, s ploškama limuna, domaćim umakom od vrhnja ili remuladnim umakom i salatom po želji. Savjet: kako bi tijesto za ribu bilo što rahlije, važno je dodati snijeg tek prije samog prženja. Ovo pivsko tijesto sadrži veću količinu bjelanjaka, što sprečava upijanje masnoće pri prženju.

>>Ljeti je posebna draž predvečer, kada padne vrućina, rashladiti se lubenicom. Ako je zrela i slasna, mnogi zaborave na umjerenost u hrani. No osim što u njoj možete uživati nakon roštilja, mogli biste je pokušati staviti na grill. Otkrijte novi recept<<

Tjestenina i patlidžani u pivu

Pizza i pivo svakako, ali tjestenina i patlidžani u pivu? Za mnoge će to biti pravo malo kulinarsko otkriće. Tjesteninu s patlidžanima pospite parmezanom i poslužite. Neodoljivo!

Sastojci: 80 ml maslinova ulja, 1 patlidžan (450 g), sol, Vegeta Maestro crni papar mljeveni, 180 g kuhane šunke, 200 ml Staropramen piva, 1 žličica svježe narezanog ružmarina, 120 g Zamrznutog mladog graška Podravka, 300 g penne s jajima Zlato polje. Za posluživanje: 40 g naribanog parmezana

Priprema: Na zagrijanom ulju pržite patlidžan, oguljen i narezan na kockice, uz miješanje, dok ne omekša. Popečene kockice patlidžana posolite, popaprite, umiješajte šunku, narezanu na trakice i kratko popržite. Dodajte Staropramen pivo, ružmarin i pustite da prokuha. Zatim dodajte grašak, smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 10 minuta. Umiješajte kuhanu tjesteninu i sve zajedno kratko zagrijte. Pripremljenu tjesteninu posipajte parmezanom i poslužite. Savjet: ako želite da vam jelo bude aromatičnije, umjesto svijetlog dodajte tamno pivo.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama