Rekreacija i fitness - 15. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znate li za što sve služe fitness mobilne aplikacije i koje su njihove koristi?

Fitness aplikacije su sve češći odabir onih koji nastoje vježbati ili se hraniti prema planu i programu i još k tome besplatno. Studije su pokazale da oni koji ih koriste postižu bolje rezultate od onih koji vježbaju bez aplikacije

fitness aplikacije

Fitness aplikacije dizajnirale su kompanije koje potrošače žele potaknuti na fizičku aktivnost i brigu o zdravlju. Prilagođene su za mobilne uređaje tako da su im najveće prednosti dostupnost, praktičnost te neprekidno praćenje i unošenje podataka.

Što je fitness aplikacija?

Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja je kreirana i dizajnirana za osobe koje žele pratiti unos nutrijenata, kalorija, tekućine ili napretka treninga. Neke aplikacije nude čak i praćenje otkucaja srca što je odlično za osobe s hipertenzijom, dok neke nude i osobnog trenera koji pomaže u efikasnijem postizanju cilja korisnika aplikacije. Prema tome, ove aplikacije služe za unaprjeđenje životnog stila i zdravlja života uz redovito praćenje podataka u svrhu postizanja željenog cilja.

Redovito vježbanje čini čuda za mentalno zdravlje

Koje su koristi korištenja fitness aplikacije?

U studiji iz 2015. godine koju je objavio Journal of Medical Internet Research, ispitano je 726 sudionika, među njima u jednakom broju – oni koji ne koriste fitness aplikaciju, oni koji koriste aplikaciju, ali ne kontinuirano te oni koji redovito koriste mobilnu aplikaciju. Sudionici su ispitani o svojim dugoročnim ciljevima vježbanja te o učestalosti vježbanja tijekom prethodnog tjedna putem Međunarodnog upitnika o tjelesnoj aktivnosti (IPAQ). Rezultati su pokazali da su redoviti korisnici imali niži indeks tjelesne mase (25,16), za razliku od onih koji ne koriste fitness aplikacije (26,9), dok su oni koji ponekad koriste imali indeks 26,8. Studija je pokazala i kako oni kojima je na mobilnom uređaju instalirana fitness aplikacija, češće vježbaju te imaju izazovnije treninge od onih koji ne koriste aplikacije.

Za što služe fitness aplikacije?

Ovisno o preferencijama i ciljevima, donosimo vam pregled za što sve možete koristiti aplikaciju.

1. Možete pratiti prehrambene navike

Fitness aplikacija vam može pomoći da održite tjelesnu masu, povećate je ili je smanjite praćenjem unosa kalorija. Ovakve aplikacije su odlične za ljude koji su na posebnoj dijeti ili koji žele paziti na količinu proteina, ugljikohidrata, masnoća ili kalorija koje unose iz hrane. Možete kreirati osobni dnevnik prehrane jednim dodirom ekrana i tako pratiti unos obroka. Odlična vijest je što se možete vratiti na prethodni dan ili bilo koji dan unazad i ažurirati podatke jer aplikacija sve pamti za vas.

Ako vam je cilj praćenje obroka tijekom dana i održavanje uravnotežene prehrane, onda vam preporučujemo MyFitnessPal mobilnu aplikaciju. Besplatna je za iPhone i Android uređaje. Aplikacija će za vas brojati kalorije, a vi ćete imati uvid u to koliko ste kalorija dnevno unijeli. Ova fitness aplikacija je namijenjena onima koji imaju za cilj – smršavjeti, dobiti na tjelesnoj masi ili održati postojeću.

2. Imate uvid u individualni napredak

U neke fitness aplikacije možete unijeti sve svoje podatke, od tjelesne mase, visine pa do kronične bolesti ako bolujete. Uz to, možete unijeti i osobne ciljeve te period unutar kojeg namjeravate ostvariti te ciljeve.

Ako želite postići cilj kao što je bolji rezultat na utrci ili mogućnost istrčavanja 5, 10 ili 21 kilometara, postoji aplikacija za vas. Runkeeper je besplatna aplikacija koju podržavaju iPhone i Android uređaji uz koju možete pratiti vaše rezultate u trčanju. Aplikacija će vam brojati kilometražu, vrijeme po kilometru i rutu koju ste istrčali. Odlična je za one kojima nedostaje malo motivacije.

3. Imate besplatnog osobnog trenera u mobilnom uređaju

Jedna od prednosti fitness aplikacija je neograničena dostupnost individualnog, virtualnog trenera koji vam može pomoći u postizanju cilja. Trener će vas pratiti kroz razvoj i davati vam savjete i smjernice kako da unaprijedite vaše vježbe.

Fitness aplikacija namijenjena ljudima koji nisu dovoljno motivirani da sami budu redoviti oko vježbanja je Fitness Buddy. Besplatna aplikacija razvijena za iPhone i Android u kojem dobivate osobnog trenera koji je ujedno i nutricionist. Virtualni pomoćnik će vam personalizirati plan obroka i recepte, a vježbe dolaze u obliku videa uz instrukcije.

4. Sve informacije dostupne na jednom mjestu

Da se ne biste zamarali ručnim upisivanjem u rokovnike i planere, možete instalirati fitness aplikaciju koja omogućava uvid u vašu rutinu, navike i sve što ste dosad radili ili ćete raditi po pitanju vašeg zdravlja.

vježbanje, obaveza, dijagnostika, biomehaničko vježbanje

Vježbanje nije obaveza nego dio života: Znanstveni pristup radi poboljšanja pokreta

Vjerojatno ste se barem nekad našli u situaciji da počnete vježbati, no rezultat izostane ili, još gore, često se...

SAZNAJTE VIŠE

Stoga vam preporučujemo JEFIT Workout Planner, besplatnu mobilnu aplikaciju za iPhone i Android uređaje. Aplikacija je kreirana u obliku bilježnice ili planera za brzo, jednostavno i pametno praćenje treninga. U nju možete bilježiti odlazak u teretanu, vježbanje kod kuće, vrijeme vježbanja, vrste vježbi i sve ostale detalje koje želite pohraniti.

Prema tome, ako lagano uranjate u „jesenski blues“ prebrodite ga instaliranjem fitness aplikacije i krenite s vježbanjem. Tako ćete zimu dočekati dobrog raspoloženja, a povrh toga i uz dobru kondiciju.

Izvor: https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/top-iphone-android-apps#jefit-workout-planner

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button