Koža, kosa i nokti - 8. veljače 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Često su vam ispucale usne? Ne zanemarujte problem i otkrijte uzrok

Ispucale usne su česta tegoba, posebice tijekom zime, koja se uobičajeno jednostavno rješava. No ispucalost usana može biti i simptom nekih ozbiljnih problema sa zdravljem

ispucale usne- lijek za suhe usne

Kada govorimo o ispucalim usnama, često time opisujemo suhe usne. One mogu biti uzrokovane s nekoliko čimbenika koji uključuju vremenske uvjete, pretjerano lizanje usana te uzimanje određenih lijekova.

Ispucale usne su uobičajeno stanje koje se javlja kod većine ljudi, no kod nekih se osoba može razviti teži oblik – upala usnica ili heilitis. Do upale mogu dovesti infekcije, a uglovi usta mogu postati bolni, nadraženi, crveni, napuknuti i ljuskavi.

Za suhe usne obično postoje jednostavne mjere liječenja, kao i prevencije. No, ako su i dalje jako suhe i ispucale, razmislite o pregledu kod dermatologa.

Simptomi ispucalih usana

Ispucale se usne prepoznaju po bilo kojem od sljedećih simptoma koji se mogu javiti na samim usnama ili oko njih:

 • suhoća,
 • ljuštenje,
 • brazdice na usnama,
 • ranice,
 • oteklina,
 • pukotine,
 • krvarenje.

Uzroci ispucalih usana

Usne ne sadrže lojne žlijezde kao drugi dijelovi kože. To znači da su osjetljivije na isušivanje i sklonije pucanju. Nedostatak vlage može pogoršati problem, bilo da je uzrokovan vremenskim uvjetima ili povezan s nedostatkom brige o sebi. Poznato je da malo vlage u zraku tijekom zimskih mjeseci uzrokuje ispucale usne. Često izlaganje suncu ljeti također može pogoršati vaše stanje.

Drugi uobičajeni uzrok ispucalih usana je često oblizivanje. Slina s jezika može dodatno ukloniti vlagu s usana, uzrokujući još veću suhoću.

Čimbenici rizika

Svakome usne mogu postati ispucale, osobito ako ima suhu kožu. No, i uzimanje određenih lijekova može povećati rizik ove pojave. Lijekovi i suplementi koji povećavaju rizik su:

 • vitamin A,
 • retinoidi,
 • litij (obično se koristi u slučaju bipolarnog poremećaja),
 • lijekovi za kemoterapiju.

Vjerojatnost pojave suhih usnica povećana je i kod osoba koje su dehidrirane ili pothranjene. Nazovite svog liječnika ako je bilo što od ovoga povezano s vašim ispucalim usnama; dehidracija i pothranjenost su ozbiljna stanja koja zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Heilitis: upala usnica

Liječniku se javite i ako imate heilitis. Ako se jaka suhoća i pucanje ne poprave mjerama samopomoći, trebali biste posjetiti dermatologa. U slučaju heilitisa, usnice mogu biti tamnoružičaste ili crvene boje, „grudaste“ teksture, imati bijele naslage na površini i ranice.

Heilitis se često pripisuje infekcijama i upalnim bolestima, poput Crohnove bolesti. Ozljeda zuba i prekomjerno lučenje sline također mogu dovesti do pogoršanja ispucalih usana, odnosno do razvoja upale. Naime, bakterije mogu ući kroz pukotine i izazvati infekciju. Heilitisu su podložnije i osobe s ortodontskim aparatićima, zubnim protezama, a može se javiti i kod beba koje koriste dudu varalicu.

Dermatolog može jednostavno utvrditi jesu li vaše suhe usne ispucale ili imate heilitis te vam, u skladu s dijagnozom, propisati liječenje ili vam savjetovati odgovarajuću njegu.

Dehidracija i pothranjenost

Dehidracija i pothranjenost također mogu biti praćene suhoćom usnica.

Simptomi dehidracije, uz suhoću usta i usnica, uključuju i ošamućenost, zatvor, smanjeno mokrenje te glavobolju. U teškim slučajevima, osoba koja pati od dehidracije može imati nizak krvni tlak, groznicu, ubrzan rad srca ili/i može ubrzano disati.

Pothranjenost karakteriziraju mnogi isti simptomi kao i u slučaju dehidracije, a mogu se javiti i slabost mišića, nadutost, krhkost kostiju te kvarljivost zubi. Pothranjenost može biti uzrokovana nedostatkom vitamina, pa oni koji su na restriktivnoj dijeti ili posebnom režimu prehrane (poput vegetarijanaca) trebaju osigurati dovoljan unos potrebnih vitamina. I ovisnici o alkoholu skloniji su pothranjenosti zbog nedostatka vitamina jer prekomjerno uživanje u alkoholu može ometati njihovu apsorpciju u tijelu. Rizik od pothranjenosti povećan je i kod starijih osoba zbog uobičajenog smanjenja apetita.

Ako sumnjate da ste dehidrirani ili pothranjeni, odmah posjetite liječnika.

Strije koza

Kad se koža rastegne do pucanja – što učiniti sa strijama i kako ih spriječiti?

Lijepa koža ne voli strije... i dok se strije najčešće vežu uz trudnoću, nije rijetkost da se jave kod...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje i prevencija ispucalih usana

Ispucale usne obično se mogu liječiti kod kuće. Prvi korak je osigurati usnicama dovoljnu vlažnost, što se može postići:

 • nanošenjem balzama za usne tijekom dana,
 • povećanjem unosa tekućine (piti dovoljno vode),
 • korištenjem ovlaživača zraka u prostorijama u kojima dulje boravite,
 • izbjegavanjem hladnoće ili omatanjem usta šalom.

Izlaganje suncu također može uzrokovati ispucale usne, osobito u starijoj dobi. Prije izlaska na otvoreno, nanesite balzam za usne koji sadrži najmanje SPF 15. Balzam pomaže u hidrataciji usana, a zaštitni faktor umanjuje daljnji učinak isušivanja.

Izvori: MSD, Healthline.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button